Ψυχολογία - Σχέσεις

15/01/2020 - 06:25

Ποιο είδος ομορφιάς διαθέτεις;

Γράφει η Χαρά Ζήκα*

Η ομορφιά είναι κάτι παραπάνω από ένα πολιτιστικό πρότυπο, αφού δεν υπάρχει τόπος στη Γη όπου τα σπυράκια, οι ψείρες στα μαλλιά, τα μαυρισμένα ή ανύπαρκτα δόντια να θεωρούνται ωραία. Μελετήθηκαν δέκα χιλιάδες άντρες και γυναίκες από πέντε ηπείρους και τριάντα επτά διαφορετικές κοινωνίες.  Βρέθηκε ότι ανεξάρτητα από φυλή, κοινωνική τάξη ή ηλικία ταξινομούν με την ίδια σειρά τα χαρακτηριστικά που θα εκτιμούσαν σε έναν πιθανό ερωτικό σύντροφο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια προτίμηση των γυναικών για άντρες πλούσιους ή με υψηλή κοινωνική θέση και μια προτίμηση των αντρών για νέες και καλλίγραμμες γυναίκες. Ωστόσο, αδιαμφισβήτητο  γεγονός είναι ότι και τα δύο φύλα έλκονται από την ομορφιά.

Γι’ αυτό, σε όλους τους πολιτισμούς οι άνθρωποι επιδίδονταν σε έναν αγώνα ευμορφίας. Στολίζονταν με χρώματα, φτερά, χαλκάδες, χάντρες και αραχνοΰφαντα υφάσματα για να δείχνουν πιο ωραίοι. Το μακιγιάζ από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων μέχρι στις μέρες μας  τονίζει ή υποκαθιστά τη φυσική ομορφιά. Βέβαια σήμερα, όταν οι άνθρωποι θέλουν να φαίνονται όμορφοι, συνωστίζονται στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών!

Το βασικό στοιχείο της ομορφιάς είναι η συμμετρία. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες δείχνουν μια έντονη προτίμηση για άτομα που έχουν συμμετρικό πρόσωπο και σώμα. Οι άνδρες υποσυνείδητα δέχονται την πίεση της εξέλιξης να επιλέξουν γυναίκα υγιή, γόνιμη, ικανή να γεννήσει και να μεγαλώσει υγιή παιδιά. Έτσι, προτιμούν γυναίκες με πλούσιο στήθος, σαρκώδη χείλη, λεπτή μέση και μακριά πόδια διότι αυτά είναι χαρακτηριστικά νεότητας και γονιμότητας. Η λεπτή μέση υπερτονίζονταν κάποτε με τη χρήση κορσέδων. Αυτό όμως οδηγούσε σε σοβαρές παραμορφώσεις, όπως σύμπτυξη των πλευρών. Μάλιστα πολλές γυναίκες αφαιρούσαν τα τελευταία πλευρά για να μπορούν να σφίξουν περισσότερο τους κορσέδες. Για να δείχνουν τα πόδια τους πιο μακριά, οι γυναίκες φοράνε όσο το δυνατό πιο ψηλά τακούνια.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που θεωρούνται γενικά όμορφοι τα πάνε καλύτερα με τους γονείς και τους δασκάλους τους, κάνουν περισσότερους φίλους, κερδίζουν περισσότερα χρήματα, τα λάθη τους συγχωρούνται πιο εύκολα ενώ έχουν σχέσεις με περισσότερους και ομορφότερους συντρόφους.

Η μόδα και η διαφήμιση προωθούν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς, τα οποία υποτίθεται πως είναι αναγκαία για όλους τους ανθρώπους. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ομορφιά επηρεάζει πολύ, όμως είναι σαν την επαγγελματική κάρτα, ίσως εντυπωσιάζει αρχικά αλλά αν ο κάτοχός της δεν είναι καλός στην εργασία του, δε θα τον ξανακαλέσουμε. Υπάρχουν άνθρωποι λιγότερο όμορφοι που είναι χαριτωμένοι, ευγενείς, επικοινωνιακοί, με χιούμορ, με ενσυναίσθηση, με δυνατό μυαλό και άλλες αρετές που μας κάνουν να επιθυμούμε να είμαστε μαζί τους. Η ωραιότητα της ψυχής τούς κάνει ξεχωριστούς και αυτό το είδος ομορφιάς παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο.

 

 * Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!