Πολιτισμός

22/08/2013 - 08:22

Θ. Μικρούτσικος και Ρ. Αντωνοπούλου.... στιγμές «αθανασίας» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013. Θάνος Μικρούτσικος και Ρίτα Αντωνοπούλου στο Κάστρο Μυτιλήνης. Σίγουρα ήταν μια διαφορετική συναυλία. Δεν ήταν μόνο το φως της Αυγουστιάτικης  Πανσελήνου που έλουζε το χώρο του Κάστρου, δεν ήταν μόνο οι μουσικές του Θάνου και οι ερμηνείες της Ρίτας.... ήταν αν μη τι άλλο μια πολιτική συναυλία. Πολιτική συναυλία για σκεπτόμενους πολίτες πέρα από κομματικές ταμπέλες. Το Κάστρο Μυτιλήνης ασφυκτικά γεμάτο από θεατές κάθε ηλικίας. Δυναμική η παρουσία νέων παιδιών μπροστά στη σκηνή.


Πριν την έναρξη της συναυλίας εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού έστειλα το δικό τους μήνυμα για τον αγώνα της ανατροπής των «μνημονίων».
Στη σκηνή ο Θάνος Μικρούτσικος. «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι» το «γελαστοί» για τα λαϊκά τραγούδια που έχει γράψει και το «γελασμένοι» για τα πολιτικά τραγούδια. Μας μίλησε για το φόνο ο Θάνος Μικρούτσικος και πόσο "χαίρεται" η εξουσία όταν έχει φοβισμένους ανθρώπους.


Αυτή η συναυλία ήταν η νούμερο 302 για το Θ. Μικρούτσικο και τη Ρ. Αντωνοπούλου. 3 χρόνια δίνουν και εισπράττουν ενέργεια από το κόσμο. Τη συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος αφιέρωσε στον πρώην Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Πάλλη. Το χειροκρότημα ήταν θερμό


Και η μαγεία ξεκίνησε.
Έναρξη: «Χόρεψε στο φτερό του καρχαρία» . Ο Θάνος στο πιάνο.
Η Ρίτα Αντωνοπούλου στη σκηνή. Οι εξαιρετικοί μουσικοί στη σκηνή. Θύμιος Παπαδόπουλος  (16 πνευστά παίζει όπως μας ενημέρωσε ο Θάνος Μικρούτικος) . Άκης Γαβαλάς κορυφαίος ντράμερ. Γιάννης Γρυπαίος  με καταγωγή από την Άναξο Λέσβου στο μπάσο.
Λαϊκά τραγούδια και πολιτικά τραγούδια λαϊκού αισθήματος σε ποίηση και στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Βολφ Μπίρμαν, του Άλκη Αλκαίου, του Μάνου Ελευθερίου, του Κώστα Τριπολίτη, του Κώστα Λαχά, του Οδυσσέα Ιωάννου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Λάκη Λαζόπουλου και του Μπάμπη Τσικληρόπουλου. Τραγούδια που δημιούργησαν ένα ισχυρό πεδίο ανταλλαγής ενέργειας ανάμεσα στο κόσμο που ήταν στο Κάστρο Μυτιλήνης και στους μουσικούς – καλλιτέχνες.
Μάλιστα το πεδίο ήταν τόσο ισχυρό που για μερικά λεπτά και ενώ ακουγόταν  από το στόμα της Ρίτας
Τι ζητάς αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά
δε μου δίνεις σημασία κι η καρδιά μου πώς βαστά
Η τάση του ρεύματος έπεσε... (αργότερα όπως μάθαμε το πρόβλημα οφειλόταν στην φωτιά που είχε ξεσπάσει στα Θέρμα Λέσβου)


Και το κοινό να ζητάει κάθε στιγμή να νιώσει μια στιγμή «αθανασίας» στη ψυχή του. Να ακούσει, να εισπράξει το μήνυμα, να νιώσει την ανατριχίλα όταν η τέχνη συναντά τις πανανθρώπινες άξιες.

Έκπληξη αποτέλεσε το τραγούδι που εδώ και χρόνια ο Θάνος Μικρούτσικος έχει συνδέσει με τη Μυτιλήνη.  «Τίποτα δεν πάει χαμένο»  Ρασούλης και Λοΐζος.  Χωρίς να μπορεί να το εξηγήσει αυτό το τραγούδι εδώ και πολλά χρόνια θυμίζει στο Θάνο Μικρούτσικο τη Μυτιλήνη... Ίσως κάτι περισσότερο ξέρει...

Τίποτα δεν πάει χαμένο
στη χαμένη σου ζωή,
τ’ όνειρό σου ανασταίνω
και το κάθε σου "γιατί".

Ποτέ δε λες η μοίρα
πως σε αδίκησε,
μα μόνο η Ιστορία
αλλιώς σου μίλησε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Θάνος Μικρούτσικος στις ερμηνευτικές  ικανότητες της Ρίτας Αντωνοπούλου. Την χαρακτήρισε ως κορυφαία τραγουδίστρια της επόμενης δεκαετίας και ότι διαθέτει τεράστιο ερμηνευτικό εύρος. «Ρίτα και ξερό ψωμί» αναφώνησε.
Και είναι αλήθεια. Η Ρίτα Αντωνοπούλου διαθέτει φωνή με πολλές ικανότητες που συνδυάζονται με μοναδική σκηνική παρουσία. Ζει κάθε λέξη την ώρα που τραγουδάει, το βλέπεις στην έκφρασή της , σε κάθε της κίνηση. Πραγματικό διαμάντι η Ρίτα...

Η συναυλία ήταν  διοργάνωση της ΗΧΩ ΑΕ και της  Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  «Τα Μπλόκια» . Ο Θ. Μικρούτσικος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στα «Μπλόκια» και δήλωσε ότι παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις πολιτικές τους παρεμβάσεις. Χαιρετισμό στην έναρξη της συναυλίας απηύθυνε   από «Τα Μπλόκια» ο  δημοτικό σύμβουλος Γιώργος Πάλλης.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!