Ψυχολογία - Σχέσεις

25/09/2019 - 11:38

Πίστεψε στο παράδοξο!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Πίστεψε στο παράδοξο!

Ζούμε σε μια επαναστατική περίοδο για την επιστήμη, οι θρησκείες καταρρέουν  και ανακαλύπτουμε συνεχώς ένα διαφορετικό σύμπαν από αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα. Με τις σημερινές γνώσεις θεωρούμε πολύ φυσικό το γεγονός  ότι ο μακρόσκοσμος λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τον μικρόκοσμο. Αυτό όμως δυσκολεύτηκε πολύ η επιστημονική κοινότητα  να το αποδεχτεί και να το αποδείξει νωρίτερα.

Ο εγκέφαλός μας προσλαμβάνει άπειρες πληροφορίες, τις οποίες φιλτράρει μέσα από τα αισθητήρια όργανα και τις επεξεργάζεται στον εγκέφαλο. Και ενώ υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα γύρω μας, εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτό που συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας.  Αν λάβουμε νέες πληροφορίες-γνώση, θα κάνουμε τον εγκέφαλο να χρησιμοποιεί άλλα νευρωνικά δίκτυα και θα «βλέπει» μια νέα πραγματικότητα!

Πολλά φαινόμενα που θεωρούσαμε περίεργα εξηγούνται πλέον με την κβαντομηχανική, μια θεωρία πολύπλοκη, παράδοξη αλλά και αινιγματική ακόμη. Στον κόσμο που αντιλαμβανόμαστε ξέρουμε ότι ισχύουν  συγκεκριμένοι νόμοι. Θα ρίξω ένα αντικείμενο και λόγω της βαρύτητας θα πέσει στο έδαφος, είμαι συμπαγής και δεν μπορώ να περάσω μέσα από έναν τοίχο, αν είμαι εδώ δε γίνεται να είμαι και αλλού.

Ωστόσο τα υποατομικά σωματίδια ακολουθούν άλλους νόμους. Μπορεί να βρίσκονται σε πολλαπλά σημεία ταυτόχρονα, μπορεί να συμπεριφέρονται σαν κύματα που απλώνονται στο χώρο και στο χρόνο, μπορεί να αλληλοσυνδέονται από μεγάλες αποστάσεις. Σύμφωνα με την κβαντομηχανική όλα αλληλοσυνδέονται στενά μεταξύ τους. Όταν γίνεσαι παρατηρητής συμβαίνουν πράγματα, όταν δεν παρατηρείς δε συμβαίνουν. Είναι γνωστό το πείραμα της διπλής σχισμής που η παρατήρηση κάνει τα ηλεκτρόνια να εκδηλώνουν ιδιότητες ύλης ενώ όταν δεν υπάρχει παρατηρητής εμφανίζουν κυματικές ιδιότητες.

Μια θαυμαστή απόδειξη αυτής της δυσνόητης επιστήμης είναι και το ακόλουθο: δύο ηλεκτρόνια που δημιουργούνται ταυτόχρονα, ακόμη κι αν βρεθούν το ένα στη μια άκρη του σύμπαντος και το άλλο στην άλλη αλληλεπιδρούν. Οτιδήποτε συμβεί στο ένα συμβαίνει και στο άλλο, με μια άμεση ανταπόκριση σα να μην υπάρχει χρόνος, σα να μην υπάρχει αυτή η τεράστια απόσταση ανάμεσά τους, η πληροφορία που φτάνει στο ένα, φτάνει ταυτόχρονα και στο άλλο. Ξέρεις τι σημαίνει με απλά λόγια αυτό για σένα που αποτελείσαι από άπειρα υποατομικά σωματίδια; Ότι είσαι ένας μικρός θεός, δώσε εντολή στο σύμπαν να γίνει αυτό που επιθυμείς, κι εκείνο θα ανταποκριθεί στις προσταγές σου!

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!