Ψυχολογία - Σχέσεις

02/12/2020 - 09:13

Η μαγεία των αριθμών

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Ο Πυθαγόρας ήταν πολύ σημαντικός  Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Όμως, οι περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν γράφτηκαν πολλούς αιώνες μετά τον θάνατό του, οπότε λίγες είναι οι αξιόπιστες πηγές. Υπάρχουν τεκμήρια ότι ανακάλυψε το ομώνυμο γεωμετρικό θεώρημα, σύμφωνα με το οποίο η υποτείνουσα ενός τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών. Ωστόσο, η γνωστή «θεωρία της αρμονίας των σφαιρών» σύμφωνα με πολλούς αποδίδεται στη Θεανώ, στη σύζυγό του, και όχι στον ίδιο τον Πυθαγόρα.

Ο Πυθαγόρας πίστευε πως τα πάντα στο σύμπαν διέπονται από αριθμούς και μαθηματικούς κανόνες και αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε αυτές τις μαθηματικές σχέσεις, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη δομή του σύμπαντος. Η πυθαγόρεια εικόνα του κόσμου ήταν δονήσεις αριθμών. Μάλιστα στην Πυθαγόρεια Σχολή εξίσωναν τους αριθμούς με θεϊκές οντότητες, με αφηρημένες έννοιες και όχι με ανθρωπόμορφα πλάσματα, όπως ο υπόλοιπος κόσμος εκείνης της εποχής.  Έτσι, οι αριθμοί δεν συμβολίζουν απλά μια ποσότητα αλλά εκφράζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το 4 δηλώνει σταθερότητα και ισορροπία. Επίσης το 4 είναι σημαντικό διότι το άθροισμα των τεσσάρων πρώτων αριθμών (1+2+3+4) παράγει το 10, το οποίο αποδίδει την αρχική μονάδα (1+0=1).  Το 1 είναι η αρχή όλων των αριθμών και το 0 είναι η αρχή των πάντων, η πρωταρχική αιτία.

Σύμφωνα με τους Πυθαγόρειους, οι μη ποσοτικές ιδιότητες των αριθμών χρησιμεύουν ως αρχέτυπα, που μπορούν να ρίξουν φως στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Αν και η αριθμολογία σήμερα χαρακτηρίζεται ως ψευδομαθηματικά, κατάφερε να διατηρηθεί στον χρόνο. Φαίνεται σα να δίνει μια λογική εξήγηση του κόσμου συνδέοντας τον μικρόκοσμο με τον μακρόκοσμο, το υλικό με το άυλο, το συγκεκριμένο με το αφηρημένο.   

Σύμφωνα με την αριθμολογική μαντεία, οι δονήσεις του πεδίου ενέργειας στο οποίο γεννηθήκαμε τη συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά και το όνομα που μας αποδόθηκε, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Έτσι, σε έναν άνθρωπο μελετώνται κυρίως ο αριθμός ζωής-πεπρωμένου (από την ημερομηνία γέννησης), ο αριθμός ψυχής (από τα φωνήεντα του ονοματεπώνυμου του ατόμου), ο αριθμός προσωπικότητας  (από τα σύμφωνα του ονοματεπώνυμου του ατόμου)  καθώς και άλλοι αριθμοί. Μάλιστα, με την αριθμολογία μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το μέλλον, για διάφορες περιόδους, για κάθε έτος ή για κάθε μέρα.

Ακόμη κι αν δεν φαίνονται πιστευτά όλα αυτά, δεν χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε!

Ας βρούμε τον αριθμό ζωής-πεπρωμένου για έναν άνθρωπο που γεννήθηκε 23 Μαρτίου 1946. Ακολουθούμε την εξής διαδικασία: 23+3+1946= 23+3+20 (1+9+4+6)= 46= 10 (4+6)= 1. Συνεπώς το 1 δείχνει τις κλίσεις του ατόμου και το μάθημα που πρέπει να πάρει στη ζωή του.

Εφαρμόστε την ίδια διαδικασία για τη δική σας ημερομηνία γέννησης. Παρακάτω υπάρχει μια πολύ σύντομη ερμηνεία για κάθε αριθμό ζωής-πεπρωμένου. 

