Ψυχολογία - Σχέσεις

30/10/2019 - 06:28

Γίνε για λίγο…Δον Ζουάν!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Σε όλους μας ακούγεται κάπως περίεργο αν πούμε ότι ένας άντρας άπιστος, ένας άντρας που δεν ενδιαφέρεται για γάμο αλλά μόνο για ηδονή, μπορεί να είναι ελκυστικός σε μια γυναίκα! Ωστόσο σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, αυτός ο τύπος άνδρα είχε μοιραία επίδραση.

Για παράδειγμα ο Πάμπλο Πικάσο είχε αποπλανήσει εκατοντάδες γυναίκες. Οι περισσότερες βέβαια είχαν την αίσθηση ότι ήταν η μοναδική που είχε αγαπήσει. Άλλες πάλι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να τον αλλάξουν και να μείνει για πάντα μαζί τους, αν και ήξεραν τα κατορθώματά του με τις άλλες.  

Η κοινωνία μας θεωρεί τη γυναίκα μια τρυφερή και ηθική ύπαρξη, και ότι το μόνο που θέλει στη ζωή της είναι δέσμευση και ισόβια πίστη. Όμως, πολλές φορές οι σχέσεις της, ακόμη και ο γάμος της, όχι μόνο δεν της προσφέρουν αγάπη και αφοσίωση αλλά το αντίθετο!

Μπορεί δηλαδή η γυναίκα να βιώνει μια ανυπόφορη ρουτίνα έχοντας ένα σύντροφο που λείπει συνέχεια σε ταξίδι ή εργάζεται πολλές ώρες ή είναι συνεχώς αφηρημένος ή απορροφημένος στα δικά του θέλω ή απλά δεν την καταλαβαίνει. Τότε, το να συναντήσει η γυναίκα έναν άνδρα που δίνεται εξ’ ολοκλήρου σ’ αυτή, που ζει γι’ αυτή, ακόμη κι αν είναι για λίγο, αποτελεί φαντασίωση για εκείνη.

Το απαγορευμένο, ο κίνδυνος και τα ταμπού ελκύουν μια καταπιεσμένη πλευρά των γυναικών. Οπότε μπορεί να υποκύψει σε έναν τέτοιο άντρα εξαιτίας της επιθυμίας της να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς της αρετής και της ευπρέπειας. Πράγματι, συχνά οι πιο ενάρετες γυναίκες είναι που ερωτεύονται βαθύτερα έναν ακόλαστο τύπο…ο οποίος συνήθως δείχνει ευγενικός και πολιτισμένος, περιφρονεί τις συμβάσεις και είναι συναρπαστικός για συντροφιά.  Αφήνει έντεχνα να μαθευτεί ότι είναι αδιόρθωτος, αφοσιωμένος στην ηδονή και δημοσιοποιεί τις κατακτήσεις του.  Μια γυναίκα μπορεί να έλκεται και να απωθείται ταυτόχρονα από τη φήμη του αλλά κάτω από αυτή την ταυτόχρονη έλξη και απώθηση σίγουρα κρύβεται ενδιαφέρον.

 Και οι γυναίκες λοιπόν έχουν ανάγκη από μια σχέση καθαρής απόλαυσης, αν και καταπιέζουν αυτή την επιθυμία  εξαιτίας της στάσης που κρατά η κοινωνία μας. Αυτή η καταπιεσμένη πλευρά της θηλυκής επιθυμίας βρήκε τρόπο έκφρασης στο θρύλο του Δον Ζουάν. Αν και αρχικά ο θρύλος αυτός ικανοποιούσε μια ανδρική φαντασίωση, ήταν δηλαδή ο άντρας που μπορούσε να έχει όποια γυναίκα ήθελε, στη συνέχεια έγινε γυναικεία φαντασίωση.

Ήταν ο άντρας που πρόσφερε αυτό που έλειπε από τη γυναίκα:  καθαρή ευχαρίστηση και άφθονες αισθησιακές στιγμές. Έκανε τις γυναίκες να νιώθουν ότι υπάρχει μόνο για εκείνες, και ότι τις ποθούσε όσο τίποτα άλλο στη ζωή του.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!