Ψυχολογία - Σχέσεις

03/06/2020 - 07:10

Μοίρες, θεός ή matrix;

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Η ζωή του ανθρώπου στα αρχαία χρόνια καθοριζόταν από τις Μοίρες, εκείνες αποφάσιζαν πώς θα ζήσει, τι θα του λάχει και πότε θα του κόψουν το νήμα, δίχως κανένα δισταγμό. Εκείνη την εποχή ο Δίας έριχνε κεραυνούς, ο Ερμής συνέδεε τους αθάνατους με τους θνητούς και πολλοί άλλοι θεοί εμπλέκονταν στην καθημερινότητα των ανθρώπων.   Μετά όλοι αυτοί εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από έναν ασπρομάλλη γέρο που ζούσε κάπου ψηλά στα σύννεφα, οργιζόταν με τους ανθρώπους, τους έστελνε λιμούς και καταποντισμούς και όσοι δεν υπάκουαν στο θέλημά του κατέληγαν στα καζάνια της κόλασης να καίγονται αιώνια.

Αργότερα ήρθε ο γιος του που ήταν πιο επικοινωνιακός και ήρεμος, δίδαξε για την αγάπη και ο ασπρομάλλης γέρος ηρέμησε κάπως, στρέφοντας το θυμό του προς τους αλλόθρησκους, ζητώντας να χυθεί πολύ αίμα από τα σπαθιά των σταυροφόρων. Κατά τον μεσαίωνα ήταν παντοδύναμος και η οργή του υπερχείλισε, οι «μάγισσες» καίγονταν στην πυρά, η πανούκλα εξόντωσε τα δύο πέμπτα του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οι άνθρωποι ήταν αμαρτωλά πλάσματα που σέρνονταν στη γη και ζούσαν με τον φόβο του αφορισμού από τους μεσάζοντές του, τους ιερείς. Ο ντεϊσμός, ένα κίνημα του 18ου αι υποστήριξε ότι η λογική θα πρέπει να είναι η βάση της πίστης στο θεό και ο ασπρομάλλης γέρος έχασε την παντοδυναμία του.  

Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο Crowley, συγγραφέας αποκρυφιστικών βιβλίων και για κάποιους μάγος ή σατανιστής. Υπερασπιζόταν έναν «νέο νόμο» για την ενδυνάμωση της ανθρώπινης ύπαρξης (το Θέλημα) σύμφωνα με τον οποίο χρησιμοποιώντας ορισμένες τεχνικές, μπορεί κανείς να επέμβει στον υλικό κόσμο και να ελέγξει την πραγματικότητά του. Πολλοί άλλοι εμφανίστηκαν που υποστήριξαν ανάλογες θεωρίες και κινήματα. Αυτό είναι όνειρο όλων μας, ποιος δε θα ήθελε να έχει την ικανότητα να φέρνει στη ζωή του αυτό που επιθυμεί! Έτσι, όταν εκδόθηκε το βιβλίο « Το Μυστικό» έσπευσαν όλοι να το διαβάσουν πιστεύοντας ότι θα βρουν μια κρυμμένη γνώση, που εφαρμόζοντάς την εύκολα και γρήγορα, όπως περιγράφεται στο βιβλίο, θα αποκτήσουν έρωτα, πλούτο, ευημερία και ευτυχία.

 Πλούτο απέκτησε σίγουρα η συγγραφέας του βιβλίου, η οποία πολύ έξυπνα στηρίχτηκε σε μια παλιά ιδέα που με εντυπωσιακό και επιστημονικοφανή τρόπο τη συσκεύασε σε εύπεπτα κείμενα με πολλές υποσχέσεις, έχοντας ως μοναδικό σκοπό το κέρδος. Στηρίχθηκε στην άγνοια, την αφέλεια, την οκνηρία, την ανάγκη για ελπίδα ανθρώπων που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις. Όταν λες σε κάποιον ότι με πέντε απλά βήματα θα αποκτήσει χρήματα και ευτυχία, είναι πολύ πιο πιθανό να αγοράσει το βιβλίο παρά αν του πεις ότι αυτό θα το καταφέρει μετά από τρία χρόνια, με καθημερινή εξάσκηση και προσπάθεια.

Η συγγραφέας του βιβλίου σύμφωνα με το περιοδικό Time συμπεριλαμβάνεται στους 100 ανθρώπους που διαμορφώνουν την αντίληψη του κόσμου. Μάλιστα, στήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία με εκπαιδευτές και σεμινάρια. Πληρώνει κανείς αδρά για να μάθει τον νόμο της έλξης και αυτοί οι εκπαιδευτές γίνονται έμποροι προσδοκιών και ψευδαισθήσεων. Αν ήξεραν πραγματικά να χρησιμοποιούν τον νόμο της έλξης, θα γίνονταν οι ίδιοι μαγνήτες χρημάτων, θα κέρδιζαν το τζόκερ και δε θα χρειαζόταν να ξαναδουλέψουν ούτε να ξανακάνουν σεμινάρια στη ζωή τους.

Στηρίζονται σε σκόρπιες πληροφορίες της κβαντομηχανικής, σε αρχές που όντως ισχύουν και τις αναμιγνύουν σύμφωνα με τις λίγες γνώσεις τους και πάντα με σκοπό το κέρδος. Μιλάνε για κβαντική διεμπλοκή και ο κόσμος ενθουσιάζεται, κραυγάζουν ότι τα πάντα είναι ενέργεια, οπότε με τον νου μπορούμε να κινητοποιήσουμε είδη ενέργειας και να επιδράσουμε στην ύλη. Χρησιμοποιούν τη θέση της κβαντικής μηχανικής ότι ο άνθρωπος είναι συνδημιουργός και όχι παρατηρητής, τον οραματισμό που είναι πραγματικά ένα πολύτιμο εργαλείο και έτσι περνούν την άποψη ότι μπορούμε να δίνουμε εντολές στο σύμπαν και αυτό σχεδόν αμέσως να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μας.

Συνεπώς ο ασπρομάλλης γέρος δεν μπορεί πλέον να κανονίζει τη ζωή μας, εμείς προκαλούμε τα πάντα και τα έλκουμε μόνοι μας στην καθημερινότητά μας. Αλλά ο νόμος της έλξης μάλλον ισχύει στον δυτικό κόσμο, αφού οι Σύριοι έλκουν μόνο βομβαρδισμούς και οι Αφρικανοί μόνο πείνα!

Τελευταία οι επιστήμονες απορρίπτουν τα πάντα και υποστηρίζουν ότι βιώνουμε κάτι σαν αυτό που ονομάζουμε επαυξημένη πραγματικότητα, ένα matrix  για το οποίο σύντομα θα μας αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν είναι τόσο μεγαλειώδες, που ο εγκέφαλός μας είναι πολύ μικρός και οι γνώσεις μας ελάχιστες για να το κατανοήσουμε! Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζούμε αυθεντικά, να απολαμβάνουμε τις στιγμές και να διερευνούμε προσεκτικά κάθε νέα γνώση, χωρίς να την αποδεχόμαστε ως δόγμα.

---

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!