Πολιτισμός

16/10/2014 - 17:28

«Σκοτώνουμε» τους θησαυρούς της Λέσβου. Από άγνοια; Από αδιαφορία;

Η

Αρχιτέκτονας κα Ιωάννα Βαλλίνα μας  ενημερώνει  με το δικό της γλαφυρό τρόπο για ένα περιστατικό που αποτελεί τροφή για προβληματισμό:

"Έτοιμος να βάψει τους τοίχους ενός δωματίου διατηρητέου κτηρίου σε κεντρικό δρόμο της Μυτιλήνης.  

Ο ελαιοχρωματιστής εξηγεί  ότι "θα έπεφταν οι σοβάδες".

Οι τοιχογραφίες που βλέπετε στις φωτογραφίες ξεκινούσαν από την οροφή και έφταναν στο πάτωμα (μπορντούρες με γεωμετρικά σχέδια, απομιμήσεις ορθομαρμάρωσης και εξαιρετικά ζωγραφικά διακοσμητικά).

 Μετά από επίμονη μου  -  τριών ημερών - και αφού απείλησα να καλέσω την αστυνομία, με έφερε σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη. Του εξήγησα τι αξία έχει η ζωγραφική των τοίχων του σπιτιού του και μάλλον συμφώνησε να μην τα βάψει!"

Και η κα Βαλλίνα μας συμβουλεύει:
"Μην κάνετε τίποτα στα διατηρητέα σας επειδή το είπε απλά ο μάστορας! Οι περισσότεροι μάστορες είναι άσχετοι απο συντήρηση και αποκατάσταση, άλλα είναι και ξερόλες! Συμβουλευτείτε τους ειδικούς (συντηρητές και αρχιτέκτονες).

Αντι να κανετε οικονομία, καταφέρνετε να καταστρέψετε ότι πολυτιμότερο έχετε κληρονομήσει, αυτό που κάποια στιγμή μπορεί να σας σώσει! Και να ξέρετε ότι το κόστος συντήρησης δεν είναι τόσο υψηλό όσο νομίζετε"

 

Τελικά αυτός ο θησαυρός σώθηκε γιατί έτυχε και έπεσε στην ματιά ενός ενεργού πολίτη και Αρχιτέκτονα. Αν οι τοιχογραφίες δεν φαινόταν από το δρόμο θα είχαν καταστραφεί. Κάπως  έτσι δεν καταστρέψαμε και τις τοιχογραφίες του Θεόφιλου...

Μοιράσου το άρθρο!