Ψυχολογία - Σχέσεις

18/09/2019 - 04:27

Σεξουαλική Εξάρτηση

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Η σεξουαλική εξάρτηση λέγεται συχνά και εξαρτητική-καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Στους άνδρες αναφέρεται επίσης ως σατυρίαση, στις γυναίκες ως νυμφομανία και στα  δυο φύλα ως υπερσεξουαλικότητα. 

Πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση που δημιουργεί προβλήματα και δυσφορία στο άτομο και/ή στο κοντινό του περιβάλλον. Δηλαδή δεν μιλάμε απλά για  μια ασυνήθιστα έντονη επιθυμία αλλά για μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση και αδυναμία χαλιναγώγησης της ανάγκης για σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις με τον/την  σύντροφο, στην κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα του ατόμου καθώς και στη σωματική και ψυχική του υγεία. Ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται πάντα εγκαίρως το πρόβλημα ή το κρύβει και υποβαθμίζει τη βαρύτητά του. Η διάγνωση είναι δύσκολη και πριν γίνει θα πρέπει να αποκλεισθούν άλλες σωματικές ή ψυχικές νόσοι (πχ ένα επεισόδιο μανίας). 

Στη διαταραχή αυτή εμφανίζονται  κυρίως εξαρτητικά στοιχεία, τα οποία  έχουν ομοιότητες με εκείνα που υπάρχουν στην εξάρτηση από ουσίες, τυχερά παιχνίδια κλπ όπου το άτομο εμφανίζει έντονη επιθυμία για την εκτέλεση της συμπεριφοράς, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει, παρόλο που αντιλαμβάνεται τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις. Το εξαρτητικό αυτό σεξ μπορεί να γίνει η κύρια πηγή ευχαρίστησης, η κύρια συνιστώσα  της καθημερινής ζωής του ατόμου, ο μόνος τρόπος να διώξει το άγχος του και όταν δεν το έχει άμεσα, μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα «στέρησης».

Επίσης ενυπάρχουν ψυχοκαταναγκαστικά στοιχεία, τα οποία έχουν ομοιότητες με εκείνα στην ψυχοκαταναγκαστική διαταραχή όπου πχ το άτομο θα πρέπει να πλυθεί επανειλημμένα και συνήθως με συγκεκριμένο τρόπο, όταν έχει τη σκέψη ότι είναι βρώμικο. 

Η θεραπεία περιλαμβάνει διάφορες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές και σε μερικές περιπτώσεις γίνεται συνδυασμός με κατάλληλα φάρμακα. Η στάση και η συμμετοχή του/της  συντρόφου και του οικείου περιβάλλοντος σχετικά με το πρόβλημα, επίσης παίζουν ρόλο. Άλλα ψυχικά και σωματικά προβλήματα και εξαρτήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν, πρέπει επίσης να αντιμετωπισθούν. Βέβαια η θεραπεία δεν είναι εύκολη διότι οι ανάλογες Υπηρεσίες Υγείας είναι λίγες αλλά είναι απαραίτητη ώστε να αποφύγει ο/η πάσχων τις καταστρεπτικές συνέπειες της διαταραχής.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!