  1. Έχετε διευθυντικές ικανότητες και εργάζεστε καλύτερα μόνος αφού δεν σας αρέσει να σας περιορίζουν και να σας κατευθύνουν. Απολαμβάνετε τη χαρά της νίκης και μπορείτε να ηγηθείτε σε κοινωνικές ή εμπορικές ομάδες. Ωστόσο πολλές φορές γίνεστε πεισματάρης και δύστροπος. Αναπτύξτε τη δημιουργικότητα, την ισχυρή θέληση και τις καινοτόμες ιδέες που έχετε.
  2. Μπορείτε να μένετε στο παρασκήνιο και να βοηθάτε άλλους με το ταλέντο σας. Περνάτε τις ιδέες σας στους άλλους περισσότερο με την πειθώ παρά με τον δυναμισμό. Είστε δεκτικός σε πολλά πράγματα για αυτό πολλά επαγγέλματα θα σας ταίριαζαν: οικονομικά, ιατρική, μουσική ή στατιστικές έρευνες και αναλύσεις.
  3. Ομορφιά, πολυτέλεια και απόλαυση είναι οι λέξεις κλειδιά για σας. Πρέπει να προσέχετε να μην σπαταλάτε την ενέργειά σας και γίνετε πολυτεχνίτης, καλύτερα να εξειδικευτείτε σε κάτι. Είστε άτομο φιλόδοξο και με πειθαρχία μπορείτε να φτάσετε σε θέση εξουσίας. Θα σας ταίριαζαν διανοητικές και καλλιτεχνικές ασχολίες, η διδασκαλία και η δημοσιογραφία.
  4. Η διοίκηση σε κάποιον τομέα θα ήταν η καλύτερη απασχόληση για σας. Προσέχετε όσους σας ενδιαφέρουν και περιμένετε να ανταποκριθούν κι εκείνοι με τη σειρά τους. Είστε επιμελής και οικονόμος και θα έχετε πάντα ασφάλεια σε κάθε απρόοπτο. Μην ριψοκινδυνεύετε, καλύτερα να βασίζεστε πάντα στην κοινή λογική.
  5. Η λέξη κλειδί για σας είναι η ελευθερία. Δεν σας αρέσει η μονοτονία και διψάτε για νέες εμπειρίες. Σας αρέσει το διάβασμα και είστε έξυπνος ομιλητής. Θα σας ταίριαζε μια δουλειά με πωλήσεις και δημόσιες σχέσεις.  Προσπαθήστε να συμφιλιώνεστε με τις αλλαγές που υπάρχουν στη ζωή σας.
  6. Σας χαρακτηρίζει η αγάπη για την οικογενειακή ζωή. Διακατέχεστε από μια αίσθηση υπηρεσίας προς την ανθρωπότητα. Πολλά επαγγέλματα θα σας ταίριαζαν όπως, νοσηλευτική, εκπαίδευση, ιατρική, νομική, γεωργία, κομμωτική.
  7. Βρίσκεστε σ’ αυτή τη ζωή για να αναπτύξετε τη νόηση. Έχετε ισχυρή διαίσθηση που θα πρέπει να τη συμβουλεύεστε σε κάθε τομέα. Η μουσική και οι τέχνες είναι σε αρμονία με τις ιδέες σας. Έλκεστε από τη θρησκεία, τον αποκρυφισμό, την επιστήμη και την έρευνα. Μια καριέρα στα μαθηματικά, στους υπολογιστές, στις αναλύσεις θα κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον σας.
  8. Είναι ο αριθμός του αρχηγού, της φιλοδοξίας, της δύναμης, του χρήματος, της εξουσίας  και των άπειρων πιθανοτήτων. Μπορείτε να χτίσετε μια μεγάλη επιχείρηση που θα θέλατε να επεκταθεί από τους απογόνους σας. Λόγω της μεγάλης αντοχής πολλοί διάσημοι αθλητές έχουν ως αριθμό ζωής-πεπρωμένου  αυτό τον αριθμό.
  9. Είστε υπομονετικός, ευγενής και γεμάτος κατανόηση. Έχετε πλούσια συναισθήματα, δεν είστε μικροπρεπής και μπορείτε να φτάνεστε στην επιτυχία μέσα από δυσκολίες. Έχετε ένα εύρος σκέψης που πρέπει να το μεταφέρετε και σε άλλους. Συνεπώς θα σας ταίριαζε ο εκπαιδευτικός κλάδος, η συγγραφή, οι επικοινωνίες, η πολιτική και η ιατρική.   

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!