Ψυχολογία - Σχέσεις

24/02/2021 - 08:26

Οι μάχες των δύο φύλων

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Κάποτε οι κοινωνίες των ανθρώπων ήταν μητριαρχικές, με τη γυναίκα να έχει ίδιους ρόλους με αυτούς που κατέχουν οι άντρες στις πατριαρχικές κοινωνίες. Λάτρευαν γυναικείες θεότητες και στην ουσία οι άνδρες χρησίμευαν για ζευγάρωμα, με σκοπό τη γονιμοποίηση των ωαρίων. Στο πέρασμα των αιώνων οι σχέσεις των δύο φύλων μέσα από προστριβές και συγκρούσεις μετασχηματίζονταν, ανάλογα με τις ιστορικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Ωστόσο πάντα υπήρχε ένας αγώνας επικράτησης, μιας και οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές. Για πολλά χρόνια εδραιώθηκε η πατριαρχική δομή με τους άνδρες να απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα και προνόμια και φυσικά να λατρεύεται ένας αρσενικός, δεσποτικός θεός. Αναπτύχθηκαν πρακτικές όπως η κλειτοριδεκτομή για καταστολή της ερωτικής επιθυμίας, το δέσιμο των ποδιών για περιορισμό της κίνησης, ο εγκλεισμός στο σπίτι για απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο και η μη πρόσβαση σε παιδεία για υποβάθμιση της γυναίκας.

Τι τελευταίες δεκαετίες έχουν επέλθει σημαντικές ανατροπές στις σχέσεις των δύο φύλων εξαιτίας των νέων φιλοσοφικών και ιδεολογικών ρευμάτων, των επιτευγμάτων της επιστήμης αλλά και των κοινωνικών αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών. Όμως, φαίνεται ότι αρχίζει να επικρατεί και πάλι το γυναικείο φύλο, αφού τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ολοένα και πιο υψηλές διοικητικές θέσεις καταλαμβάνονται από γυναίκες. Επίσης, δημιουργείται σύγχυση ρόλων, μιας και πολλοί άντρες είναι άνεργοι και περιμένουν από τη σύντροφο να φέρει τα απαραίτητα για το σπίτι.

Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο φύλα είναι το σεξ, μια δραστηριότητα για την οποία υπάρχει ακόμη ένα πέπλο μυστηρίου, όπως λένε οι ειδικοί. Ως γνωστόν, το σεξ αποτελεί απαραίτητη διαδικασία για ανασυνδυασμό του γενετικού υλικού και τη δημιουργία απογόνων (αν και σήμερα δεν είναι αναγκαιότητα). Η φύση το επιβάλει με ορμόνες και φερομόνες που πυροδοτούν τη σεξουαλική επιθυμία. Διότι έχει βρεθεί πως οι οργανισμοί που αναπαράγονται μόνοι τους, σε βάθος χρόνου εξαφανίζονται, αφού είναι εγκλωβισμένοι στο δικό τους γονιδίωμα. Αντίθετα, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό άτομο μπορούν να δημιουργήσουν δυνητικά τεράστιο αριθμό διαφορετικών απογόνων.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το σεξ αποτελεί μια εμπόλεμη κατάσταση σε μερικά είδη. Για παράδειγμα, σε κάποια έντομα ανακάλυψαν ότι τα αρσενικά απέκτησαν πιο μακριά γεννητικά όργανα για να κυριαρχούν πιο εύκολα στα θηλυκά,  τα οποία ανέπτυξαν «αγκάθια» στην κοιλιά τους ώστε να απωθούν τα αρσενικά και να έχουν τις απολύτως απαραίτητες ερωτικές επαφές. Κι αυτό, διότι φοβούνται τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων ή μην πέσουν θύματα αρπακτικών κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης.

Στον άνθρωπο το σεξ κυμαίνεται από απολαυστική, εκστατική εμπειρία ως εντελώς αποκαρδιωτική και απογοητευτική. Ιδιαίτερα όταν επιβάλλεται  με τη βία αφήνει μια επώδυνη και τραυματική αίσθηση. Συνευρίσκονται δύο άτομα, εκθέτουν τα σώματά τους αλλά εκδηλώνουν τα πραγματικά συναισθήματά τους; Ας δούμε τι συμβαίνει σε κάθε φύλο!

Οι άντρες στη σεξουαλική πράξη επενδύουν ένα μόνο σπερματοζωάριο από τα εκατομμύρια που παράγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό ενδιαφέρονται για σεξουαλική ποικιλία ώστε να διαδώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τα γονίδιά τους, αναζητούν εφήμερες ερωτικές σχέσεις, εναλλαγή συντρόφων και έχουν χαμηλότερα κριτήρια απαιτήσεων, όσον αφορά τις συντρόφους που επιλέγουν για εφήμερες σχέσεις. Άρα, δεν είναι απαραίτητο ένα συναισθηματικό υπόβαθρο για σεξουαλική συνεύρεση.

Αντίθετα, η γυναίκα διαθέτει ωάρια μεγάλου μεγέθους και περιορισμένου αριθμού. Υπάρχει πιθανότητα να μείνει έγκυος από τη συνουσία, με συνέπεια να κυοφορεί για εννιά μήνες και να γεννήσει ένα βρέφος περίπου τριών κιλών που θα αναλάβει την προστασία του για πολλά χρόνια. Έτσι, προτιμά τις μακροχρόνιες σχέσεις με συναισθηματικό υπόβαθρο.

