Ψυχολογία - Σχέσεις

21/07/2021 - 06:37

Διώξε τις φοβίες σου!

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Διαβάζοντας την ιστορία της ανθρωπότητας βλέπει κανείς ότι όλα έγιναν από ανθρώπους που πίστεψαν πολύ σε κάτι, ακόμη κι αν αυτό φαινόταν ανέφικτο ή αδύνατο να συμβεί. Είναι σα να απαίτησαν ένα θαύμα και έγινε, σα να έφτιαξαν ένα ολοζώντανο όραμα που πήρε σάρκα και οστά. Άλλος έγινε μεγάλος επιστήμονας, άλλος δημιουργικός επιχειρηματίας, διάσημος τραγουδιστής ή επαναστάτης.

 Σαν παιδιά ξέρουμε ότι αξίζουμε το καλύτερο και το απαιτούμε γιατί νιώθουμε σπουδαίοι. Όμως, μεγαλώνοντας οι άλλοι μας πείθουν ότι πρέπει να συμβιβαζόμαστε με στερεότυπα και κουτσουρεύουμε συνεχώς τα όνειρά μας. Χάνουμε την πίστη μας στη δυνατότητα να πραγματοποιούμε τις επιθυμίες μας και γεμίζουμε αρνητικά συναισθήματα και φοβίες.

Ο φόβος είναι χρήσιμο συναίσθημα, είναι μια αντίδραση σε κάποιον συγκεκριμένο αντικειμενικό κίνδυνο και οδηγεί σε άμεση φυγή από το φοβογόνο ερέθισμα. Για παράδειγμα όταν βρίσκεσαι στην ταράτσα ενός κτιρίου, ο φόβος που νιώθεις σε προειδοποιεί για τον κίνδυνο πτώσης και σοβαρού τραυματισμού. Αν όμως παθαίνεις κρίση πανικού όταν ανεβαίνεις σε μια απλή σκάλα, αυτό είναι φοβία που κάνει τη ζωή σου δυσλειτουργική. Δηλαδή, η φοβία είναι υπερβολικός και επανερχόμενος φόβος, μια αντίδραση δυσανάλογη προς την αιτία που την προκαλεί ή την κατάσταση που την πυροδοτεί.

Αντίθετα, ο φόβος συντροφεύει τους πάντες ολόκληρη τη ζωή. Ξεκινά από την ώρα που γεννιόμαστε και μεταβαίνουμε από ένα προστατευμένο περιβάλλον όπως η κοιλιά της μητέρας μας σε έναν άγνωστο κόσμο. Μετά έχουμε πάντα κάτι να φοβόμαστε, τον μπαμπούλα που θα μας φάει αν δεν είμαστε καλά παιδιά, την αποτυχία που καραδοκεί σε κάθε ενέργειά μας, την εγκατάλειψη ή την απόρριψη που ενδέχεται να βιώσουμε. Προς το τέλος της ζωής μας νιώθουμε έντονα τον φόβο του θανάτου. Για τα άτομα που υποφέρουν από φοβίες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι συγκρούονται εσωτερικά και ότι η εμφάνιση μιας φοβίας δεν έχει χωροχρονική τάξη, μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα και σε οποιαδήποτε ηλικία.

 Κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν δυσκολεύεσαι να πετύχεις κάτι που επιθυμείς, να βρεις σύντροφο ή να αποκτήσεις εργασία. Γεννιέται μια αμφιβολία, ελλοχεύει ένας φόβος μέσα σου ότι μπορεί να μη γίνει αυτό που θέλεις, ένας φόβος που μπορεί να μετατραπεί τελικά σε φοβία κι ακόμη χειρότερα σε κρυφή πίστη. Προτίμησε τα ευχάριστα συναισθήματα ώστε να ζεις όμορφα γεγονότα και εμπνεύσου από αυτούς που πίστεψαν βαθιά στο όραμά τους και πέτυχαν αυτό που ήθελαν.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

 

Μοιράσου το άρθρο!