Ψυχολογία - Σχέσεις

30/12/2020 - 06:31

Η συμφωνία μας για το 2021

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Όταν ερχόμαστε ως φυσική ύπαρξη σε αυτή την κοινωνία που ζούμε, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε κάποια σύμβολα για να μπορούμε να επικοινωνούμε με τους άλλους. Διδασκόμαστε κάποιες πεποιθήσεις πάλι μέσω διαφόρων συμβόλων, οι οποίες αρχίζουν να αποκτούν δύναμη πάνω μας. Τα σύμβολα είναι μια υπέροχη επινόηση, ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία η πληροφορία που εισέρχεται μέσα μας, καθώς συνδυάζεται η πεποίθηση με το σύμβολο. Για παράδειγμα, άλλο νόημα έχει η πεντάλφα για έναν παγανιστή και άλλο για έναν χριστιανό, γιατί διδάχτηκαν εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες για το ίδιο σύμβολο. Το σύμβολο δεν είναι καλό ή κακό, σωστό ή λάθος, εξαρτάται από τις πεποιθήσεις μας, αν το θεωρούμε έτσι ή αλλιώς και την πίστη που αναπτύσσουμε.  

Όλες τις πεποιθήσεις που έχουμε ως ενήλικες τις μαθαίνουμε από τους γονείς και την κοινωνία στην οποία ζούμε. Έτσι, μεγάλωσα κι εγώ ως παιδί με την πίστη ότι ο Άγιος Βασίλης είναι υπαρκτή οντότητα. Μου έλεγαν ότι αν ήμουν καλό παιδί όλο τον χρόνο, τα Χριστούγεννα θα μου έφερνε καινούριο ποδήλατο, γιατί εκείνος γνωρίζει τα πάντα για μένα. Προσπαθούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των γονιών, επέβαλα πειθαρχία στον εαυτό μου ώστε να μην κλέβω τα σοκολατάκια από το ντουλάπι και να μην παίρνω το κατσαβίδι του μπαμπά, με το οποίο «διόρθωνα» όλες τις συσκευές που υπήρχαν στο σπίτι.  

Παρά τις «υπεράνθρωπες» αυτές προσπάθειες που έκανα, ο Άγιος Βασίλης εκείνη τη χρονιά μου έφερε μια κούκλα και όχι καινούριο ποδήλατο, που τόσο επιθυμούσα. Αντίθετα, στη φίλη μου, που αποδεδειγμένα ήταν κακό παιδί, έφερε ένα καταπληκτικό ποδήλατο!!! Με κυρίευσε ο θυμός, η αδικία και η απογοήτευση. Την επόμενη χρονιά παραμόνευα όλο το βράδυ πίσω από τη μισάνοιχτη πόρτα του δωματίου μου ώστε να συναντήσω τον Άγιο Βασίλη που θα κατέβαινε στο τζάκι μας. Ήθελα να διαμαρτυρηθώ για την αδικία που συνέβη και να απαιτήσω να μου δώσει το συγκεκριμένο ποδήλατο που ζήτησα. Μάλιστα, πατώντας στα δάχτυλα, για να μη με αντιληφθούν οι γονείς, πήγα πολλές φορές και έριξα νερό στα κάρβουνα, μην τυχόν δει ότι είναι αναμμένα και δεν κατέβει από την καμινάδα. Ξαφνικά, βλέπω τον πατέρα μου με μισάνοιχτα μάτια από τη νύστα να βγαίνει από το δωμάτιό του και να αφήνει κάποια στολισμένα κουτιά κάτω από το δέντρο. Εκείνη τη νύχτα έκλαιγα ασταμάτητα ώσπου εξαντλήθηκαν οι ελπίδες μου μήπως τελικά εμφανιστεί ο ανοιχτοχέρης, κοκκινομάγουλος παππούλης!! Κατάλαβα ότι όλα ήταν ένα ψέμα και αποφάσισα να μην ξαναπιστέψω τους γονείς μου σε ό,τι μου έλεγαν.

Ίσως αυτή να ήταν η πιο λυτρωτική νύχτα της ζωής μου! Σταμάτησα να δέχομαι τις αλήθειες που ήθελαν να μου περάσουν οι γονείς και η κοινωνία, έγινα μια μικρή επαναστάτρια και αμφισβητούσα τα πάντα, έγινα ερευνήτρια και έψαχνα την πραγματική αλήθεια. Ένιωσα αδικία και θυμό λόγω ενός αθώου ψέματος, που ειπώθηκε με καλή πρόθεση. Και αυτό συνέβη αρκετές φορές στη ζωή μου αργότερα, όταν ανακάλυψα κι άλλα «ψέματα», τα οποία ενέχουν ένα είδος φαντασίας, όπως συμβαίνει με τον Άγιο Βασίλη και μας κάνουν να υποφέρουμε ως ανθρωπότητα. 

