Ψυχολογία - Σχέσεις

19/08/2020 - 12:20

Μην χάνεις το χρόνο σου με λάθος άντρες

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Οι γυναίκες χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να κερδίσουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους, να ακούγεται η φωνή τους και να δηλώνουν τις προτιμήσεις τους. Κάποιες πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για αυτά τα δικαιώματα. Ωστόσο, άλλες εξακολουθούν να φιμώνονται μόνες τους.

Προσπαθούν να προσελκύσουν τον άντρα με ένα γυμνασμένο κορμί, με εντυπωσιακά ρούχα, με μακριά πόδια φορώντας τακούνια, με ένα σφριγηλό έστω και ψεύτικο στήθος, με λαμπερά μακριά μαλλιά έστω και με τρέσες ή με αψεγάδιαστο δέρμα κάνοντας περίτεχνο και πολύωρο μακιγιάζ. Σίγουρα όλα αυτά αποτελούν μέσο προσέλκυσης αλλά όχι διατήρησης μιας σχέσης. Προσφέρουν στον άντρα μόνο σάρκα, μαλλιά και κόκκαλα, ένα άδειο κέλυφος που πολύ γρήγορα γίνεται βαρετό, όσο όμορφο κι αν είναι. Επίσης, η φθορά του χρόνου αναπόφευκτα επιδρά στο «ιδανικό» σώμα και το «αψεγάδιαστο» πρόσωπο και τα ασχημαίνει.

Υπάρχει ένας κανόνας που περνάει από τη γιαγιά στην εγγονή και φτάνει μέχρι τις μέρες μας που λέει ότι δεν πρέπει να ξέρει ο άντρας τι υπάρχει στο μυαλό της γυναίκας, να τη γνωρίζει μόνο από τον λαιμό και κάτω. Πράγμα που σημαίνει ότι η γυναίκα πρέπει να κρύβει τις σκέψεις, τα ενδιαφέροντα και τα όνειρά της. Να δείχνει ήσυχη, υπάκουη, γοητευτική, μυστηριώδης και ανάλαφρη, κάτι σαν ένας κενός εγκέφαλος που τον διαπερνά το δροσερό αεράκι. Να γνέφει συνεχώς συγκαταβατικά σε ό,τι λέει ο άντρας, να δείχνει ενδιαφέρον για τη ζωή του αλλά να μη λέει σχεδόν τίποτα για τη δική της. Όλα αυτά δημιουργούν άγχος και συγκρούσεις στη γυναίκα, προσπαθεί να δείχνει κάτι που δεν είναι, αδυνατεί να εκφράσει τον εαυτό της από φόβο εγκατάλειψης. Όμως, όλες οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι ο άντρας δε θέλει μια κουρδισμένη κούκλα δίπλα του.

Η γυναίκα πρέπει να μοιράζεται τις απόψεις, τις ιδέες, τα πιστεύω, τα όνειρα και τις αντιλήψεις της, να δημιουργεί μια ειλικρινή εικόνα του είναι της. Τότε, ο κατάλληλος για εκείνη άντρας θα «παγιδευτεί» από το μυαλό της, θα τη βλέπει ως έμπιστη γυναίκα για να μοιραστεί το υπόλοιπο της ζωής του. Αν αποκαλύψει το μυαλό της, γρήγορα μπορεί να αντιληφθεί αν βρίσκεται με τον λάθος άντρα, να απομακρυνθεί άμεσα και να μη χάνει περισσότερο χρόνο μαζί του. Για παράδειγμα, μπορεί να πει ότι θέλει να κάνει παιδιά και ο άντρας να της πει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει εκπτώσεις η γυναίκα στις αξίες της μόνο και μόνο για να κάνει έναν άντρα να ενδιαφερθεί για εκείνη. Δε χρειάζεται να θυσιάζει την ακεραιότητά της, να χάνει κάθε μέρα ένα κομμάτι του εαυτού της για να διατηρηθεί η σχέση, ούτε να κάνει προσπάθειες να τον αλλάξει. Ο άντρας όταν αγαπάει πραγματικά, αγαπά το μυαλό της γυναίκας ακόμη κι αν δεν συμφωνεί με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. 

Σε μια σχέση ο άντρας θα δει τη γυναίκα κάποιες φορές απεριποίητη ή άρρωστη και δεν θα μπορεί να είναι η ερωμένη του. Με το πέρασμα του χρόνου θα είναι φιλάσθενη, γερασμένη και με άσπρα μαλλιά. Το μόνο που μπορεί να τον κρατήσει δίπλα της είναι το μυαλό, οι σκέψεις της που γίνονται λόγια και πράξεις και ο τρόπος εκδήλωσης των συναισθημάτων της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σεχραζάντ με το θαυμάσιο τέχνασμά της.   Ο σουλτάνος, νιώθοντας προδομένος από την άπιστη σύζυγό του, αποφάσισε να περνά μια βραδιά με κάθε γυναίκα και μετά να διατάζει την εκτέλεσή της. Η Σεχραζάντ διηγήθηκε μια συναρπαστική ιστορία στον σουλτάνο χωρίς να την ολοκληρώσει, έτσι αναβλήθηκε η εκτέλεσή της. Το ίδιο έκανε κάθε βράδυ έως ότου, έχοντας ακούσει τα χίλια παραμύθια της, αναθεώρησε τη στάση του απέναντι στις γυναίκες και όχι μόνο δεν τη σκότωσε αλλά την παντρεύτηκε!   

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!