Ψυχολογία - Σχέσεις

24/04/2019 - 08:23

Ο άντρας είναι ηγέτης!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Ο άντρας είναι φτιαγμένος για δράση, πάντα ήταν σε κίνηση, κυνηγούσε, προστάτευε, κουβαλούσε, έχτιζε. Νιώθει άνετα με το απτό, με αυτό που μπορεί να δει, να αγγίξει και να μετρήσει. Γι’ αυτό νιώθει άβολα όταν του λέει η γυναίκα να συζητήσουν για τη σχέση τους. Πρόκειται για κάτι άυλο, αόριστο, άγνωστο και επομένως τρομακτικό. Θα προτιμούσε να έχει τις ικανότητες του μεγάλου Χουντίνι ώστε να μπορεί να εξαφανίζεται όταν εκείνη ξεκινάει τη «μουρμούρα»!

Ο άντρας έχει μάθει να εξερευνά, να κατακτά και να κυριαρχεί. Σήμερα όμως δεν υπάρχουν αυτά, ο άντρας πολεμιστής έγινε απολυμένος εξερευνητής, άνεργος μονομάχος, λογιστής φυλακισμένος σε ένα γραφείο, δημόσιος υπάλληλος που παθητικά βάζει σφραγίδες. Δεν υπάρχει λοιπόν έντονη δράση και κίνδυνος ώστε να απασχολεί κυρίως το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Το αριστερό ημισφαίριό του τον καλεί να το εξερευνήσει και αναγκαστικά έρχεται αντιμέτωπος με τα συναισθήματά του, τα οποία δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να απελευθερώσει. Μια τρυφερή σχέση με μια γυναίκα βοηθά τον άντρα στο θέμα αυτό. γιατί η γυναίκα γνωρίζει πολύ καλά αυτές τις άγνωστες για τον άντρα περιοχές.

Οι άντρες λοιπόν έχουν αρχίσει να εκφράζονται και δεν παγώνουν τα συναισθήματά τους, όπως έκαναν στις παλιότερες εποχές. Ωστόσο χρειάζεται να ξέρουν τα όριά τους και να διατηρήσουν την αρρενωπή πλευρά τους.  Είναι απαραίτητο να κρατήσει ο άντρας έναν ηγετικό ρόλο στη σχέση ώστε η γυναίκα να τον θαυμάζει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να επιβληθεί στη γυναίκα σαν αξιωματικός. Οι αληθινοί ηγέτες δεν είναι αυτοί που δίνουν εντολές αλλά εκείνοι που ηγούνται διακριτικά, προσφέρουν ενθάρρυνση, έμπνευση, ενθουσιασμό, εμπιστοσύνη και συνεργατικότητα. Οι αληθινοί ηγέτες είναι εκείνοι στους οποίους οι άλλοι στρέφονται για ασφάλεια, σιγουριά, επιβεβαίωση και διαύγεια ενόψει μιας απειλής.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος.  Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!