Ψυχολογία - Σχέσεις

29/11/2013 - 06:29

Bάζοντας τον πήχη ψηλά

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Πόσες από εσάς δεν θα θέλατε να είσαστε οι "σούπερ" γυναίκες;  Πάρα πολύ καλές στη δουλειά σας, άψογες νοικοκυρές, οι καλύτερες μητέρες, φοβερές σύντροφοι, με πολλές ασχολίες και χόμπι στα οποία φυσικά θα επιδιώκατε να είστε εξαιρετικές, Πόσο ιδανικό όλο αυτό! Και ποιος δεν θα το ‘θελε! Πόσο ρεαλιστικό, ωστόσο, μπορεί να είναι; Πως θα μπορούσαν να συνδυαστούν άψογα όλα αυτά; Φυσικά και μπορούν να συνδυαστούν. Η διαφορά, όμως, έγκειται στο "άψογα". 

Ενδείξεις ότι βάζετε τον πήχη ψηλά:

  • Δεν μπορείτε να ανεχτείτε να μην είστε ο καλύτερος στα περισσότερα πράγματα που κάνετε. Τελικά, σχεδόν τίποτα απ' αυτά που κάνετε δεν είναι αρκετά καλό.
  • Πρέπει  να δείχνετε τον καλύτερο σας εαυτό ανά πάσα στιγμή.
  • Έχετε τόσο πολλά πράγματα να κάνετε που δεν σας μένει χρόνος να χαλαρώσετε.
  • Οι προσωπικές σας σχέσεις δεν είναι ικανοποιητικές επειδή πιέζετε πολύ τον εαυτό σας.
  • Η υγεία σας έχει κλονιστεί επειδή υποβάλλετε τον εαυτό σας σε μεγάλο άγχος.
  • Πιστεύετε ότι αξίζετε την έντονη κριτική όταν κάνετε λάθος.
  • Είστε πολύ ανταγωνιστικοί.
  • Ο πλούτος και η κοινωνική σας θέση είναι πολύ σημαντικά για εσάς.

Το κυρίαρχο συναίσθημα που σας "συντροφεύει" στην καθημερινότητα σας είναι η πίεση, αφού συνεχώς προσπαθείτε να πετύχετε και να προοδεύετε. Πρέπει να είστε ο καλύτερος στη δουλειά, στα σπορ, στο σεξ, να έχετε το καλύτερο σπίτι και το ακριβότερο αυτοκίνητο, και φυσικά να είστε πολύ όμορφη/ ός. Οι άνθρωποι εκείνοι που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, είναι συνήθως επιτυχημένοι σ' αυτό που κάνουν. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το αντιλαμβάνονται  όλοι οι άλλοι εκτός από εκείνους. Περίεργο ε; Όχι και τόσο. Αν σκεφτούμε ότι ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό που πετυχαίνουν και συνεχώς θέλουν όλο και περισσότερα, όλο και καλύτερα... βάζοντας τον πήχη όλο και πιο ψηλά! Τι κρίμα να κάνεις τόση προσπάθεια, να καταβάλεις τόση ενέργεια, να βιώνεις τόσο άγχος και πίεση και τελικά να μην μπορείς να βιώσεις και να ευχαριστηθείς την επιτυχία σου!

Δεν συνειδητοποιείτε πως ο τρόπος με τον οποίο κάνετε οτιδήποτε καθιστά τη γνήσια ικανοποίηση αδύνατη. Αναπόφευκτα, ό,τι κι αν προσπαθείτε να εκπληρώστε, σας δημιουργεί την ίδια συναισθηματική φόρτιση, το ίδιο αίσθημα πίεσης. Θυμάμαι έναν θεραπευόμενο μου να μου λέει πως ένιωσε βάρος όταν αγόρασε καινούριο αυτοκίνητο. Κι αυτό γιατί θα έπρεπε να αγοράσει το καλύτερο αυτοκίνητο!

Τι μπορείτε να κάνετε;

Αρχικά, κάντε έναν έλεγχο σε ποιους τομείς της ζωής σας έχετε θέσει τον πήχη ψηλά, ή τουλάχιστον ψηλότερα απ' όσο αντέχετε. Κάντε αυτό το ξεκαθάρισμα και κρατήστε μόνον εκείνους τους τομείς που πραγματικά απαιτείται να δίνετε το 100% του εαυτού σας. Για παράδειγμα, κάνοντας ένα χόμπι ή ένα σπορ, θεωρητικά το κάνετε για να χαλαρώσετε και να ευχαριστηθείτε. Άρα, λοιπόν, δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να είστε ο καλύτερος. Έπειτα, προσπαθήστε να φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς αυτές τις πιέσεις. Προσπαθήστε να οριοθετήσετε το χρόνο που αφιερώνετε σε κάθε προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντική η σωστή κατανομή του χρόνου σας, ώστε να περιορίσετε το άγχος όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Τέλος, μιλήστε με ανθρώπους που φαίνονται ισορροπημένοι και οι οποίοι θα μπορούσαν να σας δώσουν μια αντικειμενική γνώμη για το ποια από τα στάνταρντ σας είναι λογικά και ρεαλιστικά και σε ποια από αυτά θα ήταν καλό για εσάς και για τους γύρω σας να κατεβάσετε τον πήχη.   

Γιατί, όπως, αναφέραμε και παραπάνω:

 "Είναι κρίμα να κάνεις τόση προσπάθεια, να καταβάλεις τόση ενέργεια, να βιώνεις τόσο άγχος και πίεση και τελικά να μην μπορείς να βιώσεις και να ευχαριστηθείς την επιτυχία σου".


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!