Ψυχολογία - Σχέσεις

07/06/2013 - 07:07

«Μ αγαπάς ή να κάνω κάτι να σου τραβήξω την προσοχή;» - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

«Μ αγαπάς ή να κάνω κάτι να σου τραβήξω την προσοχή;» - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

mg alt="" src="http://lesvosnews.net/sites/default/files/kcfinder/images/xatzianagnostou1(1).jpg" style="width: 150px; height: 178px; float: right;" />Από την Ειρήνη Χατζηανάγνωστου 

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

 

 

 


Διαβάζοντας τον τίτλο, ίσως να περιμένετε ότι το παρακάτω κείμενο θα αφορά τα παιδιά σας. Ναι, θα μπορούσε. Ωστόσο, όμως, αφορά μια άλλη μερίδα ανθρώπων. Εκείνους που απεγνωσμένα προσπαθούν συνεχώς να τραβούν την προσοχή των γύρω τους, πιστεύοντας ότι μέσα από αυτό παίρνουν την αγάπη και την αποδοχή που έχουν ανάγκη.

Βασικό χαρακτηριστικό, λοιπόν, αυτών των ανθρώπων είναι η υπερβολική συναισθηματικότητα και η συνεχής αναζήτηση της προσοχής. Αυτό συνήθως προσπαθούν να το πετύχουν μέσω της εξωτερικής τους εμφάνισης ή μέσα από τον πολύ θεατρικό τους λόγο. Αυτές οι συμπεριφορές παρουσιάζονται περισσότερο στις γυναίκες. Μπορεί να ντύνονται και να συμπεριφέρονται με πολύ ελκυστικό και σαγηνευτικό τρόπο, καθώς τους αρέσει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Ωστόσο, η γυναίκα εκείνη δεν αισθάνεται ελκυστική, απλά χρειάζεται κάποιον να την θαυμάζει για να είναι ευτυχισμένη. Πιστεύει ότι μόνο αν είναι υπερβολική και εντυπωσιακή θα γίνει αρεστή και νιώθει πολύ άσχημα όταν την αγνοούν. Φυσικά, θα καταλαβαίνεται ότι δεν αναφέρομαι σ’ εκείνες τις γυναίκες που φροντίζουν τον εαυτό τους και την εμφάνιση τους, αλλά σ’ εκείνες που το κάνουν σε υπερβολικό βαθμό με κίνητρό την ευτυχίας τους και το συναισθηματικό τους γέμισμα που όμως δεν έρχεται ποτέ.

Όσον αφορά τα συναισθήματα τους, είναι αυτά που καθορίζουν συνήθως το πώς θα κινηθούν στη ζωή τους. Η συναισθηματική τους έκφραση είναι επίσης υπερβολική και θεατρική. Οι εναλλαγές της διάθεσης σε αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ συχνές και έντονες. Πολλές φορές μπορεί να γίνουν και ακραίες, και αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Και τι εννοώ; Αν πιστεύετε πως ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους που περιγράφω παραπάνω, ίσως έχετε σκεφτεί να κάνετε απόπειρα αυτοκτονίας (ίσως και να την έχετε κάνει ήδη) με σκοπό να τραβήξετε την προσοχή του συντρόφου σας, των γονιών σας, των φίλων σας. Αυτή είναι, ωστόσο,  μια ακραία συμπεριφορά που μπορεί να αποβεί μοιραία, ενώ ο αρχικός σας στόχος δεν είναι να θέσετε τέλος στη ζωή σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτό και ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού αν τέτοιες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σας.

Όσον αφορά τις σχέσεις σας, είναι επιφανειακές παρότι εσείς τις θεωρείτε πολύ στενές. Προσκολλάστε σε ανθρώπους τους οποίους θεωρείτε ικανούς και δυνατούς ώστε να δώσουν λύση στα προβλήματα σας. Είτε εμπλέκεστε σε ερωτικές σχέσεις για μικρό χρονικό διάστημα και χάνετε γρήγορα το ενδιαφέρον σας, είτε τις αποφεύγετε τελείως και μένετε μόνοι σας.

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην είχατε δει τίποτα από τα παραπάνω στον εαυτό σας. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι η δική σας συμπεριφορά, που σας είναι οικεία, που κάνετε αυτό που ξέρετε να κάνετε. Ίσως να μην ξέρετε και άλλο τρόπο να διεκδικήσετε την προσοχή, την αγάπη και την αποδοχή των άλλων. Αυτό τον τρόπο μάθατε, αυτόν χρησιμοποιείτε και σήμερα. Το μόνο που μπορεί να αντιλαμβάνεστε είναι ότι κάτι δεν πάει καλά στις σχέσεις σας. Ναι, συνήθως αυτό είναι το αποτέλεσμα.

Σκεφτείτε, προβληματιστείτε, παρατηρήστε τον εαυτό σας και τις συμπεριφορές σας. Δείτε τι κάνετε ή τι δεν κάνετε που τελικά μπορεί να ταλαιπωρεί εσάς ή τους γύρω σας. Αν αυτή είναι μια διαδικασία που δυσκολεύεστε να την κάνετε μόνοι σας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό.

Μοιράσου το άρθρο!