Skip to main content
|

Στη Μυτιλήνη χτίζεται μια γέφυρα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Μαρία Κουτσουνάκη / " Η Καθημερινή"

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και, ευτυχώς, ούτε η τελευταία. Κάθε προσπάθεια όμως έχει ξεχωριστή αξία. Παρόμοιες προσεγγίσεις γίνονται στο «περιθώριο» επίσημων διακρατικών επαφών και συνομιλιών και έχουν τη δική τους σημασία. Ο Σεμέτ είναι 29χρονος λέκτορας σε Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και εθελοντής στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - AegeanDocs, που διοργανώνεται στη Μυτιλήνη και σε 9 ακόμη νησιά, από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δεν είναι ο μόνος Τούρκος που έχει δείξει ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ. Κι άλλοι από τη γείτονα προσεγγίζουν με διάθεση συμμετοχής τον νεοϊδρυθέντα θεσμό. Με κοινή πρωτοβουλία και από τις δυο πλευρές, μάλιστα, συμπαράγονται ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Διασχίζοντας τα σύνορα με μια κάμερα».

Το παράδειγμα είναι μικρό και ενδεχομένως άνευ βαρύνουσας πολιτικής σημασίας. Είναι όμως απτό και έχει αποτελέσματα, εν αντιθέσει με άλλες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα που γίνονται απλώς για το θεαθήναι και για μια θνησιγενή επικοινωνιακή τακτική, βορά στην προσπάθεια επιβίωσης ενός απαξιωμένου πολιτικού προσωπικού.

Η καλλιτεχνική δημιουργία, εν προκειμένω, μπορεί να προκαλέσει ρήγματα σε χρόνιες αντιλήψεις ζυμωμένες σε πνεύμα μίσους και εθνικισμού τόσο από την πλευρά της Τουρκίας όσο και της Ελλάδος. Εν ολίγοις, εκεί όπου η πολιτική αποτυγχάνει υπάρχουν παράλληλες διαδρομές.

Στη Μυτιλήνη η παρουσία Τούρκων επισκεπτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα ύστερα, κυρίως, από τη συμφωνία που υπεγράφη, το 2010, ανάμεσα στις δύο χώρες για τη διευκόλυνση στη μετακίνηση τουριστών. «Οι απέναντι» όπως αποκαλούν οι Μυτιληνιοί τους Τούρκους, δεν αδιαφορούν για προσφερόμενα πολιτιστικά αγαθά.

Λίγοι, προς το παρόν, και με ειδικό ενδιαφέρον οι θεατές από τις απέναντι ακτές που παρακολουθούν τις προβολές του AegeanDoc. Αλλά η πρόθεση είναι να επεκταθεί η συνεργασία με αμοιβαίες προσκλήσεις σκηνοθετών.

Στη Μυτιλήνη, χτίζεται αθόρυβα μια γέφυρα. Με τη συνδρομή της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου, και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας - εκπαιδευτικού ινστιτούτου για το ντοκιμαντέρ StoryDoc. Δεν είναι κάτι μεγαλεπήβολο και μακάρι να κρατηθεί στο περιθώριο οποιασδήποτε πολιτικής εκμετάλλευσης. Να μην επιχειρήσουν να αναμειχθούν όσοι ελάχιστοι ενδιαφέρονται για το μακροχρόνιο και αναζητούν εύκολα εξαργυρώσιμα, φωτογενή, οφέλη.

Ολοι όσοι έχουν εμπλακεί σε αυτήν τη διοργάνωση, με πολύ εθελοντική εργασία (καθηγητές, φοιτητές και κατοίκοι του νησιού), προσβλέπουν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα και στην πολύπλευρη συνεργασία με τους γείτονες. Ο,τι, δηλαδή, οι πολιτικοί αποφεύγουν γιατί ως επένδυση στο μέλλον απαιτεί κόπο και συναίνεση.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις