Πολιτισμός

31/07/2013 - 07:28

Στον Αϊ Στράτη ακούστηκαν οι «ήχοι πολιτισμού» του Αναγνωστήριου Αγιάσου

yle="text-align: justify;">Το Αναγνωστήριο Αγιάσου, ανταποκρινόμενο σε τιμητική πρόσκληση του Δημάρχου Αγίου Ευστρατίου κ. Χαράλαμπου Μακρή, ταξίδεψε στον Αϊ Στράτη από 26 έως και 28 Ιουλίου 2013 με την Παραδοσιακή Κομπανία και τμήμα του Χορευτικού Ενηλίκων και χάρισε μια αξέχαστη μουσικοχορευτική βραδιά στους Αγιοστρατήτες το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, στις 9 μ.μ. Τα έξοδα μεταφοράς και φιλοξενίας της αποστολής καλύφθηκαν εξολοκλήρου από το Δήμο Αγ. Ευστρατίου.

Η αποστολή έφτασε στο «πράσινο νησί» την Παρασκευή, 26-7-2013, και τακτοποιήθηκε σε σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το βράδυ, μετά το απογευματινό μπάνιο, τής παρατέθηκε δείπνο σε ταβέρνα του χωριού όπου ακολούθησε ολονύκτιο γλέντι με την Παραδοσιακή μας Κομπανία.

Το Σάββατο, 27-7-2013, το πρωί ξεναγηθήκαμε από τον ίδιο το Δήμαρχο στο λόφο του Αγίου Μηνά, όπου ο Πρόεδρός μας Κλεάνθης Κορομηλάς κατέθεσε εκ μέρους της αποστολής μια ανθοδέσμη στο οστεοφυλάκιο των θανόντων από την πείνα του χειμώνα 1941-1942 εξόριστων λαϊκών αγωνιστών, στη συνέχεια στο μοναδικό θεματικό Μουσείο της Δημοκρατίας (πρώτο διδακτήριο του χωριού και μετέπειτα Αναρρωτήριο - Αγροτικό Ιατρείο των εξόριστων) και τέλος στην ανακαινισμένη Μαράσλειο – Λογοθέτειο Σχολή, που έγινε το 1909 με δαπάνες της εν Αλεξανδρεία Αδελφότητος ‘Ο Άγιος Ευστράτιος’. Στις 9 το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία του χωριού, μπροστά στο Δημαρχείο, η Παραδοσιακή Κομπανία και το Χορευτικό Ενηλίκων άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων του φετινού πολιτιστικού καλοκαιριού του Δήμου Αγίου Ευστρατίου παρουσιάζοντας στο πρώτο μέρος τη μουσικοχορευτική παράδοση της Λέσβου και των απέναντι μικρασιατικών παραλίων και στο δεύτερο μέρος ένα πρόγραμμα με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Η Γιώτα Μαϊστρέλη (φωνή), η Γιάννα Μαϊστρέλη (βιολί), ο Στρατής Καζατζής (σαντούρι, μπαγλαμά, φωνή), ο Ερμόλαος Κατζουρίδης (κλαρίνο), ο Αλέκος Καφούνης (κιθάρα, φωνή) και ο Γιάννης Τσάμης (μπουζούκι) ενθουσίασαν το ακροατήριο, που τους αποζημίωσε με θερμό χειροκρότημα. Στο τέλος μάλιστα πολλοί Αγιοστρατήτες ερχόμενοι στο τσακίρ κέφι σηκώθηκαν και χόρεψαν, πρωτοστατούντος του Δημάρχου Μπάμπη Μακρή. Το βράδυ, μετά το δείπνο, τα όργανα ξανάβγαλαν φωτιές! Αυτή τη φορά έπαιζαν μέχρι το πρωί. Μόλις ρόδισε η ανατολή ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού για την παραδοσιακή… πατινάδα! Οι μελωδίες πλανήθηκαν πάνω απ’ το χωριό ξυπνώντας ευχάριστα τους έκπληκτους κατοίκους. Στις 9 π.μ. της Κυριακής, αποχαιρετήσαμε τον κ. και την κ. Μακρή και επιβιβαστήκαμε στο ΑΙΟΛΙΣ, για να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής. Τον ύστατο αποχαιρετισμό στο νησί απηύθυνε απ’ το κατάστρωμα του πλοίου με το κλαρίνο του ο Ερμόλαος Κατζουρίδης παίζοντας τον παραδοσιακό σκοπό του «νυφ’κάτου»! Επιστρέψαμε στη Μυτιλήνη αεροπορικώς από τη Μύρινα το απόγευμα της ίδιας μέρας, κουβαλώντας μαζί μας υπέροχες αναμνήσεις και υποσχόμενοι να ξαναπάμε στο φιλόξενο νησί.

Το Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου ευχαριστεί το Δήμο Αγίου Ευστρατίου και τον κ. Χαράλαμπο Μακρή προσωπικά για την τιμητικότατη πρόσκληση και την ευκαιρία που μας έδωσε να ξαναπάμε στο αγαπημένο του νησί (είχαμε ξαναπάει το 2007 με χρηματοδότηση της Ν.Α. Λέσβου για να παίξουμε τη «Μήδεια» του Μποστ), το οποίο από το 1995 υπηρετεί ως αυτοδιοικητικός παράγοντας και με επίμονες και επίπονες προσπάθειες το έχει βγάλει από την απομόνωση και το έχει αναδείξει. Θερμές ευχαριστίες επίσης και στις κ.κ. Αγνή Μακρή και Μαρία Κακαλή για την άψογη συνεργασία στην οργάνωση της αποστολής.

Μοιράσου το άρθρο!