Ψυχολογία - Σχέσεις

29/03/2013 - 07:47

Η κατάθλιψη στη νόσο Alzheimer - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Η κατάθλιψη στη νόσο Alzheimer - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

pan style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 19.5px; orphans: auto; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: auto; word-spacing: 0px; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px; display: inline !important; float: none;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Η κατάθλιψη και η άνοια είναι από τις πλέον συνήθεις διαταραχές που πλήττουν την Τρίτη ηλικία. Η άνοια εμφανίζεται σήμερα σε ένα ποσοστό πάνω από 5% στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Η σχέση ανάμεσα στην άνοια και στην κατάθλιψη είναι περίπλοκη και δεν είναι πάντα εύκολο να τις διαχωρίσεις. Η παρουσία της κατάθλιψης χωρίς άνοια στην Τρίτη ηλικία συνοδεύεται από γνωστική δυσλειτουργία και μπορεί έτσι εσφαλμένα να διαγνωσθεί ως άνοια.

Αν και η κατάθλιψη είναι εν δυνάμει αναστρέψιμη κατάσταση, η παρουσία της σε ασθενείς με άνοια είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική γι’ αυτούς. Επίσης, συχνά συνοδεύεται από μεγάλη επιβάρυνση των συγγενών- περιθαλπόντων και ακολουθείται από μεγάλο αριθμό νοσηλειών σε οίκους ευγηρίας. Αυτό καθιστά την αναγνώριση αλλά και τη διάγνωση της κατάθλιψης σε ασθενείς με άνοια ιδιαίτερα σημαντική, γιατί έχει ως αποτέλεσμα τόσο τον έλεγχο διαταραχών της συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα που μπορεί ν’ αποτελεί σύμπτωμα της, όσο και περιορισμό της επιβάρυνσης των περιθαλπόντων και βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς με το να παραμένει στο οικείο προς αυτόν περιβάλλον.

Κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 5-10% των ασθενών που επισκέπτονται το ιατρείο μνήμης έχουν ως κύρια διάγνωση τους την κατάθλιψη και όχι την άνοια ή κάποια άλλη κατάσταση ή νόσο. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί μερικοί ασθενείς με κατάθλιψη, αλλά όχι άνοια, παρουσιάζουν συμπτώματα έκπτωσης των νοητικών τους λειτουργιών, που δύσκολα μπορούν να διαφοροποιηθούν από την εικόνα της άνοιας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι  έκπτωση της μνήμης ή δυσκολία προσοχής και συγκέντρωσης, συμπτώματα δηλαδή που είναι συχνά στην κατάθλιψη. Η κλινική αυτή κατάσταση ονομάζεται «ψευδοάνοια». Δηλαδή, μια κατάσταση που δίνει την εικόνα της άνοιας, αλλά δεν είναι. Είναι πολύ σημαντικό αυτή να εντοπιστεί ώστε να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα είτε η κατάθλιψη, είτε το ανοϊκό σύνδρομο αν αυτό υφίσταται.

Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να γίνει σαφής μέσα από την ενδελεχή νευροψυχολογική εκτίμηση του ασθενούς και έτσι να δοθεί στον πάσχοντα η βοήθεια που ζητά και που έχει μεγάλη ανάγκη. Είτε πρόκειται για βοήθεια προς την κατεύθυνση της κατάθλιψης, είτε πρόκειται για βοήθεια προς την κατεύθυνση της άνοιας.

 


 Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η κα Χατζηαναγνώστου Ειρήνη αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews

Μοιράσου το άρθρο!