Πολιτισμός

01/07/2022 - 05:56

Τα πλακάκια που… μιλάνε στην Αγιάσο

ΔΕΗ

women

Στην Αγιάσο της Λέσβου το πάντρεμα του παραδοσιακού και του καινοτόμου έδωσε ώθηση σε ένα διαφορετικό είδος ξεναγήσεως και προώθησης της τοπικής οικονομίας.

Μέσω ενός κινητού που σαρώνει ένα barcode τοποθετημένο επάνω σε ένα κεραμικό πλακάκι δίνονται άμεσα πληροφορίες για όλα τα καταστήματα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η παραδοσιακή Αγιάσος. Πρόκειται για μια έξυπνη και ενδιαφέρουσα αυτόνομη ξενάγηση του οικισμού.

Μια μη κερδοσκοπική ομάδα, με επικεφαλής την Τούλα Μακρέλλη, πρόεδρο του «visit Agiasos», αποφάσισε να δημιουργήσει και να τοποθετήσει σε ιστορικά κτίρια και σημεία ενδιαφέροντος στην Αγιάσο χειροποίητα κεραμικά πλακάκια, ζωγραφισμένα στο χέρι με  μοναδικά παραδοσιακά σχέδια εμπνευσμένα από τη φύση της Λεσβιακής υπαίθρου αλλά και με μοτίβα από σχέδια αργαλειών μοναδικά στην Λέσβο, δημιουργία των ζωγράφων και αγγειοπλαστών της Αγιάσου με εμπειρία γενεών.

Στο κάτω μέρος του πλακιδίου τοποθετήσαμε ψηφιακές ετικέτες και μέσω της κάμερας του κινητού μας ή της εφαρμογής, σκανάρουμε το πλακάκι και αμέσως συνδεόμαστε στην ιστοσελίδα του Visitagiasos.gr στον αντίστοιχο online δίγλωσσο οδηγό σε ελληνικά και αγγλικά με οπτικοακουστικό υλικό για το σημείο, εξηγεί η κ. Μακρέλλη. Ήταν μια ιδέα που απέφερε πλούσιους καρπούς, όπως φαίνεται από την επισκεψιμότητα των ξένων τουριστών.

Το επόμενο καινοτόμα βήμα είναι τα κιόσκια με οθόνες touch screen που θα προσφέρουν πλήθος πληροφοριών για κάθε τομέα τουριστικού, ή άλλου ενδιαφέροντος.

 

 Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ με το ρεπορτάζ από τη Δήμητρα Λαχουρή

ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!