|

Ξεκίνησε η 29η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής στον Μανταμάδο — Πολιτισμός και δημιουργία ζωντανεύουν έως 17 Αυγούστου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Με μια λαμπρή τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 21 Ιουλίου, άνοιξε επίσημα τις πύλες της η 29η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. Ο θεσμός αυτός, που έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Λέσβου, φιλοξενεί μέχρι τις 17 Αυγούστου μοναδικά κεραμικά έργα από Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

Εγκαίνια 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισίωσε η χορωδία του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Μανταμάδου «Η Ομόνοια», υπό τη διεύθυνση του Μηνά Παπανικολάου, δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα που συνδύασε μουσική, παράδοση και κοινότητα. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδής, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για τη σταθερή συνεργασία.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ζαχαρώ Ιωακείμ, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της έκθεσης ως κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ενισχύει την τοπική ταυτότητα. Επίσης παρόντες ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες  Κώστας Αστυρακάκης και Δημήτρης Καλλίας, ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Αξής και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.

Μια Έκθεση με Ιστορία και Παγκόσμια Διάσταση

Η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής διοργανώνεται για 29η συνεχόμενη χρονιά από την Κοινότητα Μανταμάδου σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Έχει πλέον καταστεί θεσμός που προσελκύει λάτρεις της τέχνης από όλο το νησί και την Ελλάδα, ενώ φέτος ενισχύεται η διεθνής της διάσταση με συμμετοχές από Γαλλία, Βέλγιο και Αγγλία.

Στην έκθεση συμμετέχουν περίπου 55 κεραμίστες από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, όπως η Λέσβος, η Κρήτη, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Τρίπολη, η Πάτρα, η Χίος και η Σάμος, αλλά και καλλιτέχνες του εξωτερικού. Η ποικιλία αυτή δημιουργεί μια πολυφωνία καλλιτεχνικών τάσεων που αναδεικνύει τη σύγχρονη κεραμική σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το ταξίδι της κεραμικής τέχνης

Κάθε κεραμικό έργο στην έκθεση αφηγείται τη δική του μοναδική ιστορία, ενσωματώνοντας παραδοσιακές τεχνικές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, μαζί με σύγχρονες μορφές και ιδέες. Η έκθεση δεν είναι απλώς μια παρουσίαση αντικειμένων, αλλά μια ζωντανή πλατφόρμα όπου συναντώνται η πολιτιστική κληρονομιά και η δημιουργική έκφραση.

Επισκέπτες από κάθε ηλικία έχουν την ευκαιρία να βυθιστούν στην ελληνική κεραμική παράδοση, να γνωρίσουν την αυθεντικότητα και το πάθος των δημιουργών και να εκτιμήσουν την τέχνη που αναδεικνύει το πνεύμα και την ιστορία του τόπου.

 

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά (εκτός Τρίτης) με ώρες λειτουργίας:

  • Πρωί: 10:00 – 14:00
  • Απόγευμα: 18:30 – 20:30

Η είσοδος είναι ελεύθερη, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους ντόπιους και τους επισκέπτες να την απολαύσουν χωρίς περιορισμούς.

 

Η Πολιτιστική Συμβολή του Θεσμού

Η 29η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής δεν είναι απλά μια γιορτή της τέχνης, αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο για τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου και της Ελλάδας. Μέσα από την προβολή των έργων και των καλλιτεχνών, ενισχύεται η τοπική οικονομία, αναδεικνύεται η πολιτιστική ταυτότητα και προωθείται η τέχνη σε ευρύτερο κοινό.

Η έκθεση αποτελεί πρόσκληση σε όλους να ανακαλύψουν τον πλούτο της κεραμικής, να εκτιμήσουν την αυθεντικότητα και να στηρίξουν τους δημιουργούς που κρατούν ζωντανή μια παλιά αλλά διαρκώς ανανεούμενη τέχνη.

Η 29η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής στον Μανταμάδο, με τα χθεσινά εγκαίνια να σηματοδοτούν την έναρξη, υπόσχεται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία πολιτισμού σε ντόπιους και επισκέπτες μέχρι τις 17 Αυγούστου. Μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφθείτε!

 

(φωτο Στρατής Βέρρος)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις