Ψυχολογία - Σχέσεις

21/08/2019 - 11:22

Παραφιλία: ασυνήθιστη σεξουαλικότητα ή ασθένεια;

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Mε τον όρο παραφιλία εννοούμε μία σειρά από εκφράσεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, που περιλαμβάνει παρορμήσεις, φαντασιώσεις και δραστηριότητες, οι οποίες είναι παράξενες, ασυνήθιστες ή αποκλίνουσες.

Αφορά και τα δύο φύλα αλλά για να θεωρηθούν ως ασθένειες, θα πρέπει να έχουν επικρατήσει στη σεξουαλική ζωή του ατόμου, παρεμβαίνοντας με σημαντικό τρόπο στην κανονική του ζωή καθώς και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Το άτομο υποφέρει και νιώθει δυσφορία λόγω της μεγάλης επιθυμίας του για σεξουαλική έκφραση, που δεν ικανοποιείται.

 Η έναρξη της παραφιλικής συμπεριφοράς είναι συνήθως πρώιμη και εντοπίζεται σε ηλικίες μεταξύ 13 έως 26 ετών, με τα περισσότερα άτομα να ξεκινούν την παραφιλική συμπεριφορά πριν την ηλικία των 20 ετών. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από παραφιλία γιατί κάποιοι «υποφέρουν» σιωπηρά ενώ άλλοι επιδίδονται σε παραβατικές συμπεριφορές, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ορμές τους. Συνήθως μόνο η παιδοφιλία ερευνάται από την αστυνομία και φτάνει να κριθεί από τη δικαιοσύνη, οπότε θεωρείται πρώτη σε ποσοστό από τις άλλες παραφιλίες.

  Εκτός από την παιδοφιλία όμως υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι παραφιλιών:

-Ηδονοβλεψία: Το να ηδονίζεται κανείς βλέποντας ένα άτομο γυμνό ή να επιδίδεται σε σεξουαλική δραστηριότητα, χωρίς εκείνο να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.

-Επιδειξιομανία: Το να εκθέτει τα γεννητικά όργανα σε ανυποψίαστο άτομο.

-Εφαψιομανία: Το να ακουμπά ή να τρίβεται σε άλλο άτομο που δεν επιθυμεί αυτή τη δραστηριότητα..

-Σεξουαλικός μαζοχισμός: Το να ταπεινώνεται, να επιδιώκει τον ξυλοδαρμό ή πόνο με διάφορους τρόπους  κατά τη σεξουαλική πράξη.

-Σεξουαλικός σαδισμός: Το να επιδιώκει τον πόνο του άλλου ατόμου κατά τη σεξουαλική πράξη.

-Φετιχισμός: Το να διεγείρεται με άψυχα αντικείμενα ή συγκεκριμένα μέρη σώματος.

-Παρενδυσία: Το να ντύνεται με ρούχα του αντίθετου φύλου.

-Άλλες παραφιλίες: νεκροφιλία και ζωοφιλία.

 * Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!