Ψυχολογία - Σχέσεις

27/05/2020 - 07:22

Γεια σου…θες να πετάξουμε;

Γράφει η Χαρά Ζήκα*

Γνώρισες έναν άντρα πολύ κοινωνικό, με ενέργεια και χιούμορ που τον κάνει να γίνεται το επίκεντρο της παρέας. Του αρέσει να πειράζει τους πάντες και βρίσκεται συνέχεια σε εγρήγορση, τόσο που πολλές φορές σου θυμίζει κάτι από υπερκινητικό παιδί. Του αρέσει η διασκέδαση, τα πάρτι, τα σπορ, η ανεμελιά και τα γρήγορα αυτοκίνητα. Εκπέμπει μια τρομερή αυτοπεποίθηση και μπορεί να σου μιλάει ατελείωτα και με πολύ ενθουσιασμό για πολλά και διαφορετικά πράγματα.

Αν διαθέτει και ωραία εμφάνιση, θα πιστέψεις ότι βρήκες τον άντρα στον οποίο πρέπει να επικεντρώσεις την προσοχή σου, αφού νιώθεις ωραία που σε παρασύρει από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα σε έναν άλλο κόσμο. Μόνο που ο κόσμος αυτός είναι η χώρα του «ποτέ» και σε λίγο ο άντρας αυτός θα…πετάξει από δίπλα σου φωνάζοντας «είμαι ο Πήτερ Παν!»

Σίγουρα έχεις διαβάσει το παραμύθι του James Mathew Barry ή έχεις δει την ταινία, ο Πήτερ Παν είναι ένα ατίθασο και σκανταλιάρικο αγόρι που δεν ήθελε να μεγαλώσει, Έπαιζε με τα Χαμένα Παιδιά, είχε την ικανότητα να πετά και τα έβαζε με τον φοβερό Κάπτεν Χουκ, ο οποίος έτρεμε μόνο από το τικ τακ του ρολογιού, δηλαδή από το χρόνο που περνά.

Είναι βέβαιο ότι οι άντρες ωριμάζουν πιο αργά από τις γυναίκες. Υπάρχουν όμως κάποιοι που αρνούνται πεισματικά να μεγαλώσουν και μένουν παγιδευμένοι για πολλά χρόνια σε εκείνο το στάδιο που ούτε άντρες είναι, γιατί δε θέλουν να γίνουν αλλά ούτε παιδιά είναι, λόγω ηλικίας. Αυτοί, οι χωρίς ισορροπία, αλλά κατά τα άλλα γλυκύτατοι άντρες, σύμφωνα με τους ψυχολόγους πάσχουν από το "σύνδρομο του Πήτερ Παν", το οποίο εντοπίζεται πλέον σε μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού.

Αν κάνεις σχέση με ένα τέτοιο άτομο, θα δεις ότι θα σε πειράζουν κάποια πράγματα π.χ. αν και έχει μια οικονομική άνεση τον διέπει μια τσιγκουνιά προς εσένα, όταν όμως είναι για τη δική του καλοπέραση τα σκορπάει αφειδώς. Μπορεί να σε κουράζει η συνεχής συζήτηση για τις φίλες του (για τους φίλους του δεν υπάρχει πρόβλημα!) αλλά και η αναζήτηση γνωστών, σε σημείο που δείχνει να είναι πιο σημαντικό γι’ αυτόν, από το να σου εκδηλώσει με ουσιαστικό τρόπο το ενδιαφέρον του. Δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και ρίχνει πάντα το φταίξιμο σε σένα ή τους άλλους. Είναι κι αυτή η εμμονή του να εντυπωσιάζει και να προσπαθεί να αποσπά την προσοχή! Τις περισσότερες φορές τον συγχωρείς για αυτά που λέει ή κάνει γιατί με το χιούμορ του, με την αφέλεια και την αθωότητα μικρού παιδιού που σου δείχνει, σε κάνει να μην μπορείς να του κρατήσεις κακία.

Όμως αυτό το "αθώο" παιδί θα σου φανεί απίστευτα άκαρδο γιατί…θέλει να πετάει μόνο του. Θα διστάζει και θα αποφύγει όσο μπορεί να αναλάβει την ευθύνη του γάμου. Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι ζει μόνο όταν διασκεδάζει αλλιώς νιώθει άτονα και πληκτικά. Θα πρέπει όμως να γνωρίζεις, ότι όπως ενθουσιάζεται με τα καινούργια ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι ενθουσιάζεται και με τις καινούριες όμορφες υπάρξεις. Με την ίδια θέρμη και υπερβολή που κυνήγησε εσένα, σε λίγο θα κυνηγάει κάποια άλλη (αν όχι ταυτόχρονα με σένα). Με έναν τέτοιον άνθρωπο είναι ωραία να περνάς ένα σύντομο διάστημα γιατί διασκεδάζεις αλλά σκέψου καλά πριν αφήσεις τα συναισθήματά σου ελεύθερα και τον ερωτευθείς ή κάνεις όνειρα να μοιραστείς τη ζωή σου μαζί του.

