Ψυχολογία - Σχέσεις

19/02/2020 - 06:45

Τι «λένε» τα μάτια σου για σένα!

Γράφει η Χαρά Ζήκα*

Όλοι γνωρίζουμε πλέον πόσο σημαντική είναι η γλώσσα του σώματος στην επικοινωνία μας με τους άλλους. Τα περισσότερα μηνύματα τα στέλνουμε με τη στάση, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου, το βλέμμα και τον τόνο της φωνής, παρά με τον λόγο. Τα μάτια αποτελούν το πιο ισχυρό εργαλείο για την επιτυχή κατανόηση της μη λεκτικής επικοινωνίας. Τα ονομάζουμε καθρέφτη της ψυχής γιατί μεταδίδουν σε ελάχιστο χρόνο ξεκάθαρα μηνύματα για την προσωπικότητα και τη συναισθηματική κατάσταση, τη δική μας αλλά και του συνομιλητή μας. 

Αυτός που έχει βλέμμα ήρεμο, σταθερό και μας κοιτάει μέσα στα μάτια, μας δημιουργεί καλή εντύπωση. Κάποιος που τραβάει το βλέμμα του και κοιτάζει αλλού, μας περνάει το μήνυμα ότι προσπαθεί να αποφύγει την αλληλεπίδραση και τον αντιπαθούμε. Σχηματίζουμε πολύ άσχημη εντύπωση για όποιον δεν μας κοιτά στα μάτια, γιατί υποσυνείδητα σκεφτόμαστε ότι μας λέει ψέματα ή ότι είναι νευρικός. Ωστόσο χρειάζεται μέτρο στην επίμονη επαφή με το βλέμμα, διότι μπορεί να θεωρηθεί κυριαρχική, απειλητική και δυσχεραίνει την ανοιχτή επικοινωνία. Οι γυναίκες έμαθαν να δίνουν τη σωστή ένταση στο βλέμμα χρησιμοποιώντας το μακιγιάζ, βελτιώνουν το μέγεθος, το σχήμα, την απόσταση των ματιών και προσπαθούν να κάνουν τις βλεφαρίδες τους πυκνές και μακριές. Έτσι, δημιουργούν ένα βαθύ, επίμονο και σαγηνευτικό βλέμμα, κάνοντας τους άντρες εύκολο θήραμα. Αντίθετα, οι άντρες τα κάνουν θάλασσα όταν προσπαθούν να δώσουν ένταση στο βλέμμα τους και τότε λέμε ότι «καρφώνονται».  Αν μια γυναίκα είναι ντροπαλή και επιφυλακτική, αυτό το βλέμμα θα την κάνει να νιώσει άβολα και θα αποφύγει τη ματιά  του άντρα.

Για μερικούς ανθρώπους λέμε ότι έχουν σπινθηροβόλα μάτια ή έχουν μια «λάμψη» που σε καθηλώνει, διότι αυτόματα νιώθουμε ότι είναι έξυπνοι και διεγείρουν το ενδιαφέρον μας. Τα χαμογελαστά μάτια είναι ακαταμάχητα και άκρως γοητευτικά, γιατί πιστεύουμε ότι ανήκουν σε έναν καλό συνομιλητή, με τον οποίο θα περάσουμε ευχάριστα. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο ρυθμός με τον οποίο ανοιγοκλείνουμε τα μάτια. Συνήθως τα ανοιγοκλείνουμε μία φορά ανά δύο ή τρία δευτερόλεπτα. Η γρήγορη κίνηση των ματιών, ακόμη κι αν συνοδεύεται από συχνή οπτική επαφή, είναι κλασική ένδειξη νευρικότητας. Εκείνος που κλείνει τα μάτια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αποκλείοντας κάθε οπτικό ερέθισμα, μας περνάει το μήνυμα ότι θέλει να αποκλείσει και την επικοινωνία μαζί μας, πράγμα που θεωρούμε προσβλητικό, άκομψο και αγενές.  

Έρευνες έδειξαν ότι η κόρη των ματιών μας διαστέλλεται όταν ενδιαφερόμαστε για αυτό που βλέπουμε.  Οι άνδρες βρήκαν πιο ελκυστικές τις γυναίκες με διεσταλμένες κόρες και το ίδιο δήλωσαν και οι γυναίκες για τους άνδρες.  Αυτό είχε γίνει αντιληπτό από πολύ παλιά. Είναι γνωστό ότι οι Ιταλίδες στον 18ο αιώνα συνήθιζαν να ρίχνουν σταγόνες μπελαντόνα στα μάτια τους για να διαστέλλονται οι κόρες των ματιών τους ώστε να αυξήσουν τη γοητεία τους. Η μπελαντόνα, που στα ιταλικά σημαίνει όμορφη κυρία, είναι τοξικό φυτό και είναι γνωστή και ως άτροπος. Στη σύγχρονη εποχή όταν θέλουμε να γοητεύσουμε, δημιουργούμε ρομαντική ατμόσφαιρα χαμηλώνοντας τον φωτισμό, κανονίζουμε δείπνα υπό το φως των κεριών, όχι μόνο γιατί φαίνεται καλύτερη η απόχρωση του δέρματός μας αλλά και επειδή οι κόρες μας διαστέλλονται και συνεπώς φαινόμαστε πιο διεγερμένοι, επιθυμητοί και ελκυστικοί.  

Οι ποιητές, οι στιχουργοί και οι συγγραφείς ανά τους αιώνες περιγράφουν πώς μαγευόμαστε από ένα βλέμμα, πώς μας αποπλανά μία μόνο ματιά.  Όσοι λένε ότι ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα, υποστηρίζουν ότι έγινε μόλις κοιτάχτηκαν στα μάτια. Τότε ένιωσαν ένα ηλεκτροσόκ να τους διαπερνά, ξεκίνησαν τα πεταλουδίσματα στο στομάχι και η καρδιά άρχισε να χτυπά δυνατά.  Πολύ εύστοχα  περιγράφονται όλα αυτά με την εξής  μαντινάδα:  « Ο έρωτας από τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει, κι από τα χείλη στην καρδιά ριζώνει και δε βγαίνει».

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!