Πολιτισμός

14/01/2023 - 11:00

«Θηλυκότητες» στο Μουσικό Καφενείο - Ατομική Έκθεση Κεραμικής της Μαρίνας Σταμάτη

Το Μουσικό Καφενείο φιλοξενεί την ατομική έκθεση κεραμικής της αγγειοπλάστριας Μαρίνας Σταμάτη με τίτλο «Θηλυκότητες», η οποία αναδεικνύει και εμπλουτίζει την παραδοσιακή Ελληνική κεραμική τέχνη με σύγχρονα στοιχεία. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στις 11.00 Διάρκεια μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου 2022 Είσοδος ελεύθερη

Το Μουσικό Καφενείο φιλοξενεί την ατομική έκθεση κεραμικής της αγγειοπλάστριας Μαρίνας Σταμάτη με τίτλο «Θηλυκότητες», η οποία αναδεικνύει και εμπλουτίζει την παραδοσιακή Ελληνική κεραμική τέχνη με αρκετά σύγχρονα στοιχεία. Τα εκθέματα εξερευνούν την γυναικεία περιπλοκότητα μέσα από την ώσμωση κλασσικών μοτίβων και αφαιρετικών φορμών δοκιμάζοντας καινούργια χρώματα και υλικά.

Ο θεατής έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης που απλόχερα προσφέρει η κεραμική τέχνη που μπορεί να ενώσει κεραμικές πλαγγόνες με παραδοσιακά Μανταμαδιώτικα κουμάρια για να πλάσει θηλυκότητες φτιαγμένες από χώμα και νερό. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα αναστοχαστούν για το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα τη γυναικεία συνθήκη και την ταυτότητα φύλου ώστε να συζητήσουν για αμφισημίες του σήμερα και τα ανοιχτά ζητήματα του αύριο.

Ανακαλύψτε στο χώρο του Μουσικού Καφενείου τις κεραμικές θηλυκότητες, αφουγκραστείτε την ιστορία τους, μαντέψτε τις ιδιότητες τους και ανιχνεύστε τις ιδιαιτερότητες τους που υπερβαίνου ντις παραδοσιακές έμφυλες τοποθετήσεις και αναιρούν τις αναμενόμενες κοινωνικές κατασκευές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στις 11.00

Διάρκεια μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου 2022

Είσοδος ελεύθερη

-----

 

Η Μαρίνα Σταμάτη γεννήθηκε στο Μανταμάδο Λέσβου και είναι υποψήφια διδάκτορισσα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η Μαρίνα είναι τέταρτη γενιά της οικογένειας Σταμάτη, που δημιουργεί έργα στο παραδοσιακό οικογενειακό εργαστήρι το οποίο δραστηριοποιείται από το 1822, και ασχολείται με την κεραμική και την αγγειοπλαστική από τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Μεγάλος δάσκαλος της είναι ο πατέρας της, Στέλιος Σταμάτης, ενώ παράλληλα μαθήτευσε δίπλα σε γνωστούς κεραμιστές όπως η Βέρα Σιατερλή, η Ιλεάνα Ιντζέ, η Κονδηλία Μπακογιάννη, η Βέρα Σιατερλή, ο Κώστας Παπαδημητρίου, ο Μένανδρος Παπαδόπουλος και ο Νίκος Σκλαβενίτης. Στα έργα της διακρίνεται μια δημιουργική και πρωτότυπη σύνθεση ανάμεσα σε παραδοσιακά μοτίβα και περισσότερο σύγχρονα θέματα, χρησιμοποιώντας καινούργια σχήματα, φρέσκα χρώματα και πρωτότυπα υλικά.

 

Μοιράσου το άρθρο!