Πολιτισμός

16/08/2020 - 11:32

Την υποδέχτηκαν με «τα ξύλα» και της αφιέρωσαν παραδοσιακή καντάδα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Το Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020, ανήμερα της εορτής της Μεγαλόχαρης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, τα μέλη και οι φίλοι του είχαν την ύψιστη τιμή να υποδεχτούν στη Βιβλιοθήκη και στο Λαογραφικό Μουσείο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος  κ. Κλεάνθης Κορομηλάς  και τα μέλη του Δ.Σ  καλωσόρισαν την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην είσοδο του κτιρίου της Βιβλιοθήκης  και  τα παιδιά του τμήματος των Σαντουριών την υποδέχτηκαν παίζοντας το παραδοσιακό Αγιασώτικο συρτό «Τα ξύλα».

Στη συνέχεια ο κ Κορομηλάς αναφέρθηκε στην υπερεκατοντάχρονη  ιστορία του Αναγνωστηρίου, στην προσφορά του στον πολιτισμό, στην παράδοση και στην κοινωνία τής Αγιάσου  και της Λέσβου,  στα κτίρια της Βιβλιοθήκης,  του Μουσείου και του θεάτρου και στον αγώνα και την αγωνία του Δ.Σ για να ξαναφτιαχτεί  το θέατρο, που καταστράφηκε τον Γενάρη του 2017.

Ολοκληρώνοντας τη συνοπτική  αναδρομή πρόσφερε  στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  ξυλόγλυπτο με την τιμητική πλακέτα  του Αναγνωστηρίου ως αναμνηστικό της επίσκεψης , και  εκδόσεις του Αναγνωστηρίου.

Η  κα Σακελλαροπούλου φωτογραφήθηκε με τα παιδιά  του τμήματος των Σαντουριών και τους έδωσε πολλά συγχαρητήρια γι’  αυτό που κάνουν. Η επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη έκλεισε  μελωδικά με μια παραδοσιακή καντάδα.

33

Ακολούθησε επίσκεψη στο πολυθεματικό και πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο  και ξενάγηση στους δύο ορόφους ,  όπου  εκτίθενται μοναδικές συλλογές:  η συλλογή του Στρατή Τζίνη για την παλιά βιοτεχνική Αγιάσο, η συλλογή γραμμοφώνων και  παλιών ραδιοφώνων του Ηλία Παπαπορφυρίου, οι συλλογές πινάκων Λεσβίων ζωγράφων και  Αγιασωτών κεραμιστών, η αναπαράσταση του παλιού Αγιασώτικου σπιτιού  και άλλες πολύτιμες και πρωτότυπες συλλογές.

Η Πρόεδρος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την ξενάγηση από τον κ, Κορομηλά, έκανε ερωτήσεις και  στο τέλος έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων τα παρακάτω:

«Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας το Αναγνωστήριο «Η Ανάπτυξις» διασώζει την παράδοση με όλες τις μορφές έκφρασης του πολιτισμού, ιδίως το θέατρο και τη μουσική. Ένας πραγματικός θύλακας πολιτισμού, παράδειγμα για το μέλλον. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το Λαογραφικό Μουσείο και εξόχως  συγκινητική η απόδοση  παραδοσιακών σκοπών από τα νεαρά παιδιά και το σαντούρι. Θερμά συγχαρητήρια για το σημαντικό έργο σας. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Δεκαπενταύγουστος  του 2020».

 

ωδ

οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Ραϊστέλλη

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες 

Μοιράσου το άρθρο!