Πολιτισμός

29/04/2014 - 07:25

Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου

Η Λέσβος συμμετέχει στην πανελλήνια δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

και του τοπίου της Λέσβου

 

 

 «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών» είναι η δεύτερη Πράσινη Διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014. Τη διαδρομή οργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου μέσα από ειδικές διαδρομές που ερμηνεύουν το ξεχωριστό τοπίο της Λέσβου, προσδιορίζουν την ταυτότητα του τοπικού πολιτισμού και παρουσιάζουν την ιστορική του συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια της κοινής διαδρομής «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών» θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες στάσεις:

1. Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης: Βόρειος ή Μαλόεις λιμένας, ελληνιστική στοά, βήμα Αποστόλου Παύλου

2. Λαρισαίες πέτρες: η δημιουργία του κόλπου της Γέρας, το δέλτα του Ευεργέτουλα, το ενεργό γεωλογικό ρήγμα της Λάρσου και οι θερμές πηγές

3. Ιερό του Μέσσου

4. Αρχαία Πύρρα, βυθισμένη πολιτεία, και ο κόλπος της Καλλονής – Οι υγρότοποι και η ακτή του Αριστοτέλη

5. Βατούσα: Ηφαιστειακός κρατήρας

6. Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Μονή Υψηλού)

7. Το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Ο Θεόφραστος και το έργο του «περί λίθων»

8. Ερεσός: Η παραλία Ερεσού και η αρχαία ακρόπολη – Αρχαίος λιμένας Ερεσού - Η Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού

Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 8:30 από την περιοχή της Επάνω Σκάλας Μυτιλήνης (Άγαλμα Μικρασιάτισσας Μάνας). Η είσοδος στους χώρους και τα Μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Στην πρώτη στάση της διαδρομής, στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, η αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κα. Μαρία Ασλανίδου θα αναφερθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης των κλασσικών χρόνων και θα γνωρίσει στους συμμετέχοντες τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών στην οδό Ναυμαχίας Έλλης στην Επάνω Σκάλα.

Στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου, για τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα απολιθωμάτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στη διαδρομή «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών», παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως την Τρίτη 29 Απριλίου 2014 στο τηλέφωνο 22510-47033.

 

Μοιράσου το άρθρο!