Πολιτισμός

03/03/2021 - 08:26

Τελικά ο Δήμος Μυτιλήνης θα δείξει σεβασμό στα Τσαμάκια; Στη Μνήμη των εκτελεσμένων συμπατριωτών μας...

Σήμερα

Προς τη  δημοτική αρχή  και τις δημοτικές παρατάξεις Δήμου Μυτιλήνης.


Προ ημερών ο Δήμος Μυτιλήνης με δελτίο τύπου γνωστοποίησε την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων στο δρόμο της περιοχής Τσαμάκια Μυτιλήνης, αφού τα έργα βρίσκονται στην τελική τους φάση με χρόνο αποπεράτωσης το τέλος Μάρτη.


Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι στις 24 Ιανουαρίου 2021 δώσαμε στη δημοσιότητα τη διαμαρτυρία μας για την εγκατάσταση ενός τεράστιου τσιμεντένιου στύλου και ενός άκομψου μεταλλικού κουτιού, σε απόσταση 10 μόλις μέτρων από το  Μνημείο των Εκτελεσμένων, ζητώντας την άμεση μετατόπιση τους σε άλλα κατάλληλα σημεία, διότι αν μη τι άλλο προσβάλλεται βάναυσα και η αισθητική του Μνημείου. 


Αν μάθαμε κάτι είναι να μην ΞΕΧΝΑΜΕ !!! ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ. Την ενέργεια δε αυτή που προσβάλλει τη Μνήμη των εκτελεσμένων συμπατριωτών μας δεν πρόκειται να την αφήσουμε να παγιωθεί.


Για το λόγο αυτό ζητούμε για άλλη μια φορά από το Δήμο Μυτιλήνης να ενεργήσει άμεσα για την αποκατάσταση της αισθητικής του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου, σε συνεργασία με τον ανάδοχο εργολάβο, τη ΔΕΗ ή οποιονδήποτε άλλον εμπλεκόμενο φορέα.
Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις και  τους ενδιαφερόμενους φορείς του Νησιού μας να παρέμβουν για να αποκατασταθεί ο χώρος του Μνημείου. 
--Υπενθυμίζουμε την διαμαρτυρία που δημοσιοποιήσαμε στις 24 Ιανουαρίου 2021.

 

«Τσαμάκια, Μαρτυρικός Τόπος Ιστορικής Μνήμης»... 