Γιατί τα άτομα αυτά συνήθως παρουσιάζουν σεξουαλική εξάρτηση, το σεξ γίνεται τρόπος καταξίωσής τους και πολλές φορές είναι κύριο θέμα στις συζητήσεις τους, διατυμπανίζοντας στους φίλους τους ότι αλλάζουν τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα. Θα σου δημιουργήσει και ο ίδιος την εντύπωση ότι πολλές γυναίκες τον κυνηγάνε γιατί αυτό είναι μια μεγάλη ανάγκη του. Φοβάται την απόρριψη, οπότε θα προτιμήσει γυναίκες που θα νιώθει ότι υπερέχει απέναντί τους και συνεπώς δε θα τον απορρίψουν. 

Πώς θα τον καταλάβεις; Αρχικά από το ντύσιμο, θα είναι εξαιρετικά νεανικό για την ηλικία του. Μετά θα τον αφήσεις να σου μιλήσει για τη οικογένειά του και τα παιδικά του χρόνια. Μπορεί να σου πει ότι δεν έζησε εφηβικά χρόνια λόγω στερήσεων, λόγω διαζυγίου ή απώλειας των γονιών κλπ και ότι φορτώθηκε πάνω του πολλά. Συνήθως η οικονομική του κατάσταση είναι καλή έως πολύ καλή, με πατέρα υψηλόμισθο ή επιχειρηματία, από τον οποίο δεν έλαβε την απαραίτητη αγάπη και προσοχή. Με τη μητέρα του έχει μια σχέση αγάπης και μίσους.

Είναι παρορμητικός και βιώνει ακραία συναισθήματα μεγάλης έντασης ενώ η λύπη του μπορεί να εκδηλωθεί ως επίπλαστο κέφι. Αδυνατεί να εκφράσει τα συναισθήματά του γιατί κι ο ίδιος δεν αναγνωρίζει αυτά που αισθάνεται, έτσι δε γίνεται κατανοητός κι από σένα. Αλλά και όταν κάνει διάφορες δηλώσεις που δείχνουν αγάπη, σε λίγο καιρό είναι σαν να τις έχει ξεχάσει. Ο χαβαλές έχει γίνει ο τρόπος αντιμετώπισης όλων των πραγμάτων. Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτός ο παιδαριώδης και ανάλαφρος τύπος είναι ένα θλιμμένο παιδί που προσπαθεί να μη θρηνήσει για τη χαμένη παιδική ηλικία και για το κενό που βιώνει στην τωρινή του ηλικία.

Δυσκολεύεται να κάνει αληθινούς και μόνιμους φίλους αν και προσπαθεί με κάθε τρόπο να φαίνεται πολύ κοινωνικός. Αναρωτιέται συχνά για την πορεία της ζωής του γιατί αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια σύγχυση και δε νιώθει καλά με τον εαυτό του. Αν και κατά βάθος είναι ένα τρομοκρατημένο παιδί, δημιουργεί και προβάλει στους άλλους μια εικόνα υπερβολικής σιγουριάς, άμετρου εγωκεντρισμού και αδικαιολόγητης αυτοπεποίθησης, δοκιμάζοντας την υπομονή και τις αντοχές των οικείων του.

Όλες γνωρίσαμε έναν Πίτερ Παν στη ζωή μας που μας οδήγησε σε μια ουτοπία. Και όλοι οι άντρες έχουν μια τάση να πετάνε και να ταξιδεύουν στη δική τους «χώρα του ποτέ». Βέβαια αν ο συγκεκριμένος πετάει πιο συχνά από τους άλλους, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις κι εσύ το παιδί που κρύβεις μέσα σου ώστε να πετάξουν και να παίξουν μαζί. Αν μπορέσεις να διατηρήσεις τις ισορροπίες, θα έχεις έναν διασκεδαστικό σύντροφο που θα σε βγάζει από τη μουντή καθημερινότητά σου. Αν δεν μπορέσεις να διαχειριστείς την κατάσταση, πρόσεχε τουλάχιστο μην προσγειωθείς στο καράβι του Κάπταιν Χουκ!

---

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!