Πολιτισμός

09/12/2012 - 16:00

Θαυμάσιο ημερολόγιο 2013 με παραδοσικά επαγγελμάτα από την Άντισσα

 ημερολόγιο 2013 από την Άντισσα

trong>Η έκδοση του «συλλεκτικού» αυτού ημερολογίου με θέμα: «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ Ή ΑΛΛΑΞΑΝ» έγινε από τους πολιτιστικούς συλλόγους: της Αντισσας «Τέρπανδρος» καιτης Αθήνας «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος»

Στο εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου αναφέρουν:

Στόχος  είναι να καταγραφούν οι μνήμες, να αναπολήσουν οι παλιότεροιτις δύσκολες μεν αλλά όμορφες εκείνες εποχές, να τις διηγηθούν στους νεότερους και να γίνουν οι αναγκαίες συγκρίσεις με το σήμερα. Κυρίως όμως  να γνωρίσουν οι νέοιτα επαγγέλματα αυτά τα οποία ασκούσαν για αιώνες οι Αντισσαίοι,τα παραδοσιακά θα λέγαμε και τα οποία σιγά – σιγά εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να τα εκσυγχρονίσουν ακολουθώντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της εποχής.

Οι παγκόσμιοι πόλεμοι, η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, η εκβιομηχάνιση, η αστυφιλία, η μετανάστευση, η πληθυσμιακή εξέλιξη, είχανως αποτέ- λεσμα τα χωριά σιγά-σιγά να ερημώσουν, να γεμίσουν οι πόλεις και οι άνθρωποι να αναγκαστούν να προσανατολιστούν σε νέα επαγγέλματα και άλλο τρόπο ζωής .

Στο χωριό μας ,την Άντισσα,παραδοσιακάεπαγγέλματαπου χάθηκαν ήάλλαξαν μορφή ήταν πολλά όπως ο σιδεράς, ο πεταλωτής, ο φωτογράφος, ο τσαγκάρης, η μοδίστρα, ο ράφτης, η υφάντρα, η κεντήστρα, ο οργανοπαίχτης, ο αυτοκινητιστής, ο μανάβης, ο αγρότης, ο κουρέας, ο καφετζής, ο ψαράς, ο αγωγιάτης και πολλά άλ- λα που δυστυχώς δεν μπορούμε να τα παρουσιάσουμε όλα. Αυτά τα επαγγέλματα λοιπόν θέλουμε να αναδείξουμε στο ημερολόγιό μας αυ- τό, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Αντισσιώτικης παράδοσης και κληρονομιάς αλλά και γιατί πρόοδος σημαίνει να γνωρίζουμε να εκ- μεταλλευόμαστε την εμπειρία των παλαιότερων και να προχωράμε όπως λέει ο θυ- μόσοφος λαός: «Μάθαινε τα παλιά για να ξέρεις τα καινούρια».

Θέλουμε να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ιδιαίτερα τους αγαπητούςφίλους Σάκη Τσολάκη και Ροδούλα Παπαμιχαλάκη- Τσολάκη οι οποίοι συγκέντρωσαν τις φωτογραφίες και επιμελήθηκαν με πολλή αγάπη την έκδοση του ημερολογίου αυτού, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την αγορά κλ.

 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΠΙΘΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ: 6973924591 ΣΤΗΝ κ . ΠΕΤΡΕΛΛΗ


 

Το Lesvosnews ευχαριστεί θερμά για την αποστολή του ημερολογίου και κάθε πρώτη του μήνα θα παρουσιάζουμε  φωτογραφία και κείμενο από το συγκεκριμένο ημερολόγιο

Μοιράσου το άρθρο!