Ψυχολογία - Σχέσεις

22/04/2020 - 08:21

Κάνε ένα restart!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Έχεις παρατηρήσει τη μύγα που προσπαθεί να βγει από ένα κλειστό παράθυρο; Αγωνίζεται, χτυπιέται, εστιάζει όλη την ενέργειά της  πάνω στο τζάμι μέχρι που εξαντλείται. Το διπλανό παράθυρο είναι ανοιχτό αλλά εκείνη ούτε που ψάχνει για άλλη διέξοδο.

Μπορεί να συμβαίνει κάτι ανάλογο στη ζωή σου. Βιώνεις έναν χωρισμό που κρατά δέσμιο τον νου σου, μια απόλυση που καταρράκωσε την ψυχολογία σου και βυθίστηκες στη θλίψη, θες να απαλλαγείς από μια αυτοκαταστροφική συνήθεια ή από μια κατάσταση που δεν σου αρέσει αλλά δεν τα καταφέρνεις;  Επιθυμείς να αλλάξεις τη ζωή σου  αλλά εξακολουθείς να είσαι στο ίδιο σημείο, σκουντουφλάς στο ίδιο «τζάμι»  μέχρι  που καταρρέεις. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να σαμποτάρεις την ευτυχία σου. Mόνο οι ανόητοι συνεχίζουν  μια μάχη που είναι σίγουρα χαμένη!

Γι’ αυτό μην περιμένεις την πρωτοχρονιά για να δώσεις υποσχέσεις αλλαγής, η κάθε μέρα είναι μια ωραία ευκαιρία για ένα restart. Αξίζεις να ζεις τη ζωή σου με χαρά, με πάθος, με ενθουσιασμό και αγάπη. Φυσικά κάθε αλλαγή είναι δύσκολη, διότι αφήνουμε πίσω το γνωστό και οδεύουμε προς κάτι καινούριο και άγνωστο που μας καλεί να υιοθετήσουμε νέες συμπεριφορές και διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Για να επέλθει η αλλαγή θα πρέπει να σταματήσεις τη μεμψιμοιρία και να αρχίσεις τις πράξεις. Το πρώτο βήμα είναι η τακτοποίηση του σπιτιού, έτσι μπαίνει και στο υποσυνείδητο μια τάξη. Πέτα πράγματα που δεν χρειάζεσαι ή χάρισέ τα και άσε χώρο να έρθει το  καινούριο. Το δεύτερο βήμα είναι να ακολουθήσεις κάποια τελετουργία.

Από τότε που εμφανίστηκαν οι άνθρωποι στη γη έκαναν τελετές π.χ. για το φύτεμα σπόρων, για την αλλαγή των εποχών, συμμετείχαν στα Ορφικά και στα Καβείρια μυστήρια κλπ.

Στην εποχή μας εξακολουθούμε να έχουμε πάρα πολλές τελετουργίες, είναι σημαντικές γιατί αποκτάμε πλήρη επίγνωση ότι περνάμε ένα διαφορετικό κατώφλι, από ένα στάδιο σε ένα άλλο. Κάθε χρόνο γιορτάζεις τα γενέθλια που σου θυμίζουν ότι πλησιάζεις όλο και περισσότερο στη στιγμή που θα γίνεις ένα σβωλαράκι  από χώμα, οπότε πρέπει να ζεις με πάθος και ενθουσιασμό. Ο όρθρος σού θυμίζει πόσο μεγάλη ευλογία είναι που κουλουριάστηκες στο ζεστό σου κρεβατάκι και άνοιξες τα μάτια σου ζωντανός. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο την ίδια στιγμή δεν έχουν πια αυτή την ευκαιρία, το τραγούδι τους σίγησε για πάντα. Κάνεις προσευχή πριν το φαγητό, και καθώς στέλνεις τις ευχαριστίες σου στο σύμπαν ή στο θεό σου για την αφθονία που έχεις στο τραπέζι σου, το σώμα προετοιμάζεται για τη λήψη της τροφής, στη θέα του φαγητού εκκρίνεται περισσότερο σάλιο και θα γίνει καλύτερα η πέψη.   

Βάλε τις τελετουργίες στη ζωή σου ως ισχυρά μηνύματα που απευθύνονται στο υποσυνείδητό σου. Για παράδειγμα, αν χώρισες με άσχημο τρόπο με τον/την σύντροφό σου, από το να κλαις πίνοντας αλκοόλ για να σιγάσεις τον πόνο σου, πήγαινε σε ένα απομονωμένο μέρος και κάψε τις φωτογραφίες του/της νιώθοντας έντονα, δηλώνοντας στον εαυτό σου με έμφαση και  σιγουριά ότι αποδεσμεύεσαι από αυτόν/ή.

Αν νιώθεις πολύ θυμό για κάτι, πήγαινε κάθε απόγευμα στη θάλασσα, νιώσε ότι τον διοχετεύεις σε μια μαύρη πέτρα, δεσμεύεται εκεί και μετά με δύναμη πέταξέ την στο νερό. Κάντο αυτό μέχρι να απελευθερωθείς από το άσχημο συναίσθημα.

Φυσικά υπάρχουν πολλές τελετουργίες, μπορείς να επιλέξεις αυτές που ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεσή σου. Με τον τρόπο αυτό, στέλνεις ένα σήμα στο υποσυνείδητό σου ότι θες να κάνεις μια μετάβαση, είναι σα να υπογράφεις ένα συμβόλαιο μαζί του για να σε οδηγήσει στο αύριο που ονειρεύεσαι, μακριά από τη δυστυχία που βιώνεις τώρα, σε ένα μέλλον όπου κυριαρχεί η χαρά και η αισιοδοξία.

 

---

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!