Σύμφωνα με αυτά που διδαχτήκαμε,  έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα πεποιθήσεων, μια δομή μέσα στο μυαλό μας που εμπεριέχει έναν Μωυσή και μια Βίβλο, όπως ανέφερα σε προηγούμενο άρθρο. Επιβραβεύουμε λίγο και τιμωρούμε ανελέητα τον εαυτό μας. Ζωντανέψαμε μέσα μας ένα θύμα που υποφέρει κι έναν κριτή που τιμωρεί και επεκτείνει την κόλασή μας. Δημιουργούμε στο νου μας αντίρροπες δυνάμεις και το αποτέλεσμα είναι μηδέν, ανικανοποίητο, μιζέρια και απογοήτευση από τη ζωή. Όλα αυτά οφείλονται στις συμφωνίες που κάναμε με την κοινωνία και τους άλλους ώστε να αποδεχτούμε αυτά που μας προσφέρθηκαν ως αλήθεια. Βέβαια, δεν είναι τόσο εύκολο να ανακαλύψει κανείς τα άλλα «ψέματα» στην καθημερινότητά του, όσο είναι αυτό με τον Άγιο Βασίλη.

Εσύ έχεις το σθένος να δεις τα ψέματα και τις προκαταλήψεις που καθορίζουν την πορεία σου; Έχεις το κουράγιο να είσαι ειλικρινής και να δεις πώς γράφεις το σενάριο της ζωής σου; Έχεις τη δύναμη να αναθεωρήσεις τις πεποιθήσεις σου και να γίνεις ο αρχιτέκτονας του πεπρωμένου σου; Είναι δύσκολο να ξεμάθεις αυτά που έχεις μάθει αλλά αυτό θα αυξήσει την πίστη στον εαυτό σου. Καθώς θα ανακτάς την πίστη σε σένα, η προσωπική σου δύναμη θα αυξάνεται και η θέλησή σου θα ισχυροποιείται. Έτσι, θα αποκτήσεις τη δύναμη να σπας μία μία τις συμφωνίες που έκανες μέχρι τώρα. Είναι καλή ευκαιρία να κάνεις μια νέα συμφωνία με τον εαυτό σου και να ξεκινήσεις τις αλλαγές αυτή την περίοδο που όλοι βάζουμε στόχους για τη νέα χρονιά που έρχεται. 

Το εργαλείο για να κάνεις τις αλλαγές είναι η αμφιβολία. Αν νιώθεις το παραμικρό ίχνος αμφιβολίας για κάτι που πιστεύεις, σημαίνει ότι δεν βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο. Να θυμάσαι ότι η αλήθεια είναι αυτή που είναι, δεν έχει ανάγκη από κανέναν να την πιστέψει, απλά υπάρχει, είτε την πιστεύει κανείς είτε όχι. Αντίθετα, τα ψέματα χρειάζεται να επιβληθούν με κάποιο τρόπο, αλλιώς εξαφανίζονται. Για παράδειγμα, οι περισσότερες θρησκείες επιβλήθηκαν με σφαγές, βασανιστήρια και όπλα. Η αλήθεια δεν έχει ανάγκη από τέτοιες μεθόδους! Άλλωστε ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει αυτό που θέλει και τον ικανοποιεί, ανάλογα με το επίπεδο της πνευματικής εξέλιξής του. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του άποψη, τον δικό του τρόπο που βλέπει τα πράγματα και πιστεύει πως κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Χρειάζεται σεβασμός στον μικρόκοσμο που δημιουργεί ο καθένας. Καλά είναι να ακούς τον άλλο τι έχει να σου πει, μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τη δική σου αλήθεια, μπορεί να τον απορρίψεις μέσα σου αλλά να θυμηθείς τα λόγια του πολύ αργότερα, όταν θα είσαι έτοιμος και ώριμος ή να τα διαγράψεις εντελώς από τη μνήμη σου. Το βέβαιο είναι ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να σου επιβάλει τι θα πιστέψεις, όπως κι εσύ δεν έχεις το δικαίωμα να επιβάλεις την άποψή σου σε κανέναν. Άκουσε τις αλήθειες των γύρω σου αλλά μην πιστεύεις τίποτα, συνέχισε να ψάχνεις για τη δική σου αλήθεια.

Εγώ πάντως χρειάστηκα πολλά χρόνια να κατανοήσω την δική μου αλήθεια που αναδύεται μέσα από τον μύθο ή το σύμβολο του Άγιου Βασίλη. Αντιλήφθηκα το μήνυμα, όταν διαπίστωσα ότι εντελώς απρόσμενα, με τρόπο μυστικό και σχεδόν μαγικό, πάντα εμφανίζεται ένας άνθρωπος που θα μου δώσει κάτι που επιθυμώ, πάντα βρίσκεται ένας άνθρωπος που θα με βοηθήσει την κατάλληλη στιγμή ή θα μου χαμογελάσει αυθεντικά, πάντα συναντώ κάποιον γενναιόδωρο που θα μου προσφέρει απλόχερα αγάπη και χαρά και γελώ από ευχαρίστηση, σαν παιδί που παίρνει το δώρο του. Στον μικρόκοσμό μου ο Άγιος Βασίλης εμφανίζεται, κι ας μη φοράει κόκκινη στολή, κι ας μην έχει άσπρη γενειάδα και κόκκινα μάγουλα. Διότι έκανα τη συμφωνία με τον εαυτό μου ότι έτσι θα γίνεται στη ζωή μου. Και όλα αυτά έχουν μια δόση μαγείας, όπως τα ιπτάμενα ελάφια με το έλκηθρο, που διασχίζουν τον σκοτεινό ουρανό τη χιονισμένη νύχτα της Πρωτοχρονιάς.

Εύχομαι το νέο έτος να φέρει υγεία, χαρά και αγάπη σε όλους μας! Χρόνια πολλά και καλά!  

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!