Ψυχολογία - Σχέσεις

06/01/2021 - 12:42

Καλή φώτιση!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Σήμερα γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια, δηλαδή την εμφάνιση του θεού στη Γη κατά τη διάρκεια της βάπτισης του Ιησού από τον Ιωάννη. Αυτό συνέβη στον Ιορδάνη ποταμό, όπου το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε υπό μορφή περιστεράς και ακούστηκε φωνή που έλεγε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα". Έτσι τουλάχιστο αναφέρεται σε κάποια ευαγγέλια. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου ευχόμαστε ο ένας στον άλλο «Καλή φώτιση!».

Πολλοί διδάσκαλοι, θρησκείες, φιλοσοφίες και ιερά κείμενα αναφέρονται στη φώτιση αλλά γνωρίζει κανείς τι είναι; Στο λεξικό η φώτιση ερμηνεύεται ως η επαφή με το θείο. Ο Κρισναμούρτι κάνοντας διαλογισμό περιγράφει την κατάσταση αυτή ως εξωαισθητική εμπειρία: «Υπήρχε ένας άνθρωπος που επιδιόρθωνε το δρόμο, αυτός άνθρωπος είχα την εντύπωση ότι ήμουν εγώ. Το τσαπί που είχε, ήμουν εγώ. Μια πέτρα που έβλεπα ήταν μέρος μου. Το τρυφερό χόρτο ήταν η ίδια μου η ύπαρξη και οι τρεις άνδρες δίπλα στον άντρα ήταν ο εαυτός μου.  Σχεδόν μπορούσα να αισθάνομαι και να σκέφτομαι σαν τον οδοιπόρο, μπορούσα να νιώσω τον άνεμο που περνούσε μέσα από το δέντρο και ένιωθα το μικρό μυρμήγκι πάνω στο χορτάρι. Τα πουλιά, η σκόνη και ο θόρυβος ήταν μέρος μου. Ήμουν σε όλα ή μάλλον όλα ήταν μέσα μου.»

Οι Σούφι και οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες έμπαιναν στη φώτιση μέσα από τον χορό και την έκσταση. Οι ασκητές, ο Ιησούς, ο Βούδας και ο Μωάμεθ μέσα από αυστηρή νηστεία, απομόνωση και προσευχή. Όλοι αναφέρουν απεριόριστη ευδαιμονία, ενότητα, αγάπη και φως. Οι απόψεις μοιάζουν αλλά δεν είναι ακριβώς όμοιες.

Ένας σύγχρονος μύστης και διδάσκαλος, ο o Sadhguru, λέει: «Γεννηθήκατε από τη μήτρα της μητέρας σας και αυτό συνέβη ασυνείδητα, η φύση το έκανε για σας. Ένα παιδί είναι αθώο και ευτυχισμένο αλλά  αυτή η αθωότητα διαβρώνεται σε χρόνο μηδέν, ανάλογα με τη δύναμη της επιρροής που έχουν οι άνθρωποι που το περιτριγυρίζουν. Θα πρέπει να πεθάνετε για να ξαναγεννηθείτε συνειδητά αλλιώς δεν τίθεται θέμα φώτισης. Και φυσικά δεν εννοώ σωματικό θάνατο. Όποιος καταστρέψει όλα όσα ονόμασε «εγώ», τότε πεθαίνει και γεννιέται πάλι. Αυτό που αποκαλείτε φώτιση σημαίνει συνειδητή αυτοκαταστροφή με σκοπό την επαναδημιουργία του ανθρώπου μέσα στην πλήρη επίγνωση. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται τη φώτιση. Απλώς προσπαθούν να ζήσουν λίγο καλύτερα τη ζωή τους. Θέλουν να ζουν λίγο πιο ειρηνικά, ίσως πιο χαρούμενα, πιο αποτελεσματικά, πιο όμορφα. Αν μιλάς για φώτιση σε κάποιον που πεινάει τώρα, είναι λογικό να αδιαφορήσει, γιατί αυτή τη στιγμή σκέφτεται μόνο το φαγητό. Άρα λοιπόν πρέπει ο καθένας από εμάς να προσπαθήσει να λύσει όποιο πρόβλημα έχει και να αποκτήσει ό,τι του λείπει, γιατί ζώντας με την έλλειψη, θα επικεντρωθεί σε αυτή και δεν θα αναζητήσει ποτέ κάτι υψηλότερο. Μόνο όταν καταφέρει κανείς να εξαφανίσει τον εαυτό του και να δει τα πράγματα χωρίς το "εγώ" γίνεται πραγματικά ευτυχισμένος. Τότε αρχίζουν τα πράγματα να γίνονται μαγικά. Η φώτιση είναι μια κατάσταση, η οποία θα έρθει μόνο όταν μέσα του κάποιος φλέγεται από την επιθυμία να γνωρίσει πράγματα πολύ μεγαλύτερα από το να ζει καλά. Εκεί που τελειώνει το "εγώ", ξεκινάει η πραγματική φώτιση.»

Για μένα ήταν πάντα πολύ δύσκολο να κατανοήσω τι σημαίνει φώτιση. Πίστευα πως όταν συμβεί σε έναν άνθρωπο θα έχει τη γνώση όλου του σύμπαντος, θα περπατάει στο νερό, θα κάνει θαύματα, θα διαβάζει τις σκέψεις των άλλων και θα αψηφά τη νευτώνεια φυσική. Ώσπου διάβασα τη φράση «Πριν την φώτιση κόβω ξύλα, κουβαλάω νερό. Μετά την φώτιση κόβω ξύλα, κουβαλάω νερό». Παρόλο που φαίνονται ίδιες αυτές οι ενέργειες, υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ τους όταν γίνονται συνειδητά και όταν γίνονται ασυνείδητα. Τότε κατάλαβα ότι φώτιση δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουν οι ουρανοί και όλα θα αλλάξουν σε μια στιγμή. Σημαίνει ότι μπορεί η καθημερινότητα να είναι ίδια αλλά σημασία έχει πόσο συνειδητά βρισκόμαστε σ’ αυτή. Σημαίνει να συνειδητοποιήσει κανείς τις σκιές του εαυτού του και εκεί να ρίξει φως.  Σημαίνει να μπορεί κάποιος να αγκαλιάσει τον εαυτό του, τους άλλους ανθρώπους και όλα τα πλάσματα. Σημαίνει να κατανοήσουμε τον εαυτό μας χωρίς τα μοτίβα που μάθαμε να τον βλέπουμε. Μοτίβα που επιφέρουν οδύνη, σύγχυση και πλάνη. Σημαίνει να μπορεί κάποιος να αποβάλει τους φόβους του, να καταλάβει ότι η συνειδητότητα  δημιουργεί τον κόσμο και ότι η πράξη της κατανόησης μετασχηματίζει την πραγματικότητα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η φώτιση έχει διαφορετική διάσταση για τον κάθε άνθρωπο ανάλογα με το πνευματικό του επίπεδο. Γι’ αυτό εύχομαι σε όλους μας Καλή Φώτιση…όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας. 

 * Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!