Ψυχολογία - Σχέσεις

24/03/2021 - 08:25

Ζήτα αυτό που θέλεις!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Όταν ξεκινάει μια σχέση έχουμε ενθουσιασμό και νομίζουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ανέφελα και αυτόματα. Με τον καιρό διαπιστώνουμε ότι δεν παίρνουμε αυτά που χρειαζόμαστε, θεωρούμε ανεπαρκή τον(την) σύντροφο σε κάποια σημεία, τον κατηγορούμε και γινόμαστε επικριτικοί μαζί του. Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή δεν εκφράζουμε με σαφήνεια και σωστό τρόπο αυτά που νιώθουμε ή επιθυμούμε. Έτσι, με μαθηματική ακρίβεια η σχέση οδηγείται στη φθορά ή στη διάλυση. Ωστόσο, το διαζύγιο ή η αυτοθυσία δεν είναι λύση!

Για να συνεχίσουμε να θεωρούμε τον άλλο ως σύντροφο ζωής, θα πρέπει να μάθουμε να εστιάζουμε στον τρόπο με τον οποίο θα γινόμαστε κατανοητοί εμείς και θα κατανοούμε τον άλλο, ώστε να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία. Πολλές φορές χρειάζεται να κρατάμε μια απόσταση από τον άλλο, να γινόμαστε πιο αυτόνομοι και να μην έχουμε σχέση εξάρτησης μαζί του. Η επαφή με φίλους, με την οικογένεια και κυρίως με τον ίδιο μας τον εαυτό θα μας κάνει λιγότερο σκληρούς με τον(την) σύντροφο.

Φαντάσου τον εαυτό σου όπως θα ήθελες πραγματικά να είναι.  Μήπως άφησες στην άκρη αυτά που σε ευχαριστούσαν και ξεσπάς έμμεσα στον άνθρωπό σου; Αφιέρωσε κάποιο χρόνο στον εσώτερο εαυτό σου και συλλογίσου πώς θα ήθελες να είναι η προσωπική σου ζωή για να νιώθεις μεγαλύτερη χαρά και ευτυχία. Ζήτα από τον άλλο αυτά που θέλεις.  Η προσωπική ολοκλήρωση είναι πολύ σημαντική, δεν υπάρχει τίποτα κακό ή ναρκισσιστικό σ’ αυτό. Αντίθετα, θα πρέπει να χτίζεις έτσι τη σχέση ώστε να στηρίζει την προσωπική ολοκλήρωση και των δυο σας.

Τα θεμέλια της σχέσης κλυδωνίζονται κάθε φορά που υπάρχουν επικρίσεις και αρνητικές κρίσεις γενικότερα, με αποτελέσματα τραγικά και πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Η ανάληψη της ευθύνης για λάθη, η πρόθεση της βελτίωσης και η συγχώρεση είναι κλειδιά που ανοίγουν τις πόρτες ενός μεγάλου διαδρόμου που οδηγεί τελικά σε μια υγιή σχέση, όπου θα εκπληρωθούν τα όνειρα και οι ελπίδες των δύο συντρόφων.

 

*  Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!