Πολιτισμός

16/10/2013 - 14:37

Τελικά μας άρεσαν τα παραμύθια...

Ο

λοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού, με τίτλο «Παραμύθια κάτω απ την ελιά» στο πλαίσιο του έργου «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο» με γενικό τίτλο «Πέλαγος Πολιτισμού» που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και συγχρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου με την συνδρομή του αναδόχου ΑΜΚΕ ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ. 

Από τις 11 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου επτά παραμυθάδες αφηγήθηκαν συνοδεία μουσικής, παραμύθια και ιστορίες για μικρούς και μεγάλους στο Τσαρσί Χαμάμ και στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη. Σε τρία σεμινάρια στον Ιανό, στη Θερμή, παρουσιάστηκε η παλιά τέχνη του παραμυθά-αφηγητή. Για δέκα μέρες δύο παραμυθάδες γύρισαν χωριά της Λέσβου και κατέγραψαν παραμύθια, γνωμικά, παροιμίες, ευτράπελα και πειράγματα από τον θησαυρό της προφορικής παράδοσης του νησιού, τα οποία θα παρουσιαστούν σύντομα σε βιβλίο. Η θερμή ανταπόκριση των ανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών, σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ πείθει ότι χρειάζεται και συνέχεια.

Όπως ανέφερε και μία παραμυθού «Τα παραμύθια, μιλάνε για ένα πράγμα, πάντα το ίδιο: για τη Ζωή» και εδώ στη Μυτιλήνη ξαναζωντάνεψαν, τους δόθηκε χώρος και χρόνος να βγουν και να μαγέψουν.  Σίγουρα αυτό το τριήμερο που κράτησε το Φεστιβάλ Παραμυθιού κάθε ένας από τους θεατές πήρε και ένα παραμύθι να αφηγηθεί στους δικούς του ανθρώπους, να τους μαλακώσει τη καρδιά, να τους δώσει παρηγοριά, να μεταδώσει λίγο από την σοφία των παραμυθιών.

Μοιράσου το άρθρο!