Ψυχολογία - Σχέσεις

12/05/2021 - 08:33

Ποια είναι η εικόνα σου;

Με τη φαντασία μπορείς να ξεφεύγεις από την πραγματικότητα και να βρίσκεσαι σε έναν διαφορετικό χωροχρόνο, σε καινούριες καταστάσεις που είναι πιθανό να συμβούν. Φτιάχνεις εικόνες στο μυαλό σου και μετά τις κάνεις πράξη. Για παράδειγμα, αν θες να μετακινήσεις τον καναπέ σε νέα θέση στο σαλόνι σου, φτιάχνεις πρώτα στη φαντασία σου μια εικόνα με το τελικό αποτέλεσμα και μετά μετακινείς τον καναπέ.

Τη φαντασία μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ακόμη και για να προσελκύσεις τον/την κατάλληλο για σένα σύντροφο. Αφιέρωσε λίγες στιγμές σιωπής με τον εαυτό σου, κλείσε τα μάτια και οραματίσου τον/την σύντροφο όπως θα ήθελες να είναι, χωρίς όμως να του αποδίδεις συγκεκριμένη μορφή. Απλά συλλογίσου ποιος τύπος ανθρώπου θα σε ενδιέφερε, νιώσε έντονα συναισθήματα και αισθάνσου ότι όλα αυτά είναι αληθινά. Φτιάξε ζωηρές εικόνες με αυτή τη μορφή που έπλασες στη φαντασία σου, εικόνες ρομαντικές χωρίς να αμφιβάλεις ούτε στιγμή ότι ήδη ξεκινήσατε και οι δυο για τη συνάντηση και την περιπέτειά σας!

Η ζωή, το σύμπαν, ο ανώτερος εαυτός ή ο θεός που πιστεύεις πάντα ανταποκρίνεται σε αυτό που επιθυμείς και σου το παρουσιάζει. Το πρόβλημα είναι ότι εσύ αγνοείς αυτό που είναι κατάλληλο για σένα γιατί αγνοείς αυτά που υπάρχουν μέσα σου ή δεν τα αποδέχεσαι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν. Μπορεί το μυαλό σου να μην έχει ερωτήσεις αλλά η καρδιά σου ψάχνει για απαντήσεις. 

Γι’ αυτό, χρειάζεται να «ακούς» τις κραυγές της καρδιάς σου και να μην προσπαθείς να δαμάσεις τον εσωτερικό σου κόσμο με ένα μαστίγιο, όπως ένας σκληρός θηριοδαμαστής σε τσίρκο. Πολλές φορές είσαι σκληρός και αδυσώπητος με τον ίδιο τον εαυτό σου! Κρατάς καλά φυλαγμένα όσα σε βασανίζουν για να μη φαίνεσαι ευάλωτος στα μάτια των άλλων. Δε φανερώνεις τίποτα, ούτε καν στον/στη σύντροφό σου.

Κι όμως, όταν έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου, θα ήταν πολύ καλύτερο να δείξεις γρήγορα ποιος είσαι γιατί δε θα αγωνιάς να υποστηρίξεις μια εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα. Αν του αρέσει αυτό που θα δει, θα σε αγαπήσει αλλιώς θα ξεκαθαρίσει γρήγορα το θολό τοπίο και δεν θα χάσεις τον χρόνο σου. Στην πραγματικότητα, όλα τα εμπόδια προέρχονται από την αυτοεικόνα που εσύ δημιούργησες. Αυτό το έκανες με βάση την πορεία της ζωής σου, τη γνώμη και τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί σου αλλά και με τη φαντασία σου.

Συνεπώς μπορείς να αναδιαμορφώσεις και να διαχειριστείς την αυτοεικόνα σου στοχεύοντας σε επιθυμητά αποτελέσματα. Οραματίσου τον εαυτό όπως θα ήθελες να είναι, συμφιλιώσου με τις ικανότητες και την εμφάνισή σου,  νιώσε ασφάλεια και σιγουριά στο ρεύμα της ζωής και θα αποκτήσεις τόση ευτυχία όση ακριβώς φαντάζεσαι! Να θυμάσαι πως αν διαθέτεις μια ζωηρή φαντασία, είναι σα να έχεις το κιάλι του ναυτικού, κοιτάς μακριά και βλέπεις το αόρατο που ετοιμάζεται να υλοποιηθεί.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!