Ο έκλυτος βίος του…ιπποκάμπου
Ο ιππόκαμπος αν και δεν του φαίνεται, είναι ψάρι με τόσο περίεργες συνήθειες που προβλημάτισε αρκετά τους βιολόγους που τον μελετούσαν. Έχει κεφάλι αλόγου, ουρά πιθήκου και μάρσιπο όπως το καγκουρό. Μπορεί να κινεί τα μάτια του ανεξάρτητα το ένα από το άλλο όπως κάνουν οι σαύρες και έχει τη δυνατότητα να αλλάζει χρώματα όπως ο χαμαιλέων, ανάλογα με το περιβάλλον του.
Αυτό που τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό όμως είναι ο τρόπος αναπαραγωγής του και το γεγονός ότι το αρσενικό είναι εκείνο που κυοφορεί και γεννά. Όταν είναι εποχή για ζευγάρωμα, αφού προηγηθεί το απαραίτητο τελετουργικό με χορευτικές επιδείξεις προς εντυπωσιασμό του θηλυκού και την έκκριση των κατάλληλων χημικών ουσιών για προσέλκυση, ακολουθεί το ζευγάρωμα. Αρσενικό και θηλυκό στέκονται το ένα απέναντι από το άλλο σα να φιλιούνται και το θηλυκό εναποθέτει τα αυγά του στην κοιλιά του αρσενικού, σε έναν ειδικό ασκό όπου εκκολάπτονται.
Το αρσενικό φροντίζει ώστε ο ασκός να οξυγονώνεται καλά, να διατηρείται ένα συγκεκριμένο χημικό περιβάλλον και να υπάρχουν οι κατάλληλες θρεπτικές ουσίες για τα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Ο ασκός περιβάλλεται από ειδικούς επιθηλιακούς ιστούς από τους οποίους εκκρίνονται προλακτίνες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών τα οποία όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή εξέρχονται και ξεκινούν το δικό τους αγώνα για επιβίωση.
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι ανήκει στα μονογαμικά είδη και οι ρομαντικοί τον είχαν σαν πρότυπο αφού μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι έχουν μόνο ένα σύντροφο σε όλη τους τη ζωή και μάλιστα είναι τόσο δεμένοι που η απώλεια του ενός σημαίνει και το θάνατο του άλλου. Η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν διαπιστώθηκε ότι όχι μονογαμικός δεν είναι αλλά αντίθετα είναι άστατος, ομοφυλόφιλος και με έκλυτο βίο. Το 37% των σεξουαλικών επαφών είναι ομοφυλοφιλικές ενώ η κοιλίτσα τους, όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση συντρόφων. Σε ενυδρείο, αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά στο σπίτι καλύτερα να μην τους προτιμήσει κανείς γιατί μπορεί να εκτυλίσσονται αυστηρά ακατάλληλες σκηνές!
Γενικότερα όμως, η σεξουαλική ασυδοσία είναι αχαλίνωτη στη φύση. Ακόμη και οι κύκνοι που θεωρούνταν ότι διάγουν την πιο αγνή ζωή τελικά αποδείχτηκαν άτακτοι. Οι πιγκουίνοι και οι μέλισσες επιδίδονται συχνά σε ομοφυλοφυλικές συνευρέσεις όπως και οι παπαγάλοι, τα σκαθάρια, οι φάλαινες και πολλά άλλα πλάσματα. Ο αφρικανικός βούβαλος διατηρεί χαρέμια ενώ οι πίθηκοι bonobo έχουν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ τους με κάθε πιθανό συνδυασμό συντρόφων και κάνουν σεξ όπου βρεθούν κι όπου σταθούν. Οι άνθρωποι δεν εξαιρούνται βέβαια από αυτή την τάση που υπάρχει στη φύση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Έλβις Πρίσλεϋ που ήθελε πλήθος γυναικών, με προτίμηση στις δεσμευμένες και πολλές φορές έφευγε με μελανιές και τραύματα από οργισμένους συζύγους.
Στα είδη που δεν κάνουν ακολασίες (ίσως δεν έχουν μελετηθεί αρκετά ακόμη) λίγα είναι: η αντιλόπη, οι γίββωνες, η νυχτερίδα, ο λύκος, ο κορμοράνος της Αφρικής, ο αρουραίος των αγρών και φυσικά το σκουλήκι Diplozoon Pradoxum. Αυτό και να ήθελε, δεν μπορεί να έχει έκλυτο βίο αφού αρσενικό και θηλυκό συγχωνεύονται κατά τη συνεύρεσή τους και μένουν για πάντα μαζί. Πόσο ήσυχος λοιπόν μπορεί να κοιμάται κανείς με το σύντροφό του όταν ξέρει αποδεδειγμένα ότι σε ολόκληρη τη φύση σωστό είναι μόνο ένα σκουλήκι;
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"