Ψυχολογία - Σχέσεις

26/05/2021 - 06:32

Ταξίδι στην Κύπρο

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Ό,τι έχουμε και ό,τι είμαστε είναι αυτή η στιγμή, τώρα. Όχι μερικά λεπτά μετά ή κάποιες μέρες αργότερα. Η ζωή είναι σύντομη, κυλάει γρήγορα και αυτό που αξίζει είναι να νιώθει κανείς έντονα το παρόν, όπως περιγράφει στο ποίημά του ο Γεώργιος Βιζυηνός: «μετεβλήθη εντός μου και ο ρυθμός του κόσμου». Τα ταξίδια μάς προσφέρουν την ευκαιρία αυτή, αφού σαν μικροί εξερευνητές περιπλανιόμαστε σε άγνωστα μέρη και ανεβαίνει η αδρεναλίνη.

Ένας τόπος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί είναι η Κύπρος. Ένα νησί που συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ζωή, τα πολυσύχναστα μέρη, την έντονη νυχτερινή διασκέδαση και τα πανέμορφα τοπία με καταρράκτες, υδατοφράγματα, βουνά, μαγευτικές παραλίες και καταπράσινες κοιλάδες.

Η Λευκωσία είναι η πρωτεύουσα και αποτελεί το επίκεντρο της επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας. Η παλιά πόλη περιβάλλεται από τα Ενετικά τείχη, η επίσκεψη εκεί είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, προσφέρει άρωμα από Μεσαίωνα και ιππότες. Η Λάρνακα συνδυάζει αρμονικά το μοντέρνο με το παραδοσιακό. Η πολυσύχναστη παραλία των Φοινικούδων, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Λαζάρου και πολλά αρχαία μνημεία αποτελούν δημοφιλή αξιοθέατα. Εκεί γεννήθηκε ο στωικός φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιέας.  Η Λεμεσός είναι πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο και αποτελεί το στολίδι του νησιού. Η μαρίνα της Λεμεσού είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή με πολλά εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα ψυχαγωγίας. Τα ορεινά χωριά της περιοχής φημίζονται για το γλυκό επιδόρπιο κρασί «κουμανταρία». Η Πάφος έχει ένα γραφικό λιμανάκι και ένα εντυπωσιακό Μεσαιωνικό Κάστρο. Εκεί κοντά βρίσκεται η Πέτρα του Ρωμιού, μια καταπληκτική παραλία, όπου αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη μέσα από τα κύματα. Σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφτεί το ιερό της και να θαυμάσει τα λουτρά της.

4α
Μεσαιωνικό κάστρο στην Πάφο

 

6
 Μονή Κύκκου

Η οροσειρά του Τροόδους μαγεύει τον επισκέπτη με τον καθαρό αέρα που μυρίζει ρετσίνη πεύκου. Ακολουθώντας μονοπάτια, μέσα από βράχια και δάση οδηγείται κανείς σε εντυπωσιακούς καταρράκτες όπως αυτόν του Μηλλομέρη ή των Καληδονίων. Μικρά γραφικά χωριά καλωσορίζουν τους ξένους με μυρωδιές σούβλας και παραδοσιακών εδεσμάτων. Ένα από αυτά είναι οι Πλάτρες, τις οποίες ύμνησε ο Σεφέρης με το γνωστό ποίημα «Ελένη». Άλλο πανέμορφο ορεινό τουριστικό θέρετρο είναι η Κακοπετριά, με λιθόστρωτα δρομάκια και τρεχούμενα νερά. Στο βουνό υπάρχουν επίσης άφθονα εκκλησάκια και μοναστήρια, με τη μονή του Κύκκου να ξεχωρίζει.

Μη φύγει κανείς από την Κύπρο χωρίς να δοκιμάσει τη μοναδική Ζηβανία!!!

7α
Ιερό της Αφροδίτης

 

Μοιράσου το άρθρο!