Πολιτισμός

28/11/2016 - 05:38

"Στρέλλα" στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

trong>"Μπουρίνι"

 

Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Τρίτη 29.11.16 , ώρα 20.30

ΣΤΡΕΛΛΑ ΄΄ του Πάνου Χ. Κούτρα

Από τις καλύτερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, βαθιά τολμηρή, τραγικά ειρωνική, μοντέρνα, «ξύνει» ταμπού χωρίς να επιζητεί πρόκληση με ανορθόδοξους πειραματισμούς. Αποτέλεσμα εικόνας για Στρελλα κούκλες Ένα γενναίο ερωτικό δράμα, τολμηρό, σκληρό, αλλά βαθιά αισιόδοξο, προσγειωμένο στη σύγχρονη Αθηναϊκή πραγματικότητα. . Έκανε πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου και ήταν υποψήφια για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. . Με το θάρρος της αγάπης του κοινού και των επιδοκιμαστικών κριτικών ταξίδεψε και βραβεύτηκε σε πολλά Φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο. . Παίρνοντας σαν αφετηρία μια ιστορία που δοκιμάζει τη φαντασία μας, τα συναισθήματά μας και τις παγιωμένες αξίες μας, ο σκηνοθέτης τοποθετεί την πλοκή της ταινίας μέσα στην ελληνική κοινωνία, όπου η αναζήτηση μίας νέας ταυτότητας μέσα σε ένα νέο σύστημα αξιών έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ. .Στόχος του να μιλήσει για τη σημασία της αποδοχής του διαφορετικού, την ανάγκη για συμφιλίωση, τον αλληλοσεβασμό, κυρίως όμως για την αγάπη πέρα και πάνω από κάθε σύμβαση.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η ιστορία της «Στρέλλας» είναι από αυτές που θα μπορούσαμε να ακούσουμε σε μία παρέα με την κοινότυπη εισαγωγή: «θα σας διηγηθώ μία απίθανη ιστορία που άκουσα». . Όπως συνήθως η δυναμική αυτών των ανεκδοτικών ιστοριών πηγάζει από κάτι αρχετυπικό, κάτι με το οποίο μπορεί ο καθένας να ταυτιστεί. Παίρνοντας σαν αφετηρία λοιπόν αυτό το αρχετυπικό σχήμα και τοποθετώντας το σε μία εποχή, τη σημερινή, και μία κοινωνία, την ελληνική, όπου η αναζήτηση μίας νέας ταυτότητας μέσα σε ένα επίσης νέο σύστημα αξιών έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ, θελήσαμε να αφηγηθούμε μία ιστορία η οποία δοκιμάζει τη φαντασία μας, τα συναισθήματά μας και τις κεκτημένες αξίες μας.

 

Υπόθεση:

O Γιώργος αποφυλακίζεται μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού για ένα φόνο που ομολόγησε ότι διέπραξε στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Είναι 48 ετών και αποφασισμένος να κάνει μία καινούρια αρχή στην Αθήνα, μία πόλη άγνωστη γι’ αυτόν. Οι άμεσοι στόχοι του: να πουλήσει το πατρικό του σπίτι και να βρει το γιο του, Λεωνίδα, του οποίου τα ίχνη έχει χάσει από τη μέρα της καταδίκης του. Το βράδυ της αποφυλάκισης του διανυκτερεύει σ’ ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Ομόνοια. Εκεί γνωρίζει τη Στρέλλα, μία όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ. Στη νέα του ζωή όλα επιτρέπονται κι έτσι αποφασίζει να περάσει το βράδυ μαζί της. Η ιδιόμορφη ομορφιά της, η λαχτάρα της για ζωή και το κυνικό της χιούμορ τον γοητεύουν. Λίγες μέρες μετά θα την ξανασυναντήσει και δε θα αργήσουν να μείνουν μαζί. Ωστόσο οι λογαριασμοί του Γιώργου με το παρελθόν είναι ακόμα ανοιχτοί. Μία άλλη «φυλακή» τον περιμένει. Μαζί με τη Στρέλλα θα πρέπει να βρουν το δρόμο προς την έξοδο.

 

Συντελεστές

Παραγωγή, Σκηνοθεσία
Πάνος Χ. Κούτρας

Σενάριο
Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Φωτογραφία
Ολυμπία Μυτιληναίου

Μοντάζ
Γιάννης Χαλκιαδάκης

Μουσική
Μιχάλης Δέλτα

Σκηνικά
Πηνελόπη Βαλτή

Κοστούμια
Βασίλης Μπαρμπαρίγος

Παίζουν
Μίνα Ορφανού, Γιάννης Κοκιασμένος,
Μπέτυ Βακαλίδου,
Μίνως Θεοχάρης, Αργύρης Καβίδας, Κώστας Σειραδάκης
και ο Γιώργος Μάζης


Διάρκεια 111’

 

Μοιράσου το άρθρο!