Ψυχολογία - Σχέσεις

21/10/2020 - 08:06

Πώς να πετυχαίνεις πάντα τον στόχο σου

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν στόχους την πρώτη μέρα κάθε χρονιάς. Γεμάτοι ενθουσιασμό δημιουργούν νοητικά μια λίστα με πράγματα που θέλουν να πετύχουν. Όμως, με τον καιρό αυτοί οι στόχοι γίνονται απλά όνειρα, που ξεθωριάζουν μέρα με τη μέρα και οι στόχοι φαίνονται άπιαστοι. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει πώς να αρχίσει να υλοποιεί αυτά που ο νους εμφάνισε ως επιθυμία.  Έτσι, πλανιούνται αποπροσανατολισμένοι, σκορπάνε άσκοπα την ενέργειά τους και δεν καταλήγουν πουθενά. Το αποτέλεσμα είναι η θλίψη, η απογοήτευση και η αδράνεια. Αντίθετα, αυτοί που έχουν στόχους, έχουν έναν ξεκάθαρο προορισμό και οδεύουν συνεχώς προς αυτούς.

Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί αναφέροντας διάφορες μεθόδους για την επίτευξη των στόχων. Κατά την άποψή μου, αρχικά πρέπει να πείσεις το υποσυνείδητό σου ότι είσαι ικανός να τα καταφέρεις. Συνεπώς, κατέγραψε όσα θαυμαστά πράγματα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα, επαίνεσε τον εαυτό σου και μην εστιάζεις σε όσα δεν έχεις κάνει ακόμη.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα συναντήσεις είναι ο νους σου, από τις εξήντα χιλιάδες σκέψεις που κάνεις καθημερινά, το 80% είναι αρνητικές και σε φοβίζουν με πιθανή αποτυχία. Γι’ αυτό κατέγραψε κάτι που θες να πετύχεις μέσα στη μέρα, διότι έτσι δηλώνεις ξεκάθαρα στο υποσυνείδητό σου και στον νου σου ότι αυτή η μία σκέψη που είναι γραμμένη έχει σημασία για σένα. Η αποτύπωση στο χαρτί ή στον υπολογιστή ενισχύει το κίνητρό σου και τη δέσμευσή σου στους στόχους. Σε ωθεί να βάζεις ως προτεραιότητα συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Επίσης, που και που σταμάτα για λίγο ό,τι κάνεις και ρώτα τον εαυτό σου: «Αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή με φέρνει πιο κοντά στον στόχο μου;».

Φτιάξε μια ζωηρή, νοερή αναπαράσταση αυτού που θέλεις να γίνει στη ζωή σου, σα να βλέπεις στιγμιότυπα ταινίας, όπου όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το δικό σου σενάριο. Φτιάξε μια ευφάνταστη εικόνα γι’ αυτό που θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου, ένα όμορφο, δελεαστικό όραμα που θα σε κάνει να χαμογελάς όταν το συλλογίζεσαι. Χώρισε το όνειρο αυτό σε μεγάλες περιόδους, τι θα έχει γίνει σε δέκα χρόνια, σε πέντε χρόνια και σε έναν χρόνο. Γράψε τους στόχους κάθε μήνα και πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα τους πετύχεις, άτομα που θα σε βοηθήσουν, γνώσεις που θα χρειαστείς κι από πού θα τις λάβεις. Γράψε πιθανά εμπόδια και εναλλακτικές διαδρομές που θα ακολουθήσεις για να συνεχίσεις τον δρόμο σου. Χώρισε κι άλλο τα διαστήματα σε εβδομάδες και μέρες. Κάθε μέρα βάλε μικρούς στόχους που θα σε οδηγήσουν στον κύριο στόχο και σημείωσε αν τους πέτυχες, κι αν όχι γιατί και ποιοι παράγοντες επέδρασαν.

Είναι απαραίτητο να βάζεις ένα χρονικό όριο για κάθε μικρό βήμα που κάνεις. Έτσι, θα πετύχεις μεγάλα πράγματα που ούτε καν φανταζόσουν ότι μπορείς. Είναι σαν να έχεις ένα GPS στα χέρια σου, που σε οδηγεί εκεί όπου επιθυμείς να φτάσεις. Το όνειρο για να υλοποιηθεί, πρέπει πρώτα να γίνει στόχος, δηλαδή να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο επίτευξης, αλλιώς θα παραμείνει μια απλή ονειροπόληση.

Για παράδειγμα, αν θες σε έναν χρόνο να χάσεις δώδεκα κιλά, ο στόχος κάθε μήνα θα είναι να χάνεις ένα κιλό, δηλαδή διακόσια πενήντα γραμμάρια την εβδομάδα, που είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο να επιτευχθεί! Σημειώνεις κάθε μέρα τα κιλά σου, την ποσότητα νερού που ήπιες, τις ώρες που κοιμήθηκες, τη διατροφή σου, αν γυμνάστηκες και ό,τι άλλο θεωρείς εσύ πως θα πρέπει να ελέγχεις ώστε να αδυνατίσεις. Ένα πρόγραμμα που είναι πολύ βοηθητικό για να καταγράφεις και να παρακολουθείς την πορεία σου προς τον στόχο είναι το excel αλλά μπορείς απλά να κρατάς σημειώσεις στο ημερολόγιό σου.    

Τίποτα δεν υλοποιείται άμεσα, χρειάζεται αφοσίωση, επιμονή και συνεχής προσπάθεια. Είναι σαν να υπογράφεις ένα συμβόλαιο με τον εαυτό σου ώστε να αναλάβεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ωστόσο μην υπερβάλεις με τους στόχους σου, φρόντισε να είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί. Και στο κάτω κάτω μερικές φορές δεν είναι ο στόχος που έχει μεγάλη σημασία, όσο η προσωπικότητα που διαμορφώνει κανείς κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς τον στόχο. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρεις ακολουθώντας τη στρατηγική που επέλεξες, αν πιστεύεις πολύ στον εαυτό σου, στις ικανότητές σου και στον στόχο σου, θα βρεις άλλο τρόπο να τον υλοποιήσεις. Σημασία έχει να ξεκινήσεις να αγωνίζεσαι για όσα ονειρεύεσαι και ο κατάλληλος χρόνος είναι ΤΩΡΑ!

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

 

Μοιράσου το άρθρο!