Πολιτισμός

29/12/2019 - 16:42

Θλίψη στην Αγιάσο! Του Παππέλ’ φτερούγισε στους εφτά ουρανούς

Γράφει o Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής

Ένας από τους κορυφαίους ιεροφάντες του λαϊκού μας θεάτρου πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα. Ο Μιχάλης Βίγλατζης, το παγκοίνως γνωστό Παππέλ’, άνοιξε έξαφνα τα φτερά του και πέταξε στους εφτά ουρανούς.

Στα εβδομήντα δυο του χρόνια, λίγες μόλις δρασκελιές πριν ξεψυχήσει ο χρόνος που φεύγει, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και πήγε να βρει τους άλλους «πλουμιστάδες της ζωής», όπως με περισσή ευστοχία χαρακτήρισε ο αείμνηστος Στρατής Π. Αναστασέλης όσους ομόρφυναν τη ζωή μας με το γέλιο, τη σάτιρα, το τραγούδι, την πηγαία και «ακατάσκευη» διασκέδαση! Χαράς ευαγγέλια στον Απάνω Κόσμο, όπου θα τον περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες όλοι οι πρωταπόστολοι και διάκονοι του λαϊκού μας πολιτισμού που ξεπροβοδόθηκαν πριν απ’ αυτόν…

Θα θυμόμαστε πάντα το καλλικέλαδο τραγούδισμα του, το σπιρτόζικο πνεύμα του, τους αθάνατους λαϊκούς στίχους που εκφώνησε στο πατροπαράδοτο καρναβάλι, τις αμίμητες θεατρικές του εμφανίσεις στις ηθογραφίες και στις επιθεωρήσεις που προκαλούσαν θύελλα ενθουσιασμού και ξεκαρδιστικά γέλια στο αλαλάζον ακροατήριο, τα ελαφίσια χορευτικά του πετάγματα, το κέφι που αφειδώλευτα σκορπούσε στα λαϊκά γλέντια, τη μερακλοσύνη του…

Τελευταία μεγάλη προσφορά του στο χωριό μας και όχι μόνο το ότι ανάστησε το γραφικό και πολυτραδουδισμένο «Σταυρί», αναδεικνύοντάς το και πάλι σε πόλο έλξης χιλιάδων ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Άγουρος και πικρόχολος ο αποχωρισμός του για όλους μας, μα πιότερο για την όμορφη και λατρεμένη του οικογένεια.

Στο αχώριστο ταίρι της ζωής του, στη σύζυγό του Ειρήνη, και στα αγαπημένα παιδιά του Βάσω, Βασίλη και Γεωργία ευχόμαστε να βρουν γρήγορα το κουράγιο να ξεπεράσουν την απρόσμενη αποδημία του.


Αύριο  Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019  στην Αγιάσο στις 11 το πρωί θα τον συντροφέψουμε στο τελευταίο του κοιμητήρι.

------

 

Διαβάστε εδώ αναλυτικό αφιέρωμα για την προσφορά από την ιστοσελίδα agiasos.gr 

Μοιράσου το άρθρο!