Πολιτισμός

27/08/2014 - 07:19

Συνάντηση γνωριμίας του «Μουσείου απ τα Σκουπίδια»

Σ

ας προσκαλούμε την Κυριακή 31 Αυγούστου και ώρα 20:00 στην  συνάντηση γνωριμίας του ΄΄Μουσείου απ’ τα Σκουπίδια΄΄ το οποίο θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού και, παράλληλα, ψυχικής τέρψης στη Λέσβο, σε απόσταση μόλις 4 χιλ. από τη πόλη της Μυτιλήνης (δίπλα στο ξενοδοχείο Μυτιλάνα). Μετά το πέρας της ενημέρωσης θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση και συζήτηση.
 
Με χαρά, σας ανακοινώνουμε την δημιουργία του «Μουσείου από τα σκουπίδια» από τον Δημήτρη Δεμερτζή. Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε ο χώρος αυτός ήταν η ανάδειξη μιας ιδιαίτερης αλλά άγνωστης σχετικά πλευράς της πολιτιστικής μας παράδοσης, η οποία χρειαζόταν τον κατάλληλο χώρο για να στεγαστεί και να προβληθεί υπό μορφή συλλογής (Μουσείου). Όλοι οι συνεργάτες, πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο οι άνθρωποι του νησιού μας,  αλλά και οι επισκέπτες από άλλους τόπους της Ελλάδας ή του εξωτερικού, να γνωρίσουν από κοντά ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιδιαίτερής μας πατρίδας η οποία όμως σχεδόν στο σύνολό της, χαρακτηρίζεται από μία παγκόσμια πρωτοτυπία: Βρέθηκε πεταμένη στα σκουπίδια!
 
Στην συλλογή κατά κανόνα εκτίθενται με έναν μοναδικό τρόπο παρουσίασης χρηστικά αντικείμενα των κατοίκων και των επαγγελματιών του νησιού και έργα τέχνης-διανόησης σχετικά με τον πολιτισμό της Λέσβου. Πολλά δε εκ των εκθεμάτων του ΄΄Μουσείου απ’τα σκουπίδια΄΄ αποτελούσαν κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζούσαν εδώ κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, κάποια στιγμή δε λόγω φθοράς ή λόγω της διαρκούς εξέλιξης της τεχνολογίας αχρηστεύθηκαν! Τότε λοιπόν, χωρίς άλλη σκέψη πετάχτηκαν στα σκουπίδια! Από εκεί περισυλλέγησαν από τον Δημήτρη Δεμερτζή, φυλάχθηκαν και συντηρήθηκαν για χρόνια με αγάπη και γνώση, περιμένοντας υπομονετικά  τη στιγμή που θα ξαναέβγαιναν στην επιφάνεια για να αποδείξουν ότι η αξία τους είναι ακόμα μεγάλη!

Με εκτίμηση
Για το «Μουσείο απ’τα Σκουπίδια»
Δ. Δεμερτζής, Δ. Τσακίρης, Π. Τσακίρη
 Ε. Κοτζαμαρίνου, Ντ. Κομνηνού, Γ. Κατερίνης

Μοιράσου το άρθρο!