Πολιτισμός

17/02/2016 - 18:31

Τρέμε, Θεσσαλονίκη! Οι Μεσοτοπίτες Κουδουνάτοι καταφθάνουν

Ο Φεβρουάριος στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον συνυφασμένος με τη συνάντηση Κωδωνοφόρων. Για 3η συνεχόμενη χρονιά «Οι δρόμοι του Κουδουνιού» θα αποτελέσουν μια σπουδαία γιορτή που παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τα έθιμα της κωδωνοφορίας μέσα από ευφάνταστα events.

 
 
Καλλιτεχνικές εικαστικές δράσεις που εμπνέονται από το έθιμο της κωδωνοφορίας, εκθέσεις φωτογραφίας, workshops, θέατρο σκιών, συναυλίες περιλαμβάνονται στο Φεστιβάλ το οποίο,κάθε χρόνο, συγκεντρώνει περισσότερες συμμετοχές σχημάτων αλλά και θεατών. 
 
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 13/02 και κορυφώνονται στις 21/02 με τη μεγάλη και εντυπωσιακή πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
Στόχος του Φεστιβάλ είναι η σύνδεση της ελληνικής παράδοσης, στα δρώμενα της κωδωνοφορίας, με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στους σύγχρονους καλλιτέχνες, να προσεγγίσουν μέσα από την τέχνη τους και με τη δική τους δημιουργική ματιά τα εντυπωσιακά έθιμα.
 
Φέτος όμως όλα θα είναι διαφορετικά.... οι Κουδουνάτοι Μεσοτόπου ως εκπρόσωποι του νησιού μας συμμετέχουν δυναμικά στην 3η Ευρωπαϊκή Πομπή Κωδωνοφόρων. 
 
 Οι «κ'δουνάκ'» («κουδουνάτοι») του Μεσοτόπου μαζεύουν τα κουδούνια από όλα τα πρόβατα και τα κατσίκια της περιοχής, μουντζουρώνουν το πρόσωπό τους μέχρι που να διακρίνονται μόνο τα μάτια, φοράνε στα κεφάλια τους φτερωτές νεροκολοκύθες, περνούν στον λαιμό τους χάντρες και χαϊμαλιά.
Και -το κυριότερο– κρεμάνε επάνω τους όσα περισσότερα κουδούνια μπορούν. Στη μέση, στο στήθος, στα χέρια, στους γοφούς, κουδούνια κι άλλα κουδούνια, όσα μπορεί να σηκώσει ο καθένας. Επειτα, με τις «κουτσκούδες» (φαλλόμορφα ξύλα) στα χέρια, ξεχύνονται στα καλντερίμια του Μεσοτόπου κάνοντας τέτοιο απίστευτο σαματά που μετριέται σε πολλά ντεσιμπέλ!
Ο αρχηγός τους φορά λιγότερα κουδούνια και πηγαίνει μπροστά, οδηγώντας τους υπόλοιπους, ενώ μικρά παιδιά ακολουθούν τους κουδουνάτους φωνάζοντας κι αυτά και συνοδεύοντας τους μεγάλους στο τραγούδι. Η προέλευση του εθίμου, που συναντάται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, χάνεται στα βάθη του χρόνου, οι διονυσιακές καταβολές του, ωστόσο, είναι παραπάνω από εμφανείς.
 
Την Κυριακή λοιπόν 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί πομπή με σημείο εκκίνησης το Λευκό Πύργο και  κατάληξη στην πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί οι Κουδουνάτοι του Μεσοτόπου θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.
 
 Θα συμμετάσχουν συνολικά πάνω από 1.500 κωδωνοφόροι, με τους μουσικούς τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την κορύφωση μια σειράς εκδηλώσεων που ερευνά τα έθιμα της κωδωνοφορίας.

Δείτε βίντεο-αρχείο  από τις Απόκριες στο Μεσότοπο.... Κουδουνάτοι στους δρόμους του χωριού  (βίντεο Γιώργος Παπαδόπουλος)

Μοιράσου το άρθρο!