Πολιτισμός

21/08/2019 - 07:35

Ξεχωριστή βραδιά στο αρχαίο υδραγωγείο της Μόριας (φωτο)

Γιατί όταν λέμε Μόρια δεν εννοούμε "hot spot" και εικόνες με μετανάστες - πρόσφυγες. Η Μόρια πάνω απ' όλα είναι πολιτισμός, είναι ιστορία.

Μια διαφορετική εκδήλωση με πολλά μηνύματα πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ - Τρίτη 20 Αυγούστου 2019 -  στο αρχαίο υδραγωγείο της Μόριας. Συναυλία του τζαζ κουαρτέτου του Δημήτρη Βασιλάκη (σαξόφωνο) μαζί με τους : Μάνος Λούτας (κοντραμπάσο), Γιώργος Πολυχρονάκος (κρουστά) και Μάνος Σαριδάκης (πιάνο). Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Χορωδία Γυναικών Μόριας. 

Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία από την "culture 4all"  και πραγματοποιήθηκε  με τη συνεργασία των πέντε πολιτιστικών συλλόγων της Μόριας. Δύο ακόμα δράσεις έχουν προγραμματιστεί : η προκήρυξη δύο λογοτεχνικών διαγωνισμών (ένας για ενήλικες και ένας για εφήβους)  με θέμα «Μόρια 2.500 χρόνια ιστορίας» και έκθεση φωτογραφίας με τον ίδιο τίτλο στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η αρχαιολόγος Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη ( με καταγωγή από τη Λέσβο και Πρόεδρος της "culture 4all") αναφέρει:

Η Μόρια είναι ένας οικισμός που, ενώ έχει να δείξει ιστορία αιώνων, έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια το πλήγμα της εγκατάλειψης λόγω της αστυφιλίας και της μετανάστευσης εκτός Ελλάδας (Γερμανία, Αμερική, Αυστραλία κ.λπ.) και πρόσφατα έχει δεχθεί το πλήγμα της υποδοχής μεταναστών σε αριθμό μεγαλύτερο από αυτόν που μπορεί να αντέξουν οι υποδομές. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη Μόρια, τον πολιτισμό και την ιστορία της, που στα διεθνή fora και στη συνείδηση των ανθρώπων όλης της Γης ταυτίζεται με το hotspot και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

 

φωτογραφίες : Βασίλης  Ραϊστέλλης

Μοιράσου το άρθρο!