Πολιτισμός

17/01/2020 - 18:05

Ξεπουλήθηκαν όλα τα έργα των προσφύγων της Λέσβου από τον περίοπτο Christie’s

Ο περίοπτος οίκος Christie’s ολοκλήρωσε δημοπρασία με έργα των προσφύγων της Μόριας, τα έσοδα από την οποία θα διατεθούν στο The Hope Project.

Φιλανθρωπική οργάνωση που αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια, τη συμπόνοια και την ασφάλεια για όλους. Αξίες υπό εξαφάνιση.

Στην κατάμεστη αίθουσα Christie’s, στην οδό King Street του Λονδίνου, το ρόλο του δημοπράττη ανέλαβε ο διευθυντής του περιοδικού Private Eye Ίαν Χίσλοπ (σύζυγος της Βικτόρια Χίσλοπ). Εμφανίστηκαν και διάφοροι σταρ όπως ο ηθοποιός Χιούγκο Σπίρ (Άνδρες με τα όλα τους).

Το κυριότερο, ότι τα έργα της δημοπρασίας πουλήθηκαν εξολοκλήρου. Οι τιμές των περισσότερων έργων ζωγραφικής κυμαίνονταν στις διακόσιες λίρες και πάνω.

 

Ένα από αυτά όμως χτυπήθηκε στις χίλιες λίρες, «πράγμα το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους», όπως δήλωσε η Φιλίππα Κέμπσον του Hope Project στο Mononews.

«Για πρώτη φορά οι άνθρωποι αυτοί αναγνωρίζονται και ως καλλιτέχνες ή άνθρωποι. Όχι μόνο ως πρόσφυγες».

 

Η Φιλίππα με τον σύζυγό της Έρικ Κέμπσον και την κόρη τους μετακόμισαν στη Λέσβο το 2000 με σκοπό να ζήσουν μία ανθρώπινη ζωή αλλά το μεταναστευτικό κύμα ανέτρεψε τα σχέδιά τους.

Ωστόσο, την αναποδιά μετέτρεψαν σε έργο ζωής με διεθνή πλέον εμβέλεια. Αρχικά το Hope Project ξεκίνησε ως μικρής κλίμακας παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.

Σήμερα από το κέντρο διανομής τους διοχετεύουν αντικείμενα όλων των ειδών σε περίπου 150 με 200 ανθρώπους ανά ημέρα.

Κύριο μέλημά τους να προστατέψουν ανθρώπους που δραπετεύουν από την αδικία, την καταδίκη, τις συγκρούσεις. Να ενισχύσουν τον ψυχισμό τους.

Δημιούργησαν έτσι στο κέντρο διανομής διαφορετικούς χώρους για κάθε ανάγκη: αίθουσα ζωγραφικής, κεντήματος, γυμναστικής και χορού για τις γυναίκες, κουρείο και κομμωτήριο. Μικρά πράγματα που θυμίζουν μία πιο ανθρώπινη και κανονική καθημερινότητα.

Οι δημιουργοί των έργων στη δημοπρασία Christie’s διαμένουν ακόμη στη Λέσβο.

Πληροφορίες: 

Η έκθεση των έργων που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία St James’s Piccadilly Church στο Πικαντίλι του Λονδίνου, κατεβαίνει σήμερα.

Πηγή:   mononews.gr/  Κατερίνα Δαφέρμου 

Μοιράσου το άρθρο!