Ψυχολογία - Σχέσεις

20/11/2019 - 07:07

Η δύναμη της φωνής

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Αφιερώνουμε ώρες ολόκληρες για να αγοράσουμε ρούχα που θα προβάλουν την επιθυμητή εικόνα μας ώστε να εντυπωσιάσουμε αλλά σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με τη φωνή του! Κι όμως, έχει συμβεί σε όλους να μας απωθούν άνθρωποι που έχουν τσιριχτή, πολύ δυνατή ή μονότονη φωνή. Αντίθετα γοητευόμαστε από τον ήρεμο, καθαρό και ζωντανό λόγο.

Ο εγκέφαλος, τα χέρια και η φωνή υπήρξαν βασικοί παράγοντες εξέλιξης του ανθρώπου. Ο λάρυγγας είναι ένα πραγματικό μουσικό όργανο, στο εσωτερικό του υπάρχουν οι φωνητικές χορδές οι οποίες πάλλονται από τη ροή του αέρα που εξέρχεται από τους πνεύμονες. Οι φωνητικές χορδές των αντρών είναι πιο μακριές από τις χορδές των γυναικών και αυτό συνεπάγεται μια μπάσα φωνή. Έχει αποδειχθεί ότι ο άντρας με βαθιά μπάσα φωνή πείθει τη γυναίκα ότι μπορεί να κάνει γερά παιδιά. Γιατί αυτόματα η γυναίκα αντιλαμβάνεται ότι έχει μπόλικη τεστοστερόνη, διότι υψηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής επιμηκύνουν και αυξάνουν το πάχος των φωνητικών χορδών. 

 Η σημασία μια φράσης μπορεί να αλλάξει εντελώς χρησιμοποιώντας άλλο τονισμό, ρυθμό, παύσεις και σιωπές. Η παύση είναι πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για να δώσουμε έμφαση και ενδιαφέρον σε μια συζήτηση αλλά θα πρέπει να γίνεται στον κατάλληλο χρόνο, αλλιώς δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε ανασφαλείς, μπερδεμένοι ή ανέντιμοι. 

Για να πετύχει κανείς στη ζωή και στην εργασία οι σύμβουλοι επικοινωνίας διδάσκουν ότι πρέπει να έχουμε σιγουριά, αυτοέλεγχο και θετική σκέψη, μια στάση που μεταδίδεται όχι μόνο με τη γλώσσα του σώματος αλλά και με τη φωνή. 

Εμπιστευόμαστε και ακούμε πιο προσεκτικά όσους έχουν εκφραστική φωνή ενώ άνθρωποι με μονότονες φωνές θεωρούνται πληκτικοί και βαρετοί. Η υψηλή ένταση αντανακλά σιγουριά και αυτοπεποίθηση, αν είναι όμως υπερβολικά δυνατή μπορεί να ακουστεί απειλητική, επιθετική και εχθρική. Μια χαμηλή φωνή μπορεί να συσχετιστεί με έλλειψη αυτοπεποίθησης ενώ ο ταχύς λόγος αντανακλά ενθουσιασμό και αυτούς που μιλούν γρήγορα τους θεωρούμε πιο έξυπνους, γιατί μετατρέπουν αμέσως τη σκέψη σε λέξεις και μεταδίδουν με ταχύτητα τις ιδέες τους. Ο αργός ρυθμός αντανακλά ηρεμία, ο ομιλητής θεωρείται φιλικός και προσιτός, ωστόσο γίνεται ανιαρός αν μιλά υπερβολικά αργά. 

Οι πολιτικοί γνωρίζουν καλά να χρησιμοποιούν τη φωνή για να πείσουν, να καθησυχάσουν ή να πουν ψέματα. Επίσης ιδιαίτερα προσεχτικοί στις εναλλαγές της φωνής είναι οι εκφωνητές στην τηλεόραση.

Αν κάτι δεν μας αρέσει στη φωνή μας, μπορούμε να το διορθώσουμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να ακούσουμε τη φωνή μας ηχογραφημένη, ώστε να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά της. Επιπλέον υπάρχουν κατάλληλες τεχνικές και ειδικές ασκήσεις που μπορεί εύκολα να βρει κανείς στο διαδίκτυο. Με την εξάσκηση σίγουρα θα καταφέρουμε να έχουμε μια γοητευτική φωνή!   

Μοιράσου το άρθρο!