Οι άντρες, γνωρίζοντας αυτή την ανάγκη των γυναικών, τις «παραμυθιάζουν» για να τις ρίξουν στο κρεβάτι και είναι συχνό φαινόμενο να διαμαρτύρονται οι γυναίκες ότι έπεσαν θύματα παραπλάνησης.

Ωστόσο και οι γυναίκες παραπλανούν τον άντρα όσον αφορά στη σεξουαλική προθυμία τους, η οποία μπορεί στην πραγματικότητα να απουσιάζει παντελώς. Επίσης τον παραπλανούν όσον αφορά στις επιδόσεις, τον εκθειάζουν ως απίθανο εραστή ενώ μπορεί να είναι ένας από τους πιο μέτριους που πέρασε από το κρεβάτι τους! Μάλιστα οι γυναίκες προσποιούνται τον οργασμό, προκειμένου να κολακέψουν τον σύντροφό τους και να δώσουν τέλος σε μια σεξουαλική πράξη που δεν τις ικανοποιεί ιδιαίτερα. Οι περισσότεροι άνδρες δεν το υποψιάζονται καν, διατηρώντας την υπέρμετρη αυτοπεποίθησή τους σε υψηλά επίπεδα!

Αυτό συμβαίνει διότι η πλειοψηφία των γυναικών επιλέγει άντρες με κάποια κοινωνική θέση, με αρκετούς πόρους και…προθυμία να τους επενδύσουν στη γυναίκα. Επίσης αναζητούν τρυφερότητα, αφοσίωση και ενδιαφέρον όταν θέλουν να παντρευτούν κάποιον. Όμως, δεν σημαίνει ότι ένας τέτοιος άντρας είναι καλός στο σεξ. Οπότε η γυναίκα υποκρίνεται ότι είναι σπουδαίο, φαντασιώνεται παλιές ερωτικές εμπειρίες ή φανταστικούς συντρόφους για να μπορεί να ανταποκριθεί, δημιουργώντας έναν μυστικό νοητικό κόσμο. Μάλιστα πολύ συχνά έχει «πονοκέφαλο» ώστε να αποφύγει διακριτικά το σεξ!

Ωστόσο στην περίοδο της ωορρηξίας η ευαισθησία των γυναικών σε ορισμένες χημικές ουσίες που σχετίζονται με το σεξ εκατονταπλασιάζεται, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε άνδρες με αρρενωπά χαρακτηριστικά, υψηλής γενετικής ποιότητας, δραστήριους σεξουαλικά, χωρίς να απαιτούν δέσμευση. Αυτές τις μέρες του κύκλου, οι γυναίκες νιώθουν πιο ελκυστικές, έχουν ισχυρή σεξουαλική διάθεση, κυκλοφορούν περισσότερο μόνες  και συνήθως είναι οι μέρες που είναι πιο επιρρεπείς σε εξωσυζυγικές σχέσεις. Είναι τραγική ειρωνεία ότι αυτές τις μέρες του μήνα, κατά τις οποίες οι σύντροφοί τους τις θεωρούν πιο ελκυστικές, οι γυναίκες ενδιαφέρονται λιγότερο ερωτικά για εκείνους και αναζητούν άλλους εραστές.

Οι άντρες, αν και επιθυμούν να συνευρίσκονται με πολλές γυναίκες, απαιτούν μονογαμία από την πλευρά της γυναίκας και καταφεύγουν στον εκφοβισμό,  εκστομίζουν απειλές για σωματική βία και πολλές φορές διαπράττονται φόνοι, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν δικαιολογημένοι, αν ένας άνδρας έπιανε στα πράσα τη μοιχαλίδα σύζυγό του με τον εραστή της. Οι περισσότεροι φόνοι γίνονται από άντρες ενώ λίγες γυναίκες σκοτώνουν τον μοιχό σύντροφό τους.

Η απιστία πονάει πολύ και τα δύο φύλα! Η γνώση ότι ο άνθρωπος που αγαπάς σε προδίδει, σε καταρρακώνει. Γιατί πίσω από την σεξουαλική προδοσία κρύβεται ένα μακρύ ιστορικό ψεμάτων και συνειδητής εξαπάτησης. Και πίσω από τα ψέματα  εμπλέκονται και άλλοι που γνωρίζουν το γεγονός και μετείχαν στην εξαπάτηση. Και το χειρότερο από όλα είναι η εξαπάτηση του εαυτού, η ευπιστία και η εμπιστοσύνη που έδειξες στο άτομο που κατά τα άλλα δήλωνε αξιόπιστος, ειλικρινής, φερέγγυος και σύντροφος ζωής.

Υπάρχει μια παροιμία που λέει πως πρέπει να επιλέγουμε κάποιον για γάμο με τα δυο μάτια ανοιχτά. Όμως, όταν τον παντρευτούμε, το ένα πρέπει να κλείνει. Η μάχη των δύο φύλων πάντα ενυπάρχει σε ενδοψυχικό επίπεδο, οι παλιές καταγραφές είναι βαθιά ριζωμένες.  Έτσι, όποιος σκέφτεται να δεσμευτεί, πρέπει να ζυγίζει αντικειμενικά τα υπέρ και τα κατά.  Όμως, από τη στιγμή που παίρνει την απόφαση, είναι προτιμότερο να έχει καλή διάθεση για ειρηνική συμβίωση και να μην αναλώνεται σε αρνητικές λεπτομέρειες, ανασφάλειες, αβεβαιότητα, δυσπιστία, ανταγωνισμό και αψιμαχίες.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!