Δεν πέρασαν παρά τέσσερα μόλις χρόνια μετά την  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Λέσβου κι αντί να αναδειχθεί ο περιβάλλον χώρος του Μνημείου και να απομακρυνθεί  ο  λεπτός  ξύλινος στύλος της ΔΕΗ που υπήρχε, το τωρινό έργο που κατασκευάστηκε -από ποιόν άραγε φορέα; Δήμο Μυτιλήνης; ΔΕΗ; - είναι ένας τεράστιος τσιμεντένιος στύλος, κι ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί, σε απόσταση 10 μόλις μέτρων (!!!) από το κεντρικό μνημείο και το σημείο της επιτύμβιας στήλης, λες και δεν υπήρχε άλλος χώρος για την τοποθέτησή τους. 
Αλήθεια, κανένας συμπατριώτης μας από απ' αυτούς που αποφάσισαν,  μελέτησαν και κατασκεύασαν το έργο δεν σκέφτηκε, δεν είχε μια σταγόνα ευαισθησίας ώστε να καταλάβει, να νοιώσει ότι οι κατασκευές αυτές προσβάλουν τη Μνήμη των 42 Συμπατριωτών μας που κάποιο πρωινό, αχάραγα εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Ναζί στον ίδιο αυτόν  Τόπο; 
Αναμένουμε, τάχιστα, μια ανακοίνωση για το ποιος φορέας αποφάσισε και προχώρησε στις αυθαίρετες αυτές ενέργειες, ποιες εγκρίσεις έχει λάβει από τις αρχιτεκτονικές επιτροπές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τι ενέργειες θα γίνουν άμεσα για την αποκατάσταση της εικόνας του Μνημείου με την απομάκρυνση των  αντιαισθητικών αυτών κατασκευών, που είναι ασύμβατες με την ιερότητα του χώρου, που αμαυρώνουν το μαρτυρικό αυτό Τόπο και ασεβούν στη μνήμη των νεκρών. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας ,δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για ενέργειες που υποβαθμίζουν ιστορικά μνημεία.
Υπενθυμίζουμε την ιστορία του Μνημείου.
--Το 1946  ο Δήμος Μυτιλήνης  τοποθέτησε  το  πρώτο  μνημείο  χωρίς ονόματα εκτελεσθέντων (το μεσαίο τμήμα όπως το βλέπουμε σήμερα).
--Το  1994 από τον Δήμαρχο Νότη Παναγιώτου,  τοποθετήθηκε  στήλη με 33 ονόματα εκτελεσμένων, σύμφωνα με έρευνα της  φιλολόγου  καθηγήτριας  κ. Βασιλικής Κουρβανιού.
--Το  2010 από το Δήμαρχο Νάσο Γιακαλή, τοποθετήθηκε νέα στήλη πάνω στην παλιά, με 42 ονόματα  εκτελεσμένων, σύμφωνα με νεότερα ιστορικά στοιχεία που  εντόπισε  ο Γιώργος Γαλέτσας.
--Το  2016 από το Δήμαρχο  Σπύρο Γαληνό, ύστερα από πρόταση των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τοποθετήθηκε στήλη με τον χαρακτηρισμό της περιοχής: «ΤΣΑΜΑΚΙΑ  ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ  ΤΟΠΟΣ  ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ  ΜΝΗΜΗΣ».
--Το 2020 ο Χώρος, οι Εκτελεσμένοι και η Ιστορική Μνήμη αξίζουν αυτό;;;>>.                                                                                                      
Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.

 

----------

δι

Ανακοίνωση και από την "Δημοκρατική Μυτιλήνη"

Η δημοτική αρχή Κύτελη προσβάλει με την προχειρότητα και την αδιαφορία που επιδεικνύει τη μνήμη των εκτελεσμένων αγωνιστών της Αντίστασης στα Τσαμάκια. Καταγγελία της παράταξης «Δημοκρατική Μυτιλήνη»

 

Ενάμιση μήνα μετά από σχετικά δημοσιεύματα και την καταγγελία των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και η προσβολή στη μνήμη των συμπατριωτών μας που εκτελέσθηκαν στα Τσαμάκια στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής του νησιού 1941 – 1944 παραμένει. Ο τόπος μαρτυρίου, παραμένει «βιασμένος» από την τεράστια τσιμεντένια κολώνα και τον κεντρικό πίνακα ηλεκτροδότησης της περιοχής που τοποθετήθηκαν σε απόσταση λίγων μέτρων από το μνημείο.

Η αρμόδια για αυτό Τεχνική Υπηρεσία στελέχη της οποίας επέβλεπαν το συνεχιζόμενο έργο σιωπά. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής σιωπά. Η δημοτική αρχή και προσωπικά ο ίδιος ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης σιωπούν εκκωφαντικά σχετικά με αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια με την οποία προσβάλλονται οι αγώνες του λαού της Μυτιλήνης και η θυσία των ανθρώπων της στη μάχη των λαών ενάντια στο ναζισμό.

Η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης, η «Δημοκρατική Μυτιλήνη». καλεί όλους τους υπεύθυνους να ενεργήσουν άμεσα για την αποκατάσταση του χώρου του Μνημείου, σε συνεργασία με τον ανάδοχο εργολάβο, τη ΔΕΗ και κάθε άλλον  εμπλεκόμενο φορέα. Καλεί την Κοινότητα Μυτιλήνης να καταδικάσει το γεγονός και να ζητήσει και αυτή την αποκατάσταση του Μνημείου.

Μοιράσου το άρθρο!