Ψυχολογία - Σχέσεις

06/03/2019 - 06:53

Αφροδισιακές ουσίες…μύθος ή αλήθεια;

yle="text-align: justify;">Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Το Κάμα Σούτρα που σημαίνει «Αφορισμοί του έρωτα», είναι ένα πλήρες εγχειρίδιο της ερωτικής πράξης. Εμπεριέχονται οδηγίες για τη σεξουαλική ένωση, το φιλί, το αγκάλιασμα και τα χάδια.


Στο τέλος αναφέρει ότι αν οι οδηγίες δεν επιτύχουν μπορεί κάποιος να καταφύγει σε «τεχνητά μέσα», δηλαδή σε αφροδισιακές ουσίες. Προτείνεται στους άντρες να τρίψουν τα γεννητικά τους όργανα με ένα μίγμα από τσουκνίδες, πιπεριά, μαύρο πιπέρι και μέλι και αμέσως μετά να κάνουν έρωτα με τη γυναίκα τους. Θα την υποτάξουν ολοκληρωτικά! Αναφέρεται πλήθος συνταγών, ποτών και αλοιφών που η χρήση τους θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας, την παράταση του οργασμού και την εντονότερη ερωτική απόλαυση.


Αυτό δεν είναι κάτι που απασχολούσε μόνο τους Ινδούς. Όλοι οι πολιτισμοί ασχολήθηκαν με την αναζήτηση ερωτικών φίλτρων, ουσιών και βοτάνων που θα τους οδηγούσαν σε ερωτική έκσταση. Στην αρχαία Ελλάδα κάθε εταίρα που σεβόταν τη φήμη της είχε τη δική της συνταγή. Στη Ρώμη η αναζήτηση τέτοιων σκευασμάτων είχε λάβει διαστάσεις μανίας. Στην Κίνα οι καρποί του φυτού gingko θεωρούνταν πάντα ως ο καλύτερος τρόπος αύξησης της σεξουαλικής απόδοσης. Τα αβγά των θαλάσσιων χελωνών του είδους Ρίντλεϊ, στις ακτές της Κόστα Ρίκα, θεωρούνται από τους ντόπιους ισχυρό αφροδισιακό ποτό. Επίσης τα αμύγδαλα, το σουσάμι, οι σπόροι κουκουναριού, η μπανάνα, το σύκο, τα σπαράγγια, το μάραθο και το ραπανάκι συγκαταλέγονται στη λίστα των αφροδισιακών τροφών.
Το αλκοόλ αν και δεν αυξάνει τη λίμπιντο, όπως πιστεύουν πολλοί,  εξαφανίζει τις αναστολές, μειώνει τις αντιστάσεις μας και οδηγούμαστε να κάνουμε πράγματα που το πιθανότερο είναι να μην κάναμε, αν ήμασταν νηφάλιοι. Ο φοινικίτης οίνος όμως έχει ένα ισχυρό όνομα στον κόσμο των αφροδισιακών. Προκύπτει από τη ζύμωση του χυμού που αναβλύζει από τον κορμό της χουρμαδιάς και τον κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες στις ερωτικές γιορτές της Αρχαίας Αιγύπτου, συνήθως αναμεμιγμένο με αλκοόλ και όπιο ή κάνναβη για ενίσχυση της δράσης. Ο χριστιανισμός απαγόρευσε τη χρήση τέτοιων ουσιών και τα αφροδισιακά αποτέλεσαν μύθο. Ένα μύθο όμως που διατηρείται χιλιάδες χρόνια. Μήπως τελικά εμπεριέχεται και κάποια αλήθεια;


Μια επιστημονική απάντηση προσπάθησε να δώσει το Ινστιτούτο Ερευνών στο Αμβούργο. Μελετήθηκαν διακόσιες ουσίες, που θεωρούνται ευρέως ως αφροδισιακές (π.χ. μικρές καυτερές πιπεριές, οστρακοειδή ή ουσίες ζωικής προέλευσης), οι οποίες όμως τελικά δε φαίνεται να έχουν καμία επίδραση.  Στα στρείδια και στα μύδια που πιστεύεται ότι αυξάνουν την ερωτική διάθεση, επίσης δεν έχει βρεθεί κάποια ουσία με τέτοια δράση. Η φήμη τους μάλλον οφείλεται στο σχήμα τους, που παραπέμπει στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Μην ξεχνάμε ότι η σεξουαλική διέγερση, σε μεγάλο βαθμό, ξεκινά από τον εγκέφαλο και σε μικρότερο βαθμό από τα γεννητικά όργανα.


Η επιστήμη δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση στο θέμα των αφροδισιακών ουσιών και ενδέχεται οι προσδοκίες του χρήστη να ενισχύουν το αποτέλεσμα. Ωστόσο υπάρχουν δύο ουσίες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τον τίτλο των αφροδισιακών ουσιών. Είναι η κανθαριδίνη και η υοχιμβίνη. Η κανθαριδίνη επενεργεί στην κύστη και στην ουρήθρα, προκαλεί διέγερση σε άνδρες και γυναίκες, αλλά είναι τοξική, 32 mg είναι αρκετά για να επιφέρουν το θάνατο. Η υοχιμβίνη παράγεται από τη φλούδα ενός δέντρου της κεντρικής Αφρικής, προκαλεί διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία των αναπαραγωγικών οργάνων, υποβοηθώντας την παράταση του ερεθισμού και την αύξηση της ευαισθησίας.


Πάντως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν χημικοί τρόποι ελέγχου της ερωτικής επιθυμίας, τον κύριο λόγο έχουν τα συναισθήματά μας και οι παράγοντες που τα διαμορφώνουν (φόβοι, ανασφάλειες, εξιδανίκευση, αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, ναρκισσισμός κ.λ.π).

 

*  Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος.  Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Η φωτογράφιση έγινε στο  "Άρωμα Βύνης" -  Αρχιπελάγους 29 - Μυτιλήνη

Μοιράσου το άρθρο!