Skip to main content

Ζούμε σε μια διαρκή πλάνη!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η αποπλάνηση αποτελεί κεντρικό θέμα της ανθρώπινης ύπαρξης και όχι μια περιστασιακή εμπειρία, όπως τη βιώνουμε όταν ερωτευόμαστε. Όταν είμαστε παιδιά μας αποπλανούν οι ήχοι, τα χρώματα, τα αρώματα, τίποτα δεν μπορεί να μας κρατήσει την προσοχή για πολύ. Θέλουμε να γνωρίσουμε και να γευτούμε τα πάντα. Όταν φτάνουμε στην εφηβεία μας αποπλανούν ιδέες παντοδυναμίας, νιώθουμε ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλες τις φιλοδοξίες μας, να κατακτήσουμε τον κόσμο ή να δημιουργήσουμε έναν καινούριο ανατρέποντας τις καθεστηκυίες απόψεις. Όταν γινόμαστε ενήλικες μας αποπλανούν οι επιθυμίες, οι εραστές, οι ιδεολογίες, οι θρησκείες, οι ηγέτες και καθετί στο οποίο ενυπάρχει μια υπόνοια ικανοποίησής μας.

Αποπλανώ σημαίνει ότι οδηγώ τον άλλον κάπου παράμερα από εκεί που ξεκίνησε να πάει, τον αποπροσανατολίζω, τον γοητεύω, τον αιχμαλωτίζω με μια δύναμη στην οποία δεν μπορεί να αντισταθεί, τον αποσπώ από το παρόν του και τον μεταφέρω ακόμη και με βίαιο τρόπο σε μια άλλη κατάσταση. Μια τέτοια «παραβίαση» προκαλεί ο έρωτας και όλοι αντιλαμβανόμαστε τη διατάραξη που δημιουργεί στις ισορροπίες μας. Ο πλανευτής μάς εκτρέπει και έχει τη δύναμη να μας πληγώνει, ρίχνοντας βέλη σε κρυφά σημεία, που ούτε φανταζόμασταν πως υπήρχαν μέσα μας. Ξαφνικά ανακαλύπτουμε πως είμαστε αποπλανημένοι, παγιδευμένοι και ίσως λαβωμένοι. Και τότε ξεκινάει μια αναμέτρηση με τα συμπλέγματα του υποσυνείδητου, βιώνουμε έντονες συγκινησιακές εμπειρίες και μια μεταμορφωτική εμπειρία λαμβάνει χώρα.     

Η αποπλάνηση αποτελεί μια κατάσταση που την περιέγραφαν έντονα οι αρχαίοι πρόγονοί μας, η Αφροδίτη αποπλανούσε με την ομορφιά της, ο Δίας με την εξουσία και ο Παν με τον βιασμό, στήνοντας καρτέρι στις νύμφες. Ο Οδυσσέας αποπλανήθηκε από την Κίρκη αλλά αντιστάθηκε στο σαγηνευτικό κάλεσμα των Σειρήνων δεμένος στο κατάρτι, για να μην παραδοθεί στην έλξη τους. Με βάση την σημερινή κοσμοθεωρία μας, που είναι η χριστιανική θρησκεία, το πεπρωμένο ολόκληρης της ανθρωπότητας καθορίστηκε από μια διπλή αποπλάνηση. Ο Σατανάς αποπλάνησε την Εύα κι εκείνη τον Αδάμ. Έκτοτε, όλοι ζούμε σε μια πλάνη, σε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Η αντίληψη, ο νους, τα αισθητήρια όργανα μας εξαπατούν για το τι είναι καλό ή κακό, αλήθεια ή ψέμα, άμωμο ή μιαρό.

Είναι γεγονός ότι σε κάποιες φάσεις της ζωής μας όλοι μπαίνουμε σε μια πλάνη, κυριευόμαστε από τρελές ιδέες που τις κυνηγάμε πεισματικά, πλημμυρίζουμε από συναισθήματα και φαντασιώσεις ή παραδινόμαστε σε ένστικτα αποχαλινωμένα, απελευθερωμένα από τον έλεγχο της λογικής. Συνήθως αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι «λάθος», «κακό» ή «αμαρτία», όταν υποστούμε κάποια βλάβη ή νιώσουμε οδύνη. Βέβαια κάποιοι προτιμούν να ζουν σε πλάνη γιατί φέρνει ευτυχία ή αποτελεί το ηρεμιστικό του ταραγμένου νου τους. Το σύνθημά τους είναι «γουστάρω να ζω με αυταπάτες», όπως αναφέρεται σε  γνωστό ελληνικό τραγούδι. Για παράδειγμα, το παιδί που ζει με την ιδέα ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης ή η γυναίκα που πιστεύει ότι ο σύζυγος είναι πιστός, ζουν σε πλάνη αλλά δεν ψάχνουν να δουν αν ισχύει, γιατί νιώθουν γαλήνια και όμορφα.

Οι πλάνες και οι αυταπάτες είναι πολύ ισχυρές, όσο και να πιέσεις τον άλλο να δει τα πράγματα αλλιώς, συνήθως δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ο καθένας πρέπει να κατανοήσει μόνος του ότι έχει παραπλανηθεί με κάποιον τρόπο, ώστε να επιλέξει τη δική του ατραπό που τον οδηγεί στον προσωπικό του προορισμό. Βέβαια, για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να καταλάβει κανείς ότι στο σύμπαν μας τα πάντα μπορούν να αναλυθούν και να ερμηνευτούν με διάφορους τρόπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Σατανάς που η χριστιανική θρησκεία θεωρεί ότι είναι ο μέγας αποπλανών αλλά η περσική παράδοση τον παρουσιάζει ως ένθερμο λάτρη του θεού. Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, όταν ο θεός έπλασε τον άνθρωπο διέταξε τους αγγέλους να προσκυνήσουν το ευγενές δημιούργημά του. Ο Εωσφόρος δεν υπάκουσε γιατί ήταν τόση η αγάπη του για το υπέρτατο ον που δεν δεχόταν να προσκυνήσει άλλο ον. Έτσι, εκδιώχθηκε και ρίχτηκε στην κόλαση καταδικασμένος στην αιώνια στέρηση της λατρείας του θεού! 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης