Πολιτισμός

10/08/2013 - 08:01

Βραδιά Ούζου Παλαιών Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης

Με τη συμμετοχή περίπου 50 παλαιών προσκόπων πραγματοποιήθηκε η «Βραδιά ούζου» που διοργάνωσε  η Ένωση Παλαιών Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης την περασμένη Τετάρτη 7 Αυγούστου το βράδυ, στην Προσκοπική Εστία στο Μακρύ Γιαλό. 
Περί προσκοπισμού μίλησε ο κ. Στρατής Μπαλάσκας, Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Προσκοπισμού στη Λέσβο από τον απελευθερωτή της Μυτιλήνης Κωνσταντίνο Μελά, καθώς και στην τρέχουσα κατάσταση της προσκοπικής κίνησης στο νησί μας.
Περί των εν Αθήναις Μυτιληνιών παλαιών προσκόπων αναφέρθηκε ο κ. Μάριος Γιαννάκας, που παρουσίασε τις δραστηριότητες της νεοϊδρυθείσας ένωσης παλαιών προσκόπων της Λέσβου που διαμένουν μόνιμα στην Αττική. 
Περί ούζου μίλησε ο κ. Ηλίας Κουρτζής, χημικός - τέως διευθυντής της Χημικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης. Ο κ. Κουρτζής αναφέρθηκε στις διάφορες εκδοχές της ετυμολογίας της λέξης «ούζο», στη συμβολή του ούζου στην τοπική οικονομία και στη διαδικασία χορήγησης γεωγραφικής ένδειξης στα ούζα της Λέσβου. Δεν παρέλειψε να τονίσει τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία από την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ενώ παρουσίασε μια εντυπωσιακή συλλογή από ετικέτες και συσκευασίες εργοστασίων ποτοποιίας, που σήμερα δεν υπάρχουν πια.
Περί ορέξεως φρόντισε ο κ. Στρατής Πανάγος, παλιός ναυτοπρόσκοπος, γνωστός για το έργο του στην προβολή των ντόπιων γεύσεων και συνταγών. Στο πρόχειρο μαγειρείο που στήθηκε ετοίμασε μια σειρά από γευστικότατα σαγανάκια, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο γαρίδες, μύδια, ντομάτες, τυρί και κάποιο … μυστικό υλικό που δεν αποκάλυψε!
Το ούζο και τα υπόλοιπα μεζεδάκια που είχαν ετοιμαστεί έφεραν όλους στο κέφι. Παλιές προσκοπικές περιπέτειες και εμπειρίες ανακαλέστηκαν από τη μνήμη, ενώ δεν έλειψαν και τα προσκοπικά τραγούδια που όλοι οι παλιοί πρόσκοποι τα θυμούνται, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει. Με τις ευχές «πρώτα ο Θεός» και «να’ μαστε καλά» ανανεώθηκε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Μοιράσου το άρθρο!