Ψυχολογία - Σχέσεις

10/12/2012 - 05:34

«Τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για τα παιδιά…» Γράφει η Μαρία Βερβέρη

«Τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για τα παιδιά…»  Γράφει η Μαρία Βερβέρη

Γράφει η Μαρία Βερβέρη *

Τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι οι καλύτερες μέρες του χρόνου, είναι η πιο μαγική εποχή. Τα περιμένουν με ανυπομονησία, γιατί δεν έχουν σχολείο, γιατί περιμένουν τα δώρα που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης, για τον ιδιαίτερο στολισμό που κάνουμε στο σπίτι και ειδικά στην πόλη. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα Χριστούγεννα για τα παιδιά είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου.

Τι ωραία που είναι τα Χριστούγεννα; Πόσο όμορφο είναι να στολίσετε μαζί με τα παιδάκια σας το χριστουγεννιάτικο δέντρο με πάρα πολλά στολίδια και φωτάκια. Αρκεί να δει κανείς τη χαρά τους όταν στολίζουν το δέντρο για να αποκτήσει αμέσως εορταστική διάθεση. Την ώρα που στολίζετε μαζί το δέντρο μπορείτε να τους «περνάτε» μερικά μηνύματα. Οι γονείς μπορούν να συζητήσουν με το παιδί τους για το νόημα της αγάπης, εξιστορώντας του τα γεγονότα και εξηγώντας του για το θαύμα των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και δημιουργικό είναι επίσης να διαβάζουν χριστουγεννιάτικα παραμύθια και χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τα παιδιά τους. Μέσω αυτών, μπορούν να περάσουν το μήνυμα των Χριστουγέννων στα παιδιά τους. Δηλαδή, αγάπη, φιλαλληλία (το να αγαπάμε τους άλλους), συντροφικότητα και προσφορά. Η αναφορά στα ήθη και στα έθιμα καθώς και η εκμάθηση των καλάντων είναι ένας τρόπος για να ψυχαγωγηθεί το παιδί και να νιώσει το νόημα των γιορτών.

Τα παιδιά θα κρατήσουν αναμνήσεις από τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα για όλη τους τη ζωή. Αυτές οι μέρες βοηθούν τα παιδιά να κρατήσουν όμορφες αναμνήσεις τις οποίες θα τις έχουν σαν οπλοστάσιο στις κακές περιόδους της ζωής τους. Μέσα από αυτές τις αναμνήσεις των ευτυχισμένων Χριστουγέννων της παιδικής ηλικίας θα βρίσκουν δύναμη και κουράγιο για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουν.

Παρακάτω προτείνω μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να περάσετε διασκεδαστικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας αυτές τις γιορτινές μέρες:

  • Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά. Τυλίξτε τα όμορφα και δώστε τα σε αγαπημένους σας ανθρώπους.
  • Μην ξοδεύετε χρήματα ασυλλόγιστα για δώρα τα οποία μπορεί ο καθένας να τα βρει σε οποιοδήποτε κατάστημα. Έτσι, συνηθίζουμε το παιδί σε ένα πνεύμα που δεν έχει την κατανάλωση μέσα, αλλά το μεράκι, την προσωπική σφραγίδα, το νοιάξιμο. Μαθαίνει ότι το δώρο είναι αγάπη και σκέψη.
  • Κάντε επισκέψεις στους παππούδες, στους νονούς και σε όλους τους ανθρώπους που στην καθημερινότητα βλέπουνε λίγο.
  • Κάντε όμορφους περιπάτους ώστε να γεμίσουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους με όμορφα θεάματα και όμορφους ήχους.
  • Προτρέψτε τα να γράψουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη.

Τα Χριστούγεννα, ομολογουμένως είναι κυρίως για τα παιδιά. Ξεκλέψτε χρόνο από τις δουλειές σας και κάντε τους την μεγάλη αυτή γιορτή ακόμα πιο μαγική.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΙΠΟΝ,  ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!


* Η Βερβέρη Μαρία είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το  http://mariaververi.blogspot.gr/

Η Βερβέρη Μαρία αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!