Ψυχολογία - Σχέσεις

13/05/2020 - 07:57

Ζήσε πέρα από τα όριά σου!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Σήμερα είναι η γιορτή της μεσοπεντηκοστής και σκέφτηκα να αναφέρω λίγα πράγματα για τις θρησκείες. Λες ότι είσαι χριστιανός και ότι έχεις την τάδε πεποίθηση, είναι αληθινά δική σου όμως; Όχι, την έχεις μάθει από τις μαρτυρίες άλλων ανθρώπων, την υποστήριζαν οι παππούδες σου, οι γονείς, οι δάσκαλοί σου οπότε την αποδέχεσαι. Για να καταλάβεις τι εννοώ, φαντάσου ότι από τότε που ήσουν μικρός σου δείχνουν μια φωτογραφία του φρούτου μάνγκο. Σου εξηγούν ότι είναι ένα νοστιμότατο εξωτικό φρούτο αλλά δεν έχεις την εμπειρία της γεύσης, της αφής ή της οσμής του. Κάποια στιγμή σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσεις αυτό το φρούτο για το οποίο άκουγες τόσα καλά αλλά σου φαίνεται στυφό και τελικά δεν σου αρέσει.

Έτσι συμβαίνει και με τη θρησκεία, καθώς αυξάνονται οι προσλαμβάνουσες πληροφορίες, ο νους σου δεν μπορεί να δεχτεί ως θεό έναν οργισμένο γέρο με μούσι, ο οποίος προσπαθεί να εντοπίσει τους αμαρτωλούς ανθρώπους και να τους ρίξει στις φωτιές της κόλασης ώστε να καίγονται αιώνια. Αν διαβάσεις αυτά που πρεσβεύουν άλλα δόγματα, αν δοκιμάσεις δηλαδή και άλλα εξωτικά φρούτα και δεν αρκεστείς στο μάνγκο, θα δεις ότι αναφέρουν υπέροχες αλήθειες που ανυψώνουν τον άνθρωπο.

Γνωστοί φιλόσοφοι, μύστες, διανοητές, θρησκευτικοί ηγέτες και εξαίρετοι επιστήμονες διαφώνησαν σε πολλά αλλά όλοι συμφώνησαν στην ύπαρξη μιας δύναμης, μιας μορφής ενέργειας που είναι πανταχού παρούσα. Ο Βούδας, ο Μωάμεθ, ο Πλάτωνας, ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης και ο Ιησούς εξύμνησαν τη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να πραγματώνει τα όνειρά του, όταν έχει πίστη. Όταν κάποιος πιστέψει στις δυνάμεις του, τίποτα δεν είναι ικανό να του σταθεί εμπόδιο για να αποκτήσει αυτό που θέλει. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι ισχύουν πολλά από αυτά που ειπώθηκαν αλλά καμία θρησκεία δεν μπορεί να αποδώσει την αλήθεια για το σύμπαν μας. Όμως, είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη προοδεύει με ξέφρενους ρυθμούς και μας βγάζει από το σκοτάδι. Μας καλεί να κάνουμε ένα άλμα μπροστά, να βγούμε από τις θρησκείες που εγκλωβίζουν τον νου. Σίγουρα αυτό για κάποιους θα είναι πολύ δύσκολο. 

Θα σου πω μια δική μου σχετική εμπειρία. Στο πρώτο μάθημα όταν πήγα στο πανεπιστήμιο ο καθηγητής μας είπε: «Ξεχάστε  όλα όσα μάθατε στο σχολείο. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά!». Ήταν ένα τεράστιο σοκ γιατί οι γονείς πλήρωσαν μεγάλα ποσά για βιβλία και φροντιστήρια, εγώ κόπιασα να μάθω, να εξεταστώ και να βαθμολογηθώ για πράγματα που πίστευα ότι είναι αληθινά αλλά τελικά δεν ίσχυαν και έπρεπε να τα διαγράψω από το μυαλό μου!  Ενώ λοιπόν οι καθηγητές μου στο λύκειο με διαβεβαίωναν ότι τα ηλεκτρόνια κινούνται σε κυκλικές τροχιές γύρω από τον πυρήνα του ατόμου, ξαφνικά  έπρεπε να μάθω κάτι ασύλληπτο για το μυαλό μου: το ηλεκτρόνιο συμπεριφέρεται και ως σωματίδιο αλλά και ως κύμα, δεν εντοπίζεται κάπου συγκεκριμένα αλλά υπάρχει ένας χώρος γύρω από τον πυρήνα, όπου έχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί. Αφού έγινε ένα βραχυκύκλωμα στον εγκέφαλό μου, προσπάθησα να κατανοήσω τα θαυμαστά δεδομένα της κβαντομηχανικής.

Η κβαντομηχανική είναι πολύπλοκη θεωρία, παράδοξη και αινιγματική. Τα υποατομικά σωματίδια ακολουθούν παράξενους, για μας, νόμους. Μπορεί να βρίσκονται σε πολλαπλά σημεία ταυτόχρονα, μπορεί να συμπεριφέρονται σαν κύματα που απλώνονται στο χώρο και στο χρόνο, μπορεί να αλληλοσυνδέονται από μεγάλες αποστάσεις. Δεν υπάρχει κενό αλλά παντού γύρω μας υπάρχει ένας κοχλάζων ωκεανός ενέργειας. Κάτι ανάλογο αναφέρουν οι θρησκείες για τον θεό, ότι είναι «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών». Είναι τόσο θαυμαστά όλα αυτά, που θα μπορούσα να γράφω πολλές σελίδες. Αλλά ας εστιάσουμε στο πώς αυτοί οι νέοι νόμοι (πάντα υπήρχαν αλλά τώρα τους ανακαλύπτουμε) μπορούν να επηρεάσουν κάποια βασικά σημεία στη ζωή μας.

Σου θυμίζω ότι έχεις ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω από το σώμα σου που είναι απόρροια της κίνησης των ηλεκτρονίων που σε δομούν. Με πολύ απλοϊκό τρόπο θα σου εξηγήσω ότι είναι σα να επιλέγεις εσύ σε ποιο μήκος κύματος θα εκπέμπεις την ακτινοβολία σου. Όπως συντονίζεις το ραδιόφωνό σου στην κατάλληλη συχνότητα για να πιάσεις σταθμούς που εκπέμπουν τα τραγούδια που σου αρέσουν, έτσι συντονίζεις και τον εαυτό σου και «πιάνεις» τα άλλα ενεργειακά όντα που εκπέμπουν σε παρόμοιο μήκος κύματος ή έλκεις γεγονότα στη ζωή σου. Συνεπώς, αν  επιθυμήσεις έναν καλό σύντροφο, εκείνος θα ξεκινήσει να σε συναντήσει. Αντίθετα, αν αναζητάς ανυπόμονα μια σχέση για να καλύψεις τη μοναξιά σου και τις ανασφάλειές σου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να προσελκύσεις άτομα που θα μεγεθύνουν τη μοναξιά σου. Αν φοβάσαι ότι θα πάθεις ατύχημα, θα σου συμβεί, αν είσαι άρρωστος και πιστεύεις ότι θα γίνεις καλά, θα γίνεις, αν  νιώθεις ότι η ζωή είναι δύσκολη, θα συναντάς μόνο δυσκολίες, αν τη θεωρείς μαρτύριο θα ζεις μαρτυρικά κι αν δέχεσαι ότι είναι όμορφη, θα ζεις όμορφα.

Επίσης, σύμφωνα με την κβαντομηχανική υπάρχουν πολλές πιθανές πραγματικότητες. Υπάρχει δηλαδή μια επαλληλία καταστάσεων που ισχύουν ταυτόχρονα χωρίς να υφίσταται μία «πραγματική κατάσταση», μέχρι να γίνει η παρατήρηση από ένα συνειδητό ον.  Όταν ο παρατηρητής δεν κοιτά, υπάρχει ένα κύμα πιθανοτήτων. Όταν κοιτά, το κύμα γίνεται σωματίδιο, παίρνει μορφή σε μια από τις πιθανές θέσεις που μπορεί να βρεθεί. Επομένως, η σκέψη σου, μπορεί να γίνει ύλη, μπορείς να γίνεις ένα μικρός δημιουργός σε ένα τεράστιο σύμπαν αλλά ένας μεγάλος οικοδόμος για τον μικρόκοσμό σου.

Τέτοιου είδους θέματα δεν μπορούν να αναλυθούν σε ένα άρθρο,  αυτό που θέλω να τονίσω είναι να αμφιβάλλεις γι’ αυτά που μαθαίνεις, γιατί με καλή πρόθεση αλλά από άγνοια σου μαθαίνουν λάθος πράγματα για τον κόσμο,  τον έρωτα, τις σχέσεις και την προσωπικότητά σου.  Δεν λέω να απορρίπτεις τα πάντα αλλά να είσαι αρκετά ώριμος να αναζητάς την αλήθεια, να αποφασίζεις μόνος σου, να ζεις σύμφωνα με όσα γνωρίζεις αντί να ζεις μέσα από εμπειρίες και μαρτυρίες άλλων.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

Μοιράσου το άρθρο!