Ψυχολογία - Σχέσεις

06/07/2012 - 07:48

"Η δύναμη της ψυχής" - αφιερωμένο στο Στρατή Εγγλέζο από την Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

yle="text-align:justify;">                       

Γράφει:  Ειρήνη Χατζηαναγνώστου  / Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια *

    «H ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ»

     Ένα άρθρο αφιερωμένο στον Στρατή Εγγλέζο!

Λένε πως αν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις. Θα διαφωνήσω όμως με αυτό και θα πω ότι αν θέλεις κάτι πολύ, μπορείς εσύ ο ίδιος να βρεις τη θέληση και τη δύναμη μέσα σου ώστε να το πετύχεις. Εμείς οι ίδιοι, δηλαδή, έχουμε τον έλεγχο των πράξεων μας και των αποτελεσμάτων που θα φέρουμε, και όχι το σύμπαν.

Αυτό φαίνεται πως το είχα καταλάβει πολύ νωρίτερα ο Στρατής! Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έφερε δεν ήτανε καθόλου τυχαία. Φάνηκε πως πήρε την κατάσταση στα χέρια του και πέτυχε το στόχο του. Και τι εννοώ; Ο τρόπος που θα αποφασίσουμε να συμπεριφερθούμε, εξαρτάται απόλυτα από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ερμηνεύουμε τις καταστάσεις. Μπροστά σε μια δύσκολη (και ίσως απειλητική, αν την ερμηνεύουμε έτσι) κατάσταση έχουμε την επιλογή να αντιδράσουμε με τις τρεις τρόπους: να παλέψουμε, να φύγουμε ή να παγώσουμε και να μην αντιδράσουμε καθόλου. Ο Στρατής φαίνεται πως επέλεξε τον πρώτο τρόπο. Αποφάσισε να παλέψει! Το πίστεψε και αυτό του έδωσε το κίνητρο μέσα του να συνεχίσει. Όλοι μας πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από αυτό το παιδί και να ακούσουμε αυτό που μας λέει: «Αν μέσα σου το θέλεις πολύ και πιστέψεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις, τότε θα καταφέρεις». Αν πάλι επιλέξεις να παραιτηθείς ή να αποφύγεις κάποιες καταστάσεις (οι άλλοι δυο τρόποι αντίδρασης), θα το έχεις επιλέξει εσύ ο ίδιος και δεν θα φταίει καθόλου το σύμπαν που δεν συνωμότησε υπέρ σου.

Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται απλό. Είναι όμως; Σίγουρα όχι. Πρέπει πρώτα να πιστέψετε στον εαυτό σας, στις ικανότητες σας, στις δυνατότητες σας. Αυτή η πίστη στον εαυτό και η ισχυρή θέληση είναι που θα σας δώσουν το ισχυρό κίνητρο και θα σας ωθήσουν στην προσπάθεια. Φυσικά και το περιβάλλον γύρω σας παίζει το ρόλο του. Ή θα σας δώσει φτερά για να πετάξετε, ή θα σας κόψει τα φτερά όταν σας δει έτοιμο να πετάξετε και θεωρήσει πως δεν μπορείτε να το κάνετε. Πολλοί είναι αυτοί που θα πίστεψαν ότι ο Στρατής δεν μπορεί να τα καταφέρει. Είναι αυτό που έβλεπαν απ’ έξω. Μια φυσική δυσκολία που εννοείται πως θα ήταν εμπόδιο. Μπόρεσε όμως να δει κανείς την ψυχή του; Αυτή του φώναζε πως μπορεί, ακόμα κι αν όλοι πίστευαν το αντίθετο. Αυτό χρειάζεται για να τα καταφέρουμε λοιπόν. Πίστη στον εαυτό, επιμονή και υπομονή, ώστε να ξεπερνάμε τα εξωτερικά εμπόδια και τις αρνητικές σκέψεις παραμένοντας προσανατολισμένοι προς το στόχο μας. Φυσικά, δεν σημαίνει πως πάντα το αποτέλεσμα θα είναι η επιτυχία. Εγώ προσωπικά συγχαίρω τον Στρατή για την προσπάθεια και την υπέρβαση του εαυτού του που έκανε όλο αυτό το διάστημα, και όχι το αποτέλεσμα που έφερε.

Μεγαλύτερη αξία έχουνε τα βήματα που έχει κάνει κανείς και το πόσο περήφανος νιώθει για τον εαυτό του αν κοιτάξει πίσω!

Μην ξεχνάτε πως η δύναμη βρίσκεται μέσα σας! Αρκεί να έχετε στο μυαλό σας τον άνθρωπο που ζωγραφίζει με τα πόδια επειδή δεν έχει χέρια, εκείνον που κολυμπάει χωρίς χέρια και πόδια, και φυσικά τον Στρατή! Το παιδί που αρίστευσε χωρίς να βλέπει για να διαβάσει! Πόση θέληση και δύναμη ψυχής; Αναλογιστείτε το. Μοιάστε τους!

----------------------------

*  Η Χατζηαναγνώστου Ειρήνη εργάζεται  ως ιδιώτης Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, “Ψυχή και Λόγος”,  Καβέτσου 13 Μυτιλήνη (τηλ. 2251104284)   και ως Σύμβουλος Ψυχολόγος στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Μυτιλήνης. 

Η κα Χατζηαναγνώστου  Ειρήνη αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews

Διαβάστε  εδώ  όλα τα  άρθρα της   Ειρήνης Χατζηαναγνώστου στο Lesvosnews

 

Μοιράσου το άρθρο!