Ψυχολογία - Σχέσεις

09/06/2021 - 07:11

Τα οφέλη του αγγίγματος

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Το ρήμα αγγίζω έχει ένα εύρος ερμηνειών, από  ακουμπώ ή χαϊδεύω κάτι, μέχρι συγκινώ ή συγκλονίζω. Διότι δεν είναι όλα τα αγγίγματα ίδια. Το απλούστερο παράδειγμα αποτελεί η χειραψία, ένα άγγιγμα που λέει τα πάντα για τον άλλον, μας κινεί το ενδιαφέρον να τον γνωρίσουμε καλύτερα ή να απομακρυνθούμε από αυτόν.

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως το άγγιγμα, τα χάδια και οι τρυφερές αγκαλιές μεταξύ συντρόφων αυξάνουν την ωκυτοκίνη, η οποία έχει ονομαστεί και «ορμόνη της αγάπης», αφού ενισχύει την πίστη και την αφοσίωση. Η ουσία αυτή εκκρίνεται στον οργανισμό μας ακόμη κι όταν χαϊδεύουμε τα κατοικίδιά μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι βοηθά σε πολλά προβλήματα υγείας, βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών και συμβάλει στην αναδόμηση των μυών.  

Το άγγιγμα και οι αγκαλιές των γονιών στιγματίζουν ολόκληρη τη ζωή μας! Μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που στερήθηκαν το άγγιγμα στην παιδική ηλικία έχουν μικρότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερο στρες ως ενήλικες, εκδηλώνουν συναισθηματικές διαταραχές ή εμφανίζουν μειωμένη διανοητική ικανότητα, νιώθουν μοναξιά και αισθάνονται ότι δεν αγαπιούνται. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι μωρά πιθήκων που αγκαλιάζονται συχνά από τις μητέρες τους, μεγαλώνουν γρηγορότερα και γίνονται πιο δυνατά από αυτά που λαμβάνουν απλά τροφή αλλά στερούνται στοργής.

Τα απτικά ερεθίσματα, ανάλογα με τον βαθμό πίεσης, έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία με πολλούς τρόπους και με διάφορες τεχνικές: δακτυλοπίεση στα σημεία βελονισμού, ρεφλεξολογία, σιάτσου, απλό μασάζ κλπ. Στο απλούστερο επίπεδο το άγγιγμα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος κι αυτή με τη σειρά της τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Έτσι, συμβάλει στη μείωση και τη διαχείριση της κατάθλιψης, προσφέρει καλύτερο ύπνο, βελτιώνει την πέψη, μειώνει την κόπωση και χαρίζει αίσθημα ευεξίας.

Όπως η τακτική άσκηση δημιουργεί ένα καλοσχηματισμένο και δυνατό σώμα, η τακτική θεραπεία μασάζ μετατρέπει το δέρμα σε μια πύλη προς το εσωτερικό μας ασκληπιείο. Ενισχύει τη ροή της λέμφου στο σώμα και συνεπώς βοηθά να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό και ανθεκτικό. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη στάση σώματος, ανακουφίζει από μυοσκελετικούς πόνους που προκαλεί η καθιστική εργασία και  βοηθά να απολαμβάνουμε μια υγιή συναισθηματική ζωή. Υπάρχουν πολλά είδη μασάζ: χαλαρωτικό, ταϊλανδέζικο, σουηδικό, κινέζικο, αγιουβερδικό, hot stone, λεμφικό, αντικυτταριτιδικό, αθλητικό, trigger points κλπ.

Αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να μας κάνει κάποιος ειδικός μασάζ, μπορούμε να ζητήσουμε από τον σύντροφο. Κι αν αυτός/ή δεν το θεωρεί ευχάριστη ασχολία, μπορούμε να εντάξουμε το αυτομασάζ στην καθημερινή ρουτίνα μας. Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά, που προσφέρουν οφέλη για ολόκληρη τη μέρα.

Να θυμάστε ότι χρειαζόμαστε επαφή για να ευημερήσουμε